Grodkällan, het mooiste meer van Zweden

Grodkällan, het mooiste meer van Zweden

Grodkällan wordt vaak geroemd als het mooiste meer van Zweden. Een bijzondere titel in het land van de duizend meren! Reden genoeg om een bezoek te brengen aan dit kleine pareltje dat verrassend genoeg ook nog eens mooi langs onze route richting het noorden ligt. 

Grodkällan is het mooiste meer van Zweden met een diepgroene kleur

Grodkällan, hoe kom je er?

Grodkällan ligt middenin het bijzondere moerasgebied Slengmyren, vlakbij het dorp Lomträsk (bij Arvidsjaur). Het meer ligt enigszins verstopt dus het gebruik van Google Maps is aan te raden. Bij deze prachige bezienswaardigheid vind je geen grote betaalde parkeerplaats (gelukkig maar!), je kunt hier gewoon je auto ergens naast de weg parkeren. 

Vanaf het begin van de wandelroute is het nog zo’n 600 meter lopen om bij het meertje te komen. Je wandelt daarbij over vlonderplanken door het moerasgebied, dus je houdt de voeten lekker droog. Wel zo fijn! Terwijl Quinn speurt naar salamanders, nemen wij de mooie omgeving in ons op. Wat een bijzondere plek! Door het vele stilstaande water in het moerasgebied kunnen hier in de zomer trouwens veel muggen zwermen. Zorg dus voor een goede anti-muggenspray en ook een zalf om eventuele jeuk te verzachten!

Wandelen door het moerasgebied van grodkallan over de vlonderpaden

De kikkerbron van de Sámi

Grodkällan is de Zweedse vertaling van Tsuobbuojája, de naam die de Sámi aan de bron gegeven hebben. Het betekent Kikkerbron, een naam die gekozen is door de Sámi toen ze op weg naar Arvidsjaur kikkers zagen overwinteren in het meertje. De Sámi gebruikten het meer als een herkenningspunt op hun tochten en verbleven op deze magische plek tijdens hun migratie naar de kerkelijke feesten in Arvidsjaur. Wanneer je meer te weten wilt komen over de leefwijze van de Sámi dan is Arvidsjaur daarvoor de uitgelezen plek. Het Sámi museum is super leerzaam en er is een gratis toegankelijk openlucht gedeelte met traditionele woningen van de Sámi.

Grodkällan, een natuurlijke bron en het helderste meer van Zweden

Grodkällan is het helderste meer van Zweden

Waar meren in de bossen van zweden doorgaans donkergroen tot zwart ogen, is Grodkällan met zijn bijna onnatuurlijke blauwe en turquoise kleurenpracht een bijzonder gezicht. Deze heldere kleuren worden veroorzaakt door kleideeltjes en algen. Desondanks is het meer kristalhelder en kun je echt élke rimpeling van het water, elk blaadje en elk takje op de bodem zien. Niet gek als je bedenkt dat het meer constant voorzien wordt van vers water uit de bron onder de bodem. Kijk maar eens goed, op verschillende plekken zie je het water opborrelen! Dit is ook de reden dat de bron nooit bevriest en dat maakt dit meer natuurlijk de ideale overwinteringsplek voor amfibieën. 

Grodkällan heeft een diameter van zo’n 15 meter en is daarmee een relatief klein meertje en een grote bron. De kleuren contrasteren prachtig met de omringende boskleuren en het geheel heeft een magische uitstraling!

Overnachten in de buurt van Grodkällan

Hoe verder je in Zweden naar het noorden rijdt, des te minder faciliteiten je tegenkomt onderweg. In de omgeving van Grodkällan kom je dan ook niet veel hotels tegen. We hebben de beste opties voor een overnachting in de buurt van Grodkällan voor je op een rijtje gezet. Het beste boek je de accommodatie zo snel mogelijk gezien het beperkte aanbod. 

Gratis overnachten rondom Grodkällan: wildkamperen

Gratis en avontuurlijk, wat wil je nog meer? Dankzij het Allemansratten mag je overal in Zweden wildkamperen. Je kunt dus zonder problemen gratis ergens je tentje opzetten in de buurt van Grodkällan. Wil je meer weten over wildkamperen? We schreven eerder een heel artikel over wildkamperen in Zweden. In het artikel lees je alles over de regels, onze tips, de veiligheid van wildkamperen én een super handige tool om online gratis shelters te vinden waar je kunt overnachten!

Budget overnachting in Arvidsjaur: Camp Gielas

Camp Gielas is een kleinschalige camping in Arvidsjaur. Voor zo’n €74 per nacht overnacht je hier met zijn tweetjes in een Cottage. Reis je met kinderen dan  is het Appartement – Kookgelegenheid de beste optie voor €93 per nacht.  De accommodaties  zijn erg basic maar ze liggen wel aan een heerlijk meer én je kunt gebruik maken van de faciliteiten van de camping waaronder gratis wifi, een sauna en een kinderspeelplaats.

Luxe overnachten in Arvidsjaur: Zweeds huisje met sauna en wifi

Deze accommodatie biedt je een op-en-top Zweedse ervaring als je het ons vraagt! Hier kun je namelijk overnachten in een typisch rood Zweeds huisje, hoe lekker is dat! Het huisje ligt in een prachtige omgeving en er ligt zelfs een roeibootje voor je klaar. Met twee slaapkamers is dit ook de ideale accommodatie voor gezinnen. Je betaalt voor dit pareltje zo’n €165 per nacht. 

Praktische informatie

Grodkällan is écht de moeite waard om te bezoeken! Wij hadden de pech dat het bewolkt was tijdens ons bezoek maar zelfs dan is het een bijzondere ervaring, stel je voor dat er ook nog eens een heerlijk zonnetje op het turquoise meer schijnt! Voor je bezoek zijn er een aantal zaken handig om te weten:

1. Neem anti-muggenspray en na-de-beet zalf mee!
2. Er is een droogtoilet aanwezig. Is dat heel fris? Nee niet echt, dus ga bij voorkeur in een dorpje voordat je Grodkällan bezoekt.
3. Er is een shelter en een vuurplaats. Wil je hier gebruik van maken, zorg dan dat je de benodigdheden (een aansteker bijvoorbeeld) meeneemt. Gebruik enkel sprokkelhout!
4. Je mag NIET zwemmen in Grodkällan. Om het ecosysteem te beschermen mag je niet in het water, dus ook niet pootjebaden. 
5. De randen van het meer zijn heel gevoelig voor erosie doordat het meer op veel plekken onder water breder is dan aan het oppervlak. Bekijk het meer dus van de vlonder en blijf op andere plekken op enige afstand van de randen. 

Het allerfijnste: het noorden van Zweden is (ten onrechte) niet heel toeristisch, dus het kan zomaar zijn dat je het meertje, net als ons, nagenoeg voor jezelf hebt. Neem een picknick mee en genieten maar!

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige Post

Sonfjället National Park

Sonfjället National Park: hiken door berengebied!

16 juni 2022

Volgende Post

Gammelstad, een middeleeuws kerkdorp in Zweden met Unesco Werelderfgoed-status

Gammelstad, het mooiste kerkdorp in Zweden - Unesco Werelderfgoed

2 juli 2022