Sonfjället National Park

Sonfjället National Park: hiken door berengebied!

Sonfjället National Park is een van de oudste nationale parken in Europa, en dat is natuurlijk niet voor niks! Deze ogenschijnlijk kale berg is namelijk bezaaid met kleurrijke korstmossen, bijzondere geologische formaties én het national park herbergt de grootste berenpopulatie van Zweden! Ook met kinderen is Sonfjället behapbaar. Het is namelijk een relatief klein gebied met duidelijk aangegeven wandelroutes.

2021-08-09 Zweden Sonfjallet National Park uitzicht 13

Hiken in Sonfjället National Park

Sonfjället National Park is een prachtig gebied om te hiken, zowel voor beginnende hikers als voor ervaren rotten. De logische startpunten zijn Nyvallen, Nysätern en Dalsvallen. Wij kozen voor Nyvallen waar je het nationaal park betreedt via het terrein van een traditionele bergboerderij. Hier is ook een informatiecentrum ingericht maar de openingstijden zijn beperkt dus reken er niet op. 

Sonfjället Full Circle Hike

Vanaf Nyvallen kun je diverse routes lopen. Eén van de routes is een 1-2 uur durende wandeling die ook zeer geschikt is voor kinderen. Met iets oudere kinderen kun je ook vanaf Nyvallen naar Lillfjället (de kleine berg) hiken. Deze tocht duurt een uurtje of drie en onderweg moet je flink klimmen en dalen. Voor de allermooiste route moet je heel wat kilometers maken. De Sonfjället Full Circle Hike is namelijk een pittige hike van 15 km die je helemaal rond de berg leidt. Wij liepen een deel van deze hike en staken vervolgens schuin de berg weer over. Op die manier combineer je het hiken met wat klimmen en klauteren over de vele rotsblokken en geniet je van het prachtige uitzicht over het park. 

Sonfjället National Park

Beren spotten in Sonfjället National Park

Als je in Zweden graag bruine beren wilt zien, dan is Sonfjället National Park de beste optie. In dit park vind je namelijk de meeste beren per vierkante kilometer! Ondanks de grote populatie is het erg lastig om deze schuwe dieren te spotten.  Slechts weinig hikers hebben het geluk om op de berghellingen een bruine beer te zien. Om de kans te vergroten is een goede verrekijker essentieel. Wij gebruiken deze waterdichte verrekijker van Decathlon met 12x zoom. Speur daarmee langs de bosranden tegen schemering en laat je verrekijker zo nu en dan ook even over de berghelling glijden. Een grotere kans maak je vanuit een speciale observatiehut of door een zogenoemde berensafari te boeken. Hou er rekening mee dat veel tours de beren lokken met eten. Wij zijn hier geen fan van en hebben daarom ook geen tour geboekt. 

Welke dieren komen er voor in Sonfjället National Park?

Sonfjället National Park is het thuisfront van allerlei groot wild. Naast de beren leven hier namelijk ook veel elanden en lynxen! Soms struinen er rendieren rond en ook de bijzondere veelvraat komt hier voor. Naast deze iconische dieren kun je in dit national park een veelvoud aan kleinere dieren treffen. Wij stonden zelf bijvoorbeeld oog in oog met auerhoenen op de berghelling! Dieren die je kunt spotten zijn onder andere sneeuwhazen, korhoenders, vossen, bevers, boommarters, wezels, hermelijnen, de raaf, de steenarend en de lemming. Let wel altijd op waar loopt. In Sonfjället komen namelijk ook adders voor en deze zijn giftig. Wij kwamen per ongeluk akelig dichtbij een volwassen exemplaar en troffen later ook nog een jonge adder. 

2021-08-10 Zweden Sonfjallet National Park omgeving rendieren 2
Ontwerp zonder titel - 2022-06-17T003953.012
2021-08-10 Zweden Sonfjallet National Park vogel dier 30

Een lemmingjaar

De lemming, ook wel de ‘chicken nugget van de toendra’ genoemd, is een bijzondere bewoner van Sonfjället. Jonkies worden namelijk in de winter geboren, onder een pak sneeuw. Een lemming werpt in de negen maanden durende arctische winter wel 4 tot 5 keer met telkens tot zeven jonkies in het nest! Toch zul je in sommige jaren geen enkele lemming kunnen vinden terwijl je er het volgende jaar bijna over struikelt… We spreken dan over een lemmingjaar, een jaar waarin de populatie explosief toeneemt. In deze periodes heb je veel meer kans om allerlei dieren te spotten want meer voedsel betekent ook meer predatoren. 

Bijzondere planten in Sonfjället National Park

Hoewel Sonfjället op het eerste gezicht een kale berg is vol rotsblokken is er toch veel kleur te bespeuren. De kleine plantjes die de berg zijn kleuren geven zijn allerlei soorten korstmossen. Dit was, samen met de berenpopulatie, dan ook de reden dat een deel van de berg al in 1909 als national park bestempeld werd. Daarnaast kun je hier ook de Europese variant van de bosbes vinden. Deze zijn eetbaar en hebben een iets intensere smaak dan de normale bosbes. Ook de mountain bearberry is eetbaar en dankt zijn naam aan het feit dat beren er dol op zijn. In Zweden mag je bessen plukken voor eigen gebruik maar doe dit alleen als je zeker weet wat je plukt!

2021-08-10 Zweden Sonfjallet National Park uitzicht

Praktische informatie

Sonfjället National Park ligt in het westen van Zweden, middenin de streek Härjedalen in de provincie Jämtland. De totale oppervlakte van het park is ongeveer 100 vierkante kilometer en daarmee is het een van de kleinste nationale parken van Zweden. 

Bergboerderij bij Nyvallen

Wanneer je Nyvallen als startpunt kiest dan begint je avontuur bij de traditionele bergboerderij. Deze kleine nederzettingen, de zogeheten fäbod, met eenvoudige onderkomens werden gebruikt door koeienherders. Nyvallen is de enige fäbod die nog in gebruik is. 

Wat moet je meenemen tijdens je hike

Het weer in de bergen kan verraderlijk zijn en snel omslaan. Het is raadzaam om in elk geval altijd iets van regenkleding of een jasje bij te hebben. Ook een aansteker en zakmes zijn handig als je gebruik wilt maken van een vuurplaats. Vergeet zeker je verrekijker niet!  Neem ook altijd muggenwerende lotion of spray én iets voor na de beet mee. Muggen zijn er namelijk in overvloed in Zweden. Niet gek natuurlijk in het land van de duizend meren 😉

 

Sonfjallet national park

Hiken in Zweden en Noorwegen

Wanneer je graag de natuur in trekt dan zit je in Zweden helemaal goed want overal in het land kun je de mooiste wandelingen maken. Onze persoonlijke favoriet was Abisko National Park, helemaal in het noordwesten van het land in Zweeds Lapland. Het park ligt zo ongeveer tegen de grens van Noorwegen ana. Voor ons voelde de tweedaagse hike in Abisko alsof we door een mix van Jurassic World en Lord of the Rings liepen, echt fenomenaal!

In Abisko National Park start ook de beroemde lange afstandswandeling de Kungsleden ofwel het Koningspad. Deze route van 440 kilometer door Zweeds Lapland voert je door alpien terrein, door bossen en zelfs over vlonderpaden door moerasgebieden. Een hele bijzondere ervaring!

In buurland Noorwegen vind je nog veel meer beroemde hikes. Veel van deze routes zijn ook prima te lopen met kinderen. Ga je op reis naar Noorwegen? Check dan zeker dit handige overzicht van de mooiste wandelroutes die je met kinderen kunt lopen in Noorwegen.

Leave a comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige Post

Kopenhagen met kinderen: kleurrijke citytrip

14 juni 2022

Volgende Post

Grodkällan, het mooiste meer van Zweden

Grodkällan, het mooiste meer van Zweden

28 juni 2022