Couchsurfing levert je grootse ervaringen voor een hele kleine prijs

Couchsurfen met kinderen – onze ervaringen en tips

Couchsurfen, een relatief bekend fenomeen onder backpackers maar veel minder bekend bij gezinnen en bij mensen die wat ruimer in de slappe was zitten. Wanneer ik enthousiast vertel over onze couchsurf avonturen, krijg ik vaak bedenkelijke blikken én veel vragen. Want was is couchsurfen nou precies en hoe werkt het? Is het echt gratis? En hoe veilig is couchsurfen nou eigenlijk? Tijd dus voor een blogpost over onze ervaringen!

Wat is couchsurfen precies?

Couchsurfing is een wereldwijd online sociaal netwerk, gebaseerd op de gastvrijheid van de deelnemers. Eigenlijk kun je de website zien als een soort kruising tussen Facebook en AirBnB. Elk lid van de community maakt namelijk – net als bij Facebook – een uitgebreid profiel aan op het platform. Wanneer je op reis wilt, zoek je tussen de leden naar iemand met een profiel dat je aanspreekt en vervolgens stuur je een verzoek om bij diegene te mogen logeren op de genoemde datums. Leden geven in hun profiel aan of ze willen hosten (iemand bij hen willen laten logeren) of niet. Dit is absoluut geen voorwaarde om te mogen couchsurfen!

Is couchsurfen gratis of betaald?

Tot enkele jaren geleden was couchsurfen volledig gratis. Inmiddels vraagt de organisatie – naar eigen zeggen vanwege de terugloop in advertentie-inkomsten door de pandemie – een kleine bijdrage van €1,99 per maand of €13,99 per jaar. Niks van te zeggen, dacht ik zo.  

Buiten je abonnement is het couchsurfen dus inderdaad gratis. Sterker nog, een host mág aan jou als couchsurfer zelfs geen vergoeding vragen! Toch betekent dit niet dat je je slaapplek kunt zien als een gratis hostel. Hosts laten jou gratis bij hen couchsurfen omdat ze graag nieuwe mensen leren kennen, samen iets willen ondernemen en/of geïnteresseerd zijn in jouw cultuur, je reisverhalen en je wereldbeeld. Juist deze interacties maken elke couchsurfing trip onvergetelijk en ze kunnen zomaar uitmonden in vriendschappen voor het leven!

Is couchsurfen veilig?

Veiligheid is altijd een onderwerp van gesprek wanneer mensen voor het eerst over couchsurfen horen. Toen wij onze familie vertelden dat wij met onze dochter (destijds 4 jaar) een roadtrip van 3 weken gingen maken door Frankrijk, was iedereen laaiend enthousiast. Tot het moment dat we vertelden dat we hierbij fulltime gingen couchsurfen. Gelukkig is er binnen het Couchsurfing platform veel aandacht voor veiligheid. Ik durf dan ook te stellen dat het écht super veilig is – ook met kinderen – mits je je aan enkele basisregels houdt.

Elk lid binnen de couchsurfing community kan bij een ander lid een review achter laten. Wanneer iemand een review op je profiel plaatst, kun jij deze niet aanpassen of verwijderen. Er is geen ruimte voor gesjoemel dus. Door het lezen van iemands reviews krijg je daarmee een goede indruk van de persoon in kwestie. Daarnaast kunnen leden zich ook laten verifiëren bij de organisatie. Bij geverifiëerde leden is hun identiteit gecontroleerd op basis van een identiteitsbewijs. Dit is echter een betaalde dienst, dus lang niet iedereen laat zich verifiëren.

4 TIPS voor de eerste keer couchsurfen:
1. Vul je eigen profiel volledig en naar waarheid in. Op deze manier zorg je ervoor dat je potentiële host zich een goed beeld van je kan vormen. Dit resulteert ook in betere reviews achteraf.

2. Start met de profielen die recent online zijn geweest en die veel reviews hebben en lees deze reviews ook door. Niet alleen heb je bij de actieve hosts een grotere kans dat ze open staan voor je bezoek, ook zorgen veel reviews voor een zo volledig mogelijk beeld. 

3. Bedenk vooraf of het voor jou een voorwaarde is dat je in een aparte (kamer) slaapt. Bij sommige hosts slaap je namelijk in bijvoorbeeld de woonkamer, iets wat minder prettig is wanneer je heel erg aan je privacy gehecht bent. Meestal wordt dit door de host duidelijk aangegeven maar vraag het even na bij twijfel.

4. Begin op tijd! Het zoeken naar een host die je aanspreekt, het sturen van een bericht en het wachten op antwoord kan behoorlijk wat tijd in beslag nemen. Zeker wanneer je verzoek enkele keren afgewezen wordt, kan dit de voorbereidingstijd aanzienlijk verlengen. Het risico bij een te krappe planning is dat je last minute een host moet vinden waardoor je iemand moet kiezen die minder goed bij je past of die (nog) geen reviews heeft. 

Onze eigen ervaringen met Couchsurfen

Nu we de ‘theorie’ achter de rug hebben is het tijd voor de kern: de geweldige ervaringen die couchsurfing ons, en hopelijk ook jou, oplevert! Onze eerste couchsurf avonturen stammen uit de tijd dat onze dochter 4 jaar was. Inmiddels hebben we veel verschillende ervaringen opgedaan met couchsurfen in onder meer België, Luxemburg, Frankrijk en Italië. We nemen je hieronder mee naar een diverse collectie van ontmoetingen en ervaringen!

Couchsurfen in Frankrijk 

Tijdens de zomervakantie maakten we een roadtrip van 3 weken door Frankrijk waarbij we elke overnachting via Couchsurfing geregeld hadden. Dit was onze allereerste ‘langere’ reis als gezin waarbij couchsurfen centraal stond. 

Couchsurfen in hartje Parijs en slapen op tatami’s

We verbleven 5 nachten in hartje Parijs in een klein appartementje met tatami’s (slaapmatten) als bed. De host had roots in Tunesië en hoewel hij nauwelijks aanwezig was in het appartement tijdens ons verblijf, heeft hij een typisch gerecht uit Tunesië voor ons gemaakt, we gingen met hem mee naar een verjaardag en we zijn samen met hem en zijn vriendin en zijn zus gaan borrelen bij een lokale wijnbar. In het appartement lagen zijn creditcards gewoon op het keukenblad wanneer hij weg was, prachtig om te zien hoe men elkaar binnen het netwerk vertrouwt. 

Couchsurfen in Marseille in een luxe appartement

In Marseille sliepen we juist in een super luxe appartement. De host moest overdag gewoon werken. ‘s Avonds nam hij ons mee naar de hotspot voor locals waar we, samen met zijn vrienden, pizza aten op de rotsen bij zonsondergang. We sloten de avond af met livemuziek op een pleintje. 

Couchsurfen in Nice bij een man uit Rwanda

Na ons verblijf in Marseille hadden we nog geen nieuwe host gevonden voor Nice. Na een post in de last-minute group kregen we om 17:00 een bericht van iemand. Hij kon ons wel hosten maar ging eerst naar een beachparty in Cannes. Of we ook zin hadden om te komen. Nou dat hoef je tegen ons maar één keer te zeggen haha. In Nice verbleven we bij een man die ooit vluchtte uit Rwanda. Niet alleen heb ik enorm indrukwekkende gesprekken met hem gevoerd, we kregen ook een prachtig aandenken mee.

Couchsurfen in de bergen van Grenoble 

In Grenoble troffen we een superlief stel. We kwamen laat aan en er stond gewoon een salade op ons te wachten, omdat ze bang waren dat we nog niet gegeten hadden! Het huis lag op een berg en de tuin had een schommel met uitzicht over de hele stad! Voor zijn werkdag startte, begeleidde de host ons nog op een korte hike door de bergen. 

Couchsurfen aan de Opaalkust, pal aan het strand

In Boulogne-sur-mer aan de Franse Opaalkust verbleven we in een huis pal aan het strand. De host werkte voor de Franse spoorwegen en nam ons mee voor een kijkje achter de schermen daar. Hoe gaaf is dat! We leerden zijn vrienden kennen (met een van hen hebben we nu na jaren nog steeds contact) en borrelden tot in de late uurtjes.

Couchsurfen in Italië

Het couchsurfen tijdens onze zomervakantie in Frankrijk was ons zo goed bevallen dat we het jaar erop drie weken op rondreis gingen door Italie waarbij we wederom alle accommodaties regelden via couchsurfen.

Couchsurfen in Asti, een bijzondere ontmoeting

In Asti voelde couchsurfing als thuiskomen. Bijzondere gesprekken over het ouderschap, het leven en alles wat daarbij komt kijken onder een overweldigende sterrenhemel waar op dat moment een meteorietenstorm voorbij trok. Dit contact was zo goed dat mijn dochter en ik hem het jaar erop wederom opzochten. 

Couchsurfen in de buurt van Florence waar ik een nieuwe familie vond

Vlakbij Florence ligt een klein dorpje waar we in een geweldige historische woning verbleven. Typisch Italiaans: de hele familie woonde in dit gigantische huis. Hoe gek het ook mag klinken, vanaf de eerste dag hadden we er een familie bij. Ze namen ons mee naar een verborgen waterval, we hielpen hun dochter met Engels en we mochten aanschuiven bij een heuse pizza party met al hun vrienden!  We hebben na ons eerste bezoek altijd contact gehouden en toen onze jongste 2 jaar later geboren werd, ontvingen we een prachtige met de hand gehaakte beer per post. Het jaar erop werden we weer met open armen ontvangen en we verwachten dat hun jongste dochter binnenkort op eigen houtje een bezoek aan ons brengt. Een bijzondere ontmoeting dus die uitmondde in een jarenlange vriendschap. 

Negatieve ervaringen tijdens het couchsurfen

Echt vervelende ervaringen hebben we gelukkig nog nooit meegemaakt tijdens het couchsurfen. Toch kan een bezoek soms tegenvallen.

Zo bleek onze host in de buurt van Napels extreem introvert te zijn en enigszins socially awkward. Geen drama natuurlijk, maar veel interactie ontstond er niet helaas. 

De tweede minder positieve ervaring betreft een enorm beroerde nacht in Lille. Deze host werd ons last minute door een andere host aangeraden. Terecht, want het is echt een wereldgozer! Het slapen op losse bankkussens op de grond kan ik echter niemand aanraden ;).

Take risks. Fall in love with your own daring.

Mijn favoriete quote, gevonden in een bunker in Kroatie. Voor veel mensen is couchsurfen een grote stap buiten hun comfortzone. Ik garandeer je dat je een hele nieuwe wereld ontdekt wanneer je die stap durft te zetten. Je reizen krijgen meer diepang, je ontmoet fantastische mensen en je komt op de mooiste plekjes die je anders nooit gevonden had. Wordt een couchsurfer en ik weet zeker dat je na je eerste trip méér vertrouwen hebt in de mensheid dan ervoor. Durf je open te stellen, maak contact en laat je perfecte planning eens lekker vieren.  Ik beloof je dat er een prachtige wereld voor je opengaat! 

Leave a comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige Post

Portugal in de wereldtuinen van Mondo Verde

Mini wereldreis door fotogeniek Mondo Verde

5 mei 2021

Volgende Post

Wildkamperen in Zweden met kinderen

Wildkamperen in Zweden met kinderen

19 mei 2022