Knekelhuis in Brno bezoeken met jonge kinderen

Knekelhuis Brno bezoeken met kinderen

Een knekelhuis bezoeken met jonge kinderen? Menigeen kijkt ons raar aan als we vertellen over ons bezoek aan het knekelhuis onder de St Jameskerk in Brno. Toch denken wij dat een bezoek aan een knekelhuis – dat ook wel een ossuarium genoemd wordt – prima kan met jonge kinderen zolang ze maar voorbereid worden op het bezoek. In dit artikel vertellen we je alles over dit interessante bezoek met onze destijds twaalfjarige dochter en vierjarige zoon.

Ossuarium Brno met kinderen

Mijn blogposts kunnen affiliate links bevatten. Wanneer je via een van deze links boekt, steun je deze website zonder dat het jou een cent extra kost 🙂

Wat is een knekelhuis of een ossuarium?

Een knekelhuis of een ossuarium is zeker geen standaard bezienswaardigheid en veel mensen weten dan ook niet precies wat het inhoudt. Eerst maar eens een korte uitleg dus! Een ossuarium ofwel knekelhuis is een gebouw bij een begraafplaats of deel van een kerk waar botten van overleden mensen bewaard worden. In sommige dorpen of steden is de begraafplaats slechts klein en dienen de graven na verloop van tijd geruimd worden. De beenderen worden dan – na een schoonmaakbeurt – in een knekelhuis bewaard.

Daarnaast worden knekelhuizen ook ingezet wanneer er in een korte periode zeer veel mensen komen te overlijden. Bij het Brno ossuarium was sprake van zowel een te kleine begraafplaats als van periodes met zeer veel doden. Het merendeel van de circa 50.000 (!) mensen waarvan de beenderen hier in 2001 gevonden werden, werden namelijk het slachtoffer van de Pest, cholera, de Dertigjarige Oorlog of de Zweedse belegering van Brno. Toen het knekelhuis in Brno in 1974 volledig gevuld was, werd de toegang dichtgemaakt met een grote  stenen plaat. Hierdoor raakte het knekelhuis in de vertegelheid en werd het pas in 2001 herontdekt.         

Jonge kinderen voorbereiden op een bezoek aan een knekelhuis

Wanneer je een knekelhuis of ossuarium bezoekt ga je veel botten zien. Omdat we niet zeker waren hoe ‘spannend’ dit zou zijn voor onze jongste, ben ik eerst zelf naar binnen gegaan om een eerste blik te werpen. Met een foldertje met foto’s ben ik weer naar buiten gestapt en hebben we Quinn voorbereid op het bezoek.

Quinn wist al dat dode mensen begraven worden. We hebben hem uitgelegd dat ze op sommige plekken de botten van deze mensen juist bij elkaar bewaren en dat mensen deze kunnen bekijken. We lieten wat foto’s zien in de folder en vroegen of hij mee naar binnen wilde. Voor de duidelijkheid: Quinn had hierin de keuze. Als hij liever niet was gegaan, dan was Rob met hem op een bankje gaan zitten tot Eva en ik weer naar buiten kwamen. Het ossuarium is niet groot. Mochten de kinderen het toch te spannend vinden, dan sta je dus in no-time ook weer buiten. Quinn was erg nieuwsgierig naar deze ‘echte botten’ en wilde dus zeker mee naar binnen!

Een virtuele tour door het ossuarium van Brno

Overweeg je om het ossuarium met jonge kinderen te bezoeken maar twijfel je nog? Of heb je voorlopig geen trip naar Tsjechië op de planning staan maar ben je wel nieuwsgierig? Dan is de gratis virtuele tour door het ossuarium een toffe optie! Virtueel krijg je natuurlijk niet dezelfde ervaring maar het geeft je in elk geval een goed beeld van het knekelhuis. De gratis virtuele 3D-tour ervaar je hier

Het ossuarium van Brno, dit kun je verwachten

Ondanks het feit dat het ossuarium van Brno één van de grootste van Europa is, duurt een bezoek maximaal dertig minuten. Het knekelhuis is  verdeeld in drie ruimtes waar vandaag de dag de botten van circa 2500 mensen kunstig opgestapeld liggen. Bij de entree krijg je een A4 mee met daarop wat informatie over het knekelhuis, het is namelijk een zelfgeleide tour. De botten zijn allemaal heel netjes opgestapeld. Er is duidelijk goed nagedacht over de verlichting en er is zelfs speciale muziek gecomponeerd die op de achtergrond te horen is tijdens je bezoek. Deze elementen geven je bezoek een andere dimensie. Er hangt een bijzondere maar ook vredige sfeer vonden we. 

De beenderen zijn verwerkt in kolommen en muren en aangevuld met bijzondere kunstwerken. Er is ook een gedeelte waar de beenderen nog liggen zoals ze gevonden werden. De kinderen waren vooral erg onder de indruk van een indrukwekkende stapel schedels. Als je goed kijkt dan kun je allerlei verschillen ontdekken, zoals hoofdwonden, missende tanden of een gebroken neus. Onze twaalfjarige kwam met de rake woorden: ‘Hier is in elk geval geen discriminatie, want de botten van alle mensen zien er hetzelfde uit’. 

Een bezoek aan het ossuarium vonden onze kinderen zeker niet eng, eerder fascinerend. Het ossuarium in Brno is bovendien niet erg toeristisch en lekker rustig. Er worden maximaal 20 personen tegelijk toegelaten tot het knekelhuis.

Bijzondere presentatie in het knekelhuis van Brno

Tickets voor het ossuarium en andere praktische info

De St Jameskerk vind je vlakbij het centrale plein van Brno. Hoewel het ossuarium onder de St Jameskerk ligt, bevindt de ingang zich buiten de kerk. De ingang staat slecht aangegeven met een klein bord waar enkel de Tsjechische naam op vermeld is. Niet gek dus dat veel toeristen de ingang niet kunnen vinden. Rechts van de ingang naar de kerk zie je de trap naar beneden. 

Entreeprijs voor het knekelhuis van Brno

Voor een bezoek aan het knekelhuis betaal je 160 czk (circa 6,70 euro) per volwassene. Voor kinderen tot 15 jaar en studenten betaal je 80 czk (circa 3,35 euro). Kinderen jonger dan zes jaar mogen gratis naar binnen.

Tickets kopen voor het knekelhuis van Brno
De tickets voor het knekelhuis kun je ter plekke of vooraf online aanschaffen. Wij kochten onze tickets gewoon aan de balie en konden direct naar binnen. Online kun je hier je tickets bestellen. In augustus kun je op sommige dagen ook in de avond een tour boeken in het ossuarium.

Ook de St Jameskerk zelf is de moeite waard

De beste goedkope hotels in het centrum van Brno

Natuurlijk helpen we je ook weer aan een paar suggesties voor betaalbare maar héél goed beoordeelde hotels! 

 • Luxe appartement met zicht op het centrale plein en een bubbelbad. Centraler kun je niet zitten in Brno! Dit luxe apartement heeft alles voor een romantische stedentrip, inclusief een heerlijk bubbelbad. Stellen geven deze accommodatie dan ook een 9.8 op Booking.com. Reis je met kinderen? Er zijn ook ruimere appartementen beschikbaar.
  Kosten: het luxe appartement boek je vanaf €81 per nacht voor 2 personen. 
 • Appartement op loopafstand van het centrum van Brno. Deze moderne appartementen van Euro Apartments hebben alles wat je nodig hebt en liggen op slechts 10 minuten lopen van het centrum. De bedden scoren een 9.3 op Booking.com en overall krijgen de appartementen dan ook een 9. Het goedkopere appartement heeft geen aparte slaapkamers, het luxere appartement heeft wel één slaapkamer. Een babybedje is op aanvraag beschikbaar. 
  Kosten: vanaf €78 voor 2 personen per nacht met gratis annuleren.
 • Beste budget hotel in Brno.
  Apartmány Brno is dé perfecte budgetoptie. Geen luxe maar wel een degelijk en schoon appartement op slechts een kwartiertje lopen van het oude centrum. De apartementen zijn erg goed beoordeeld en scoren een 8.8 op Booking.com. 
  Kosten: vanaf €47 per nacht voor 2 personen en vanaf €67 per nacht voor 3 personen (met 2 slaapkamers!). 
Knekelhuis in Brno bezoeken met jonge kinderen

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige Post

Ontdek het prachtige Madeira met kinderen

Madeira met kinderen - de leukste activiteiten en fijnste appartementen

18 juli 2023

Volgende Post

Snorkelen tussen tectonische platen in Silfra in IJsland

IJsland: de leukste activiteiten & tours en de beste hotels

29 augustus 2023