Wildkamperen in Zweden met kinderen

Wildkamperen in Zweden met kinderen

Wildkamperen in Zweden met kinderen, hoe pak je dat aan en waar moet je echt op letten? En hoe veilig is dat nou eigenlijk? Deze – en nog veel meer – vragen kregen we van gezinnen na onze roadtrip door Zweden. Het is een item dat bij menig gezin op de bucketlist staat maar wat veel van hen ook stiekem best spannend vinden. Wij helpen je graag op weg naar een onvergetelijk avontuur in de Zweedse wildernis!

Wildkamperen in Zweden met kampvuur

Vanaf welke leeftijd kun je wildkamperen in Zweden?

Ik zou persoonlijk het wildkamperen in Zweden afraden met kinderen onder de vijf. Wildkamperen is natuurlijk niet aan een keiharde leeftijdsgrens verbonden, maar het is wel essentieel dat kinderen ofwel gedragen kunnen worden (in een draagzak bijvoorbeeld) of zelf circa een kwartier over oneffen terrein kunnen lopen. Naast het lopen zijn er nog andere punten die sterk van invloed zijn op hoe je kinderen het wildkamperen zullen ervaren. Hoe reageert je kind bijvoorbeeld wanneer het ‘s nachts een onbekend geluid hoort of als het moet plassen? Als ouder zijnde kun je dit meestal prima inschatten. Onze kinderen waren 14 en 6 en sliepen samen in hun eigen tentje en dat verliep echt perfect.

Wildkamperen in Zweden met kinderen

De voorbereidingen voor wildkamperen

De kogel is door de kerk, wildkamperen it is! Wellicht heb je al een volledige kampeeruitrusting maar wanneer je net start met (wild)kamperen dan zie je al snel door de bomen het bos niet meer wanneer je een tent wil aanschaffen. Wij kozen voor twee Forclaz Fresh & Black tenten van Decathlon op basis van het gewicht én het feit dat ze verduisterd zijn.  In Zweden is het in de zomer erg lang licht en we wilden geen risico lopen dat de kinderen om 3:00 dachten dat de dag weer gestart was ;).  Een tent uit deze Fresh & Black serie is echt een aanrader!

Naast de tenten zijn ook de slaapmatjes en de slaapzakken essentieel. Deze slaapmatjes zijn super compact en liggen prima. De slaapzakken moeten vooral warm zijn! Wij kochten slaapzakken die comfortabel zouden zijn tot 5 graden maar dit viel in de praktijk vies tegen en we hebben in het noorden echt liggen koukleumen. Gelukkig kwamen we met een warme joggingbroek en trui een heel eind.

Onze uitrusting voor wildkamperen

We benoemden net al onze tenten, slaapmatjes en slaapzakken maar daarnaast heb je nog wel wat andere zaken nodig om van je eerste keer wildkamperen een daverend succes te maken. Wij gingen voor de volgende artikelen:

Forclaz Fresh & Black tent
Forclaz luchtbed
Forclaz slaapzak
Lampen voor in de tent (écht noodzakelijk in de Fresh & Black tenten)
Herenbackpack  van 60L (niet meer in het assortiment, dit is een alternatief)
Damesbackpack van 60L (niet meer in het assortiment, dit is een alternatief)
Wandelrugzak voor Eva
Kleine rugzak voor Quinn
Hamer voor de haringen
Eénpits-gasbrander
Compact kook- en eetset voor 4 personen
Vouwschep met houweel

Wildkamperen en hiken in Zweden

Wildkamperen in Zweden, dit moet je weten

Naast de juiste uitrusting is het ook essentieel dat je op de hoogte bent van de do’s en dont’s bij het wildkamperen in Zweden. Zeker met kinderen wil je niet voor verrassingen komen te staan. Dankzij het Allemansrecht mag je bijna overal in Zweden wildkamperen. Toch zijn er enkele regels en uitzonderingen:

  • Je mag officieel niet langer dan 24 uur op dezelfde plek kamperen. Voor ons perfect aangezien we richting het noorden wilden trekken maar het betekent dus wel dat je elke dag je kamp op moet zetten en weer af moet breken.
  • Je mag niet wildkamperen op een afgesloten terrein en je kamp mag niet zichtbaar zijn vanaf de openbare weg. Dit laatste komt niet super nauw, maar zorg dat je in elk geval een redelijk stuk het bos inloopt voordat je je kamp opslaat.
  • Op sommige plekken is kamperen verboden. Dit wordt aangegeven met borden. Voorbeelden zijn de regio rondom Stockholm en bepaalde natuurgebieden. 
  • Last but not least: natuurlijk laat je geen rommel achter en maak je niks stuk. 

Een knapperend kampvuur tijdens het wildkamperen

Niks is zo lekker als marshmallows roosteren op je eigen kampvuur tijdens de zonsondergang op een prachtig plekje in de natuur. In Zweden mag je bijna overal ‘in het wild’ een kampvuur maken, mits je er verantwoord mee omgaat. Tijdens onze tocht kwamen we dan ook veel kampvuurplekken tegen, zowel provisorische als prachtig grote vuurschalen met een bankje eromheen. Tip: start op tijd met je kampvuur, dan kunnen de kinderen hout sprokkelen. Je hebt stiekem best veel hout nodig en in de schemering is het in de dichte bossen toch lastiger sprokkelen. 

Vervoer tijdens je kampeer avontuur

Leg je alle afstanden af per voet of kies je toch voor de auto? Wanneer je graag in dezelfde regio blijft kun je er voor kiezen om elke dag te voet een andere kampplek te zoeken. Wij kozen er echter voor om flinke afstanden af te leggen met de auto. Het is heel bijzonder om het landschap continue te zien veranderen naarmate je verder richting het noorden reist en je komt dan ook gegarandeerd meerdere rendieren tegen!

Parkeren was geen probleem, we vonden altijd wel ergens een inham of een zijweg waar we de auto kwijt konden. Doodat je kamp verder van de weg af dient te zijn, zul je meestal geen zicht hebben op je auto maar we hebben ons nog nergens zo veilig gevoeld als in Zweden!

Wilde dieren tijdens het wildkamperen in Zweden

In Zweden vind je nog prachtige ongerepte natuurgebieden zoals Sonfjället National Park en Abisko National Park, waar dieren vrijelijk hun gang gaan. Rendieren en elanden komen veel voor en kunnen ‘s nachts zelfs rond je tent scharrelen. Zo vonden wij achter onze tent een hoopje elanden uitwerpselen! In sommige gebieden komen ook beren, lynxen en de zeldzame veelvraten voor. De kans op een  ontmoeting is miniscuul maar er wordt desalnietemin aangeraden om je eten goed afgesloten te bewaren en in het geval van een toevallige ontmoeten flink lawaai te maken. Tot slot heb je kans om een slang te spotten. Zelf ging ik bijna op een adder zitten in een national park, oeps! Ook hier geldt dat de kans niet groot is, zeker niet als je op de paden blijft in de national parks. 

Wilde dieren bij wildkamperen in Zweden

Maak gebruik van gratis shelters in Zweden!

Vindskydd zijn in Scandinavië de normaalste zaak van de wereld, maar ze zijn niet bekend bij de meeste toeristen. Het zijn houten shelters waar je gratis gebruik van kunt maken. Deze hutjes zijn er in verschillende vormen en maten, van enkel een afdak tot compleet ingerichte blokhutten met kachel en kookgerei. Een reservering is niet nodig, je checkt gewoon ter plekke of de hut vrij is. Bij een aantal hutten is zelfs een droogtoilet voor handen en bij veel hutten ligt brandhout klaar. 

Hoe vind je gratis shelters in Zweden?

Na een dag hiken of chillen aan een meer wil je niet nog uren op zoek gaan naar een kampeerplek. Na uitvoerig onderzoek kwam ik uit bij de site Vindskyddskartan. Op deze Zweedse pagina staan de meeste shelters duidelijk aangegeven. De site werkt fantastisch: klik op een shelter en je krijgt foto’s te zien en meer informatie. Je weet dus direct of de beoogde shelter een toilet heeft bijvoorbeeld! De informatie is in het Zweeds maar de foto’s spreken meestal voor zich. Het is geen officiële pagina, dus hou er rekening mee dat sommige shelters gesloten kunnen zijn. 

Wij kozen meestal de avond van te voren één of twee shelters uit in de regio die we wilden bezoeken zodat we altijd een kampeerplek achter de hand hadden. Veel van deze shelters liggen op prachtige plekken! Eenmaal troffen we een bezette plek, gelukkig hadden we een alternatief en settelden we bij een shelter tegenover een rode schuur. Hier hadden we een toilet én een te gekke vuurplaats!

Slapen in shelters bij wildkamperen in Zweden

Onze route door Zweden

Tijdens onze roadtrip door Zweden hebben we wildkamperen afgewisseld met Airbnb’s. Het was onze eerste keer wildkamperen en deze mix beviel ons heel goed! Onze route vanaf Kopenhagen verliep ongeveer als volgt:

  • Smögen > een lieflijk klein vissersdorpje met kleurrijke huisjes, een perfecte tussenstop om wat te eten en even heerlijk te struinen.
  • Wildkampeerspot Hunebostrand > we vonden een wandelpad aan de Asslerödsvägen. Dit pad leidt naar een vlak rotsplateau met een heel fijn uitzicht. Tip: bestel onderweg naar Solleron in het plaatsje Malung eten bij Thai Take Away Jongjaroen en eet het in de grote speeltuin!
  • Wildkampeerspot Solleron > een prachtige hut aan het meer Svarttjärnen (deze was bij ons al in gebruik helaas) en een rode schuur met 2 open shelters en mooie vuurplaats.  Deze locatie hebben we gevonden via www.campwild.org maar deze is helaas offline gehaald.
  • Airbnb Vemdalen > we verbleven in deze geweldige Airbnb met sauna in de buurt van National Park Sånfjället, aanrader!
  • Sånfjället National Park > prachtig gebied waar nog beren leven. We spotten onder andere auerhoenen en een adder. 
  • wildkampeerplek Arjeplog > Een zijstraatje van Arjeplogsvägen loopt helemaal tot aan het meer Slagnässjön. Hoewel de grond aan het meer te drassig is kun je een tiental meters ervoor prima kamperen. De zonsondergang aan het meer was fenomenaal.  Tip: neem anti-muggenspray mee!
  • Wildkampeerplek bij Abisko > gewoon ergens naast de weg de auto geparkeerd en een beschut plekje gezocht met zicht op de bergen 
  • Wildkampeerplek in Abisko National Park > hoewel je in net National Park niet mag kamperen kun je het park doorkruisen met een hike en net buiten de grens aan een geweldige rivier kamperen. Bij het info center krijg je een kaart en de benodigde info!
  • Airbnb Haparanda: van hieruit maakten we een uitstapje naar Finland.
  • Rovaniemi: in deze stad, die nagenoeg op de poolcirkel ligt vind je Arktikum (een tof wetenschapsmuseum) en het Dorp van de Kerstman!
  • Gammelstad: het best bewaarde kerkdorp van Zweden met een leuk en interactief openluchtmuseum met gratis entree.
  • Airbnb in Kramfors: simpele airbnb, vanwege de aanhoudende regen hebben we hier slechts één overnachting geboekt
  • Trolska Kogen: een kleinschalig pretpark over trollen, draken en andere mythische wezens
  • Budget hotel Stockholm: prima appartement, fijne locatie en een tafeltennis en biljarttafel.
  • Airbnb Söderkoping: geweldige airbnb met bubbelbad in een schattig dorpje.
  • Norrköping: leuke stad met wandelroute Abackarna en de Himmelstalund rock carvings.
  • Skanör Beach: prachtig wit strand met gekleurde strandhuisjes

Leave a comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige Post

Couchsurfing levert je grootse ervaringen voor een hele kleine prijs

Couchsurfen met kinderen - onze ervaringen en tips

20 januari 2022

Volgende Post

Kopenhagen met kinderen: kleurrijke citytrip

14 juni 2022