Calakmul piramide beklimmen met kinderen

Calakmul – beklim Maya tempels diep in de Mexicaanse jungle

Calakmul in Mexico is wat ons betreft dé hidden gem van het schiereiland Yucatán. In de staat Campeche ligt diep in de jungle namelijk de grote Maya stad Calakmul verborgen! En het allermooiste? Deze tempels mag je gewoon beklimmen! In Calakmul vind je tempels die tot wel vijftig meter boven het regenwoud uittorenen, brulapen en spinapen in de boomtoppen en niks anders dan jungle zover het oog reikt. Magisch! In dit artikel lees je hoe je naar Calakmul reist, wat je er kunt doen, handige tips en de beste accommodaties! 

Piramides van Calakmul beklimmen

Mijn blogposts kunnen affiliate links bevatten. Wanneer je via een van deze links boekt, steun je deze website zonder dat het jou een cent extra kost 🙂

Calakmul is de meest avontuurlijke Maya site

Zoek je avontuur op reis? Dan wil je Calakmul bezoeken! De reis an sich is al een ware beleving (daarover later meer) en eenmaal op bestemming lijkt het alsof je zo Tomb Raider ingestapt bent. In Calakmul vind je Maya ruines waar bomen zich krampachtig rond oude stenen kronkelen. Leguanen, apen en bijzondere vogels om te spotten… Hier leven zelfs jaguars en tapirs! En die tempels, die mag je dus gewoon beklimmen!

Overwoekerde maya ruines in Calakmul

Calakmul heeft drie verschillende routes 

In Calakmul kun je kiezen uit drie verschillende looproutes: kort, medium of lang. De langste route is circa 5,5 kilometer. Dit lijkt weinig, maar met de hoge luchtvochtigheid, de hitte en de beklimming van de verschillende piramides is het toch een hele kluif. Twijfel je tussen de medium en de lange route? Ga dan zeker voor de lange route! De medium route slaat namelijk de imposante piramide Estructura I over en deze wil je echt wel zien! De korte route leidt je – net als de lange route – langs de twee grootste piramides maar slaat de Gran Acropólis (het oude stadscentrum) over. 

Ten tijde van ons bezoek aan Calakmul (augustus 2023) was men aan het renoveren en kon er slechts één alternatieve route gelopen worden. Hierdoor hebben we de Gran Acropólis niet kunnen bezichtigen helaas. 

Plattegrond Calakmul, wandelroutes van Calakmul op kaart

De 6 beste tips voor je bezoek aan Calakmul

Wil je Calakmul in alle rust bezoeken? Dan raden we je aan om vroeg te vertrekken zodat je om 8:00 als het park opent bij de ingang bent. Zeker op doordeweekse dagen heb je dan een grote kans dat je de site nog even voor jezelf hebt. 

1. Loop direct naar Estructura II

De twee meest imposante piramides zijn Estructura I en Estructura II. In tegenstelling tot wat je zou verwachten is Estructura II de hoogste en meest imposante piramide. Wil je Estructura II tijdens je bezoek aan Calakmul voor jezelf hebben dan raad ik je aan om direct door te lopen naar deze piramide!

Uitzicht vanaf Estructura II

2. Estructura II heeft twee toppen!

Wanneer je de top van Estructura II bereikt hebt, ben je nog niet op het hoogste punt van de piramide. Wanneer je om het middenstuk heenloopt zie je dat je aan de achterkant nog verder omhoog kunt naar een tweede top. Grappig genoeg is deze tweede top niet zichtbaar wanneer je aan de voet van Estructura II staat. Op de tweede top sta je op ruim 50 meter hoogte en heb je fenomenaal uitzicht over het regenwoud. Op onderstaande foto komen Rob en Quinn net van de tweede top af. 

Calakmul piramide beklimmen met kinderen

3. Sla Estructura I niet over in Calakmul!

Calakmul is behoorlijk groot en het beklimmen van de piramides is best zwaar onder de brandende zon. Na de zware klim op Estructura II kan het dan ook verleidelijk zijn om Estructura I te skippen. Zonde! Vanaf Estructura I heb je namelijk een te gek uitzicht op de tweede top van Estructura II. Je ziet deze tweede top boven het regenwoud uitsteken met verder enkel jungle zover je oog reikt.

Calakmul Mexico, Uitzicht op Estructura II vanaf Estructura I

4. Beklim de piramides van Calakmul zigzaggend

De piramides in Calakmul mag je dus beklimmen. Hou er rekening mee dat de treden ongelijk zijn en soms schuin aflopen. De treden zijn niet heel diep. Je kunt daarom beter in een zigzag patroon de tempels oplopen zodat je voeten wat meer grip hebben. Wij vonden het prima te doen – ook met een 8-jarige – mits je niet haast en gewoon oplet wat je doet.

Piramides in Calakmul beklimmen

5. Neem voldoende water en snacks mee

Onderschat deze tip niet! Het wordt heel snel heet in Calakmul zodra de zon gaat schijnen en je kunt nergens water kopen of water tappen. Zorg dus dat je meer dan voldoende water meeneemt en nog een beetje extra voor het geval dat. Toen wij het park uitliepen zagen we dat er een meisje niet goed was geworden door een tekort aan water. Een Fransman had gelukkig nog water over en deelde het met de – voor hem onbekende – toeriste. In en rondom Calakmul zijn er geen winkels en kun je nergens eten kopen. Alleen bij het mini museum dat een aantal kilometer voor de ingang ligt, kun je enkele (veel te dure) snacks en drinken kopen. 

6. Deet is je beste vriend in Calakmul

Deet is onmisbaar in Mexico! Overal waar je komt zul je last hebben van muggen, ook in Calakmul. Malaria is in deze streek weliswaar geen issue, maar er komen wel diverse andere vervelende ziektes voor die door muggen worden overgebracht zoals Dengue. Bescherm jezelf dus met Deet en draag als het kan lange kleding. 

Calakmul met kinderen, veilig de maya piramides beklimmen

In Calakmul Biosphere spot je bijzondere dieren

Doordat Calakmul diep in de jungle van Reserva de la Biosfera de Calakmul ligt, is het de ideale plek om dieren te spotten. Op de weg naar Calakmul kom je diverse borden tegen waarop verschillende wilde dieren afgebeeld staan, van de pauwkalkoen tot de tapir en natuurlijk de schuwe jaguar! 

Tijdens je bezoek aan Calakmul is de kans zeer groot dat je zowel de pauwkalkoenen als de spinapen en brulapen zult zien. Voor de overige dieren zul je iets meer geluk moeten hebben.

De prachtige pauwkalkoenen in Calakmul

Op zowel de heen- als de terugweg  liepen er meermaals pauwkalkoenen voor onze auto in Calakmul Biosphere . Ik wist niet dat kalkoenen mooi konden zijn, maar deze hebben echt fantastische kleuren! De pauwkalkoenen komen alleen voor op het schiereiland Yucatan, in Belize en in Noord-Guatamala. Sinds 2020 staat de pauwkalkoen op de IUCN-lijst als ‘Near Threatened’ vanwege de inkrimping van het leefgebied en de jacht. Deze kleurrijke vogels worden door bijna alle bezoekers van Calakmul gespot!

Naar Calakmul rijden met huurauto betekent pauwkalkoenen spotten

Brulapen en spinapen in Calakmul

Deze twee apensoorten spot je relatief gemakkelijk in Calakmul wanneer je afdaalt vanaf Estructura II. Loop aan de zijkant van de piramide naar beneden zodat je direct aan de bosrand loopt. Je kijkt dan zo de boomtoppen in en staat dus oog in oog met de apen! Brulapen brullen voornamelijk ‘s nachts. Vroeg in de ochtend heb je nog kans om ze te horen! De zwarte brulapen zijn gelukkig geen bedreigde diersoort maar de spinapen staan wel op de IUCN-lijst als endangered tot critically endangered. 

Brulaap in Calakmul Mexico
Calakmul Mexico spinaap in de boomtop
Calakmul Mexico regenwoud met spinaap

Calakmul drinkplaats waar krokodillen en tapirs voorkomen

In het beschermde gebied rondom Calakmul zijn natuurlijk diverse plekken waar je goed wilde dieren zou kunnen spotten. Zo kom je op de weg naar Calakmul langs een soort van moerasgebied. We raden je aan om hier op de terugweg een stop te maken want je kunt helemaal rond het ‘meer’ wandelen. In dit gebied komen krokodillen voor en ook de tapirs schijnen hier te komen drinken. Helaas was het gebied erg droog toen wij er waren en konden we maar weinig zien van het water. We hebben dus ook geen tapirs of krokodillen gezien maar wie weet heb jij meer geluk!

Calakmul bezoeken met een huurauto

Doordat Calakmul verscholen ligt in de jungle is het niet de makkelijkste plek om te bezoeken. Een huurauto is dan ook een echte aanrader. Xpujil is het dorpje dat het dichtste bij het Calakmul Biosphere Reserve ligt. Hierdoor is het de beste uitvalsbasis voor je trip. Vanaf Xpujil is het nog ongeveer 120 km rijden naar Calakmul. Vergis je niet: over deze rit doe je zeker twee tot drie uur! 

De eerste 60 kilometer rij je over een prima asfaltweg. Daarna wordt de weg langzaam steeds slechter en zul je je snelheid aan moeten passen vanwege de vele gaten en kuilen. Hou er ook rekening mee dat hier zomaar dieren op de weg kunnen lopen. Zo moesten wij meermaals stapvoets rijden door een stel pauwkalkoenen op de weg. 

Wij reserveerden voorafgaand aan onze reis een huurauto bij SunnyCars. Deze konden we eenvoudig oppikken op het vliegveld. Gezien de staat van de wegen in Mexico en de lanceerplatformen a.k.a. drempels (if you know, you know), vonden wij het een geruststellend idee dat we all-inclusive verzekerd waren!

Naar Calakmul met eigen huurauto.
Calakmul in Mexico, maya piramides en tempels in tropisch regenwoud

Parkeren bij Calakmul

Calakmul is nog relatief onbekend. Dit zie je ook terug in de infrastructuur. Er zijn bijvoorbeeld geen parkeerplaatsen aangelegd (al is men daar op dit moment wel druk mee bezig). Parkeren doe je dan ook gewoon langs de kant van de weg. 

Kun je naar Calakmul met het openbaar vervoer?

Doordat het zo afgelegen ligt, kun je Calakmul niet bereiken met het openbaar vervoer. Een huurauto of tour zijn je enige twee opties. Wel kun je met de ADO bussen in Xpujil komen en vanaf daar een tour boeken.

Calakmul bezoeken met een tour

Wanneer je geen auto wilt of kunt huren dan is er maar één alternatief: Calakmul bezoeken met een tour. Het voordeel is dat je dan gereden wordt en dus alle tijd hebt om dieren te spotten onderweg. Bij de meeste tours wordt je ook begeleid door een ervaren gids die je meer kan vertellen over de tempels, de maya’s en waarschijnlijk veel meer dieren zal spotten. Hou er rekening mee dat de reistijd zeker zes uur bedraagt in totaal. 

Wat kost een dag Calakmul?

Naast de huurprijs van je huurauto en de benzine (of de geboekte tour) betaal je voor een bezoek wel een keer of drie. Entree tot de Biosphere Reserve, tot de archeologische site en de toeslag voor het National Institute of Anthropology and History (NIAH) worden namelijk apart geïnd. Gelukkig vallen de totale kosten heel erg mee. Hou er rekening mee dat je circa 10 euro per persoon kwijt bent. 

Calakmul kosten en entree

Overnachten bij Calakmul

Om het meeste uit je bezoek aan Calakmul te halen kun je het beste in de buurt overnachten. Er zijn in deze afgelegen en dunbevolkte streek in Campeche relatief weinig hotels en accommodaties. De prijzen liggen voor overnachtingen liggen er hoger en vanwege de beperkte capaciteit raden  we je aan om op tijd te boeken!

De beste hotels in Xpujil

Xpujil ligt het dichtste bij Calakmul en is daarom een goede uitvalsbasis. Dit ministadje heeft niet heel veel te bieden maar er zijn in elk geval supermarkten en restaurants. We tippen je de beste twee accommodaties in en rond Xpujil:

1. Casa Las Lolas | Heerlijke appartementen in een tropische tuin

Onze keuze: Casa Las Lolas, een klein tropisch paradijsje in Xpujil. De appartementen zijn ruim, hebben een hele fijne douche en een verande met hangmat. De eigenaar heeft met veel liefde de tuin aangelegd en is nu bezig met een zwembad! Met geluk spot je hier apen en ook de toekans komen hier regelmatig drinken van de waterschaal. Boek vanaf €97 per nacht voor 2 personen

Booking.com

Beste hotel in Xpujil bij Calakmul Mexico

2. Valentín Natural | budget ecocamping in de prachtige natuur

Wil je heerlijk in de natuur overnachten? Kies dan voor Valentín Natural, de best beoordeelde ecocamping in de regio! Je tent staat er al, dus je hoeft zelf niks mee te zeulen. Hou rekening met insecten en het feit dat er geen warm water is. Boek vanaf €32 per nacht voor 2 personen.

Booking.com

Calakmul is een ongerept paradijs, maar voor hoe lang nog?

In tegenstelling tot de bekende Maya site zoals Chichen Itza, Tulum en Teotihuacan is Calakmul nog relatief onbekend bij toeristen. Door de afgelegen liggen besluiten veel toeristen die wél van Calakmul gehoord hebben om deze te skippen. Doodzonde natuurlijk, maar daardoor kun je Calakmul wel in alle rust verkennen. Tijdens ons bezoek zagen we veel signalen dat er een eind aan deze rust lijkt te komen. Zo zagen we dat er complete parkeerplaatsen aangelegd werden, inclusief picknicktafels. We zagen wandelpaden in aanleg en  waarschijnlijk zal dus ook het slechte wegdek op termijn aangepakt worden zodat het gebied toegankelijker wordt voor toeristen.

Calakmul Mexico, aanleg van parkeerplaatsen in

De omstreden El Tren Maya moet dit jaar klaar zijn

De regering zet met El Tren Maya volop in op toerisme om dit armere gebied in Mexico welvarender te maken. El Tren Maya is een hogesnelheidstrein die vanaf begin volgend jaar de kuststeden Cancún en Tulum moet verbinden met Calakmul. Helaas heeft de aanleg van El Tren Maya een desastreuse impact op zowel de natuur als op veel locals. Dieren als de jaguar zien bijvoorbeeld hun leefgebied in tweeën gesplitst worden. Daarnaast is er al een watertekort in het gebied, dus meer toeristen betekent dat er nog meer water verbruikt gaat worden.</p>

De beste tijd om Calakmul te bezoeken is dus nu!

Wil je Calakmul nog in zijn volle glorie zien? Je alleen op de wereld kunnen voelen op de top van een Maya piramide terwijl je uitkijkt over het regenwoud? Dan zou ik zo snel mogelijk een reis naar Mexico boeken. Natuurlijk kunnen wij niet voorspellen welke uitwerking de ontwikkelingen gaan hebben, maar je kunt wel raden dat het je ervaring niet ten goede zal komen. November en december zijn perfecte maanden om naar Mexico te reizen. Je hebt dan temperaturen tussen de 25 en 30 graden. Kerst in de zon dit jaar?

Lees je in over de roerige geschiedenis van Calakmul

Calakmul is dé Maya hoofdstad van Yucatán. Deze belangrijke stad werd al bewoond voordat onze jaartelling begon maar vanaf het jaar 500 groeide het uit tot een machtige stad met naar schatting zo’n 150.000 tot 200.000 inwoners. Inmiddels zijn er al 6250 gebouwen ontdekt en blijkt dat de stad meer dan 70 vierkante kilometer besloeg. Daarmee was het dan ook een van de grootste steden ter wereld!

Dit ging niet zonder slag of stoot. In 546 kreeg Calakmul het namelijk aan de stok met de grote Mayastad Tikal – gelegen in het huidige Guatemala. De twee steden werden aartsrivalen en zo’n beetje alle Maya steden in de wijde omgeving kozen een kant. De vorst van Caracol – een bondgenoot van Calakmul – wist Tikal te onderwerpen in 562 waardoor Calakmul de machtigste Maya stad werd. De euforie was van relatief korte duur want in 695 draaiden de rollen om na een zeer bloederige veldslag. Niet alleen gingen er veel levens verloren, ook de grondstoffen werden erdoor uitgeput en de landbouw werd verwaarloosd. Kort na de veldslag raakte het hele Maya rijk  dan ook in verval. Alle steden werden verlaten. De laatste inscriptie in Calakmul stamt uit 909… 

De herontdekking van Calakmul

Calakmul werd al in 1931 herontdekt door een bioloog die over de jungle vloog en daar twee tempels bovenuit zag steken. Gek genoeg werd de stad pas in de jaren zeventig voor het eerst onderzocht. Nog steeds worden er zo nu en dan nieuwe gebouwen en overblijfselen ontdekt in de jungle, niet alleen van Calakmul maar ook van andere Maya steden. De jungle hier bevat nog genoeg geheimen! Wij kunnen je het avontuurlijke Calakmul in elk geval ten zeerste aanraden. Het was voor ons een van de hoogtepunten van onze rondreis!

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige Post

Van het vliegveld af tijdens een tussenstop in New York

Tussenstop in New York, van Esta tot sightseeing

5 september 2023

Volgende Post

Kerstmarkt in Bremen, de ultieme kersttrip

Kerstmarkt Bremen 2024 - alles wat je wilt weten!

5 november 2023