Schindler's List Passage in de Joodse wijk Kazimierz in Krakau

5x doen in Kazimierz: de Joodse wijk van Krakau

Een stedentrip naar Krakau is niet compleet zonder een bezoek aan de Joodse wijk Kazimierz. Deze wijk bezoek je niet alleen om meer te weten te komen over de geschiedenis van Krakau met betrekking tot de Tweede Wereldoorlog. Kazimierz is namelijk ook verreweg de leukste en gezelligste wijk van Krakau. De gezellige barretjes en restaurants worden bovendien afgewisseld met de mooiste streetart. Kortom: Kazimierz, de Joodse wijk van Krakau wil je echt verkennen! Wij bezochten Kazimierz in oktober van dit jaar en al onze tips lees je in dit blog!

must see in Kazimierz Krakau

Mijn blogposts kunnen affiliate links bevatten. Wanneer je via een van deze links boekt, steun je deze website zonder dat het jou een cent extra kost 🙂

De Joodse wijk Kazimierz 

Vanaf het historische centrum van Krakau wandel je in een kwartiertje naar de wijk Kazimierz.  Wanneer je via de Stradomska straat loopt, kom je nagenoeg langs het Wawel kasteel. Een bezoek aan het kasteel en de draak kun je dan ook goed combineren met een bezoek aan Kazimierz. Hoewel Kazimierz vandaag de dag een wijk is van Krakau, was het ooit een aparte stad waar vooral Joden woonden. Door de groei van Krakau is de stad Kazimierz in 1795 als wijk opgenomen in de stad. 

Kazimierz in de Tweede Wereldoorlog

In de Tweede Wereldoorlog werden de Joden van Kazimierz door de Duitse bezetters in 1941 gedeporteerd naar Podgorze. Deze getto lag aan de andere kant van de rivier Wisla. De weinige Joden die dit overleefden, keerden niet naar Kazimierz terug. Om een beter beeld te krijgen van deze periode raad ik je aan om de film ‘Schindler’s List’ te kijken voordat je een bezoek brengt aan Kazimierz. Deze film speelt zich af in Podgorze maar is grotendeels opgenomen in de Joodse wijk Kazimierz. Je kunt dan ook enkele beroemde filmlocaties bezoeken in de wijk. 

Wat te doen in Kazimierz?

1. Ontdek alle prachtige streetart van Kazimierz

De streetart van Kazimierz is niet zomaar mooie kunst. De vele muurschilderingen hebben namelijk nagenoeg allemaal een link naar het verleden van de wijk. Een aantal van de muurschilderen kun je terugvinden in Google Maps, maar het is echt het allerleukste om zelf op ontdekkingstocht te gaan door de wijk. Er zijn namelijk nog veel meer indrukwekkende muurschilderingen te vinden. Ik vond vooral de zwart-witte muurschildering in de straat Dajwór van Israëlische kunstenaars Broken Fingaz  erg indrukwekkend. Het is een eerbetoon aan de  Joodse familie die generaties lang in het gebouw woonde en aan de Illustrator E.Ml. Lilien uit Krakau. Ook de serie portretten van invloedrijke personen uit de geschiedenis van Kazimierz op Ulica Jozéfa 17 wil je zeker zien! Op de hoek van Ulica Jozefa en Ulica Nowa vind je een vrolijke en kleurrijke muurschildering, ook een van onze favorieten! 

Mural van Broken Fingaz in Krakau
Kleurrijke mural bij een restaurant in de wijk Kazimierz in Krakau
Het hart van Kazimierz, mural in de Joodse wijk van Krakau

2. Schindler’s List Passage

in Steven Spieberg’s film Schindler’s List zie je hoe SS soldaten Joodse bewoners dwingen om hun woningen te verlaten. Hun spullen worden daarbij zonder pardon van het balkon naar beneden gegooid. Deze scene en de scene waarin mevrouw Drezner zich onder de trap verschuilt, spelen zich af in de Schindler’s List Passage. In dit smalle straatje vind je vandaag de dag allerlei leuke antiekzaakjes. De passage is inmiddels aardig gerenoveerd en voorzien van een hele reeks informatie panelen die de bezoeker meer inzicht geeft in het stille verzet van de Joodse inwoners. De ingang van de passage vind je bij Jozefa 12. 

Schindler's List Passage in de Joodse wijk Kazimierz Krakau
Bloemen display in Schindler's List Passage in Kazimierz Krakau
Antiekwinkels in Schindler's Passage in Kazimierz Krakau

3. Laat een hoopvolle boodschap achter in Kazimierz

In een klein zijpaadje net na de beroemde muurschildering van Broken Fingaz hangt een piepklein fotoframe met daarin een Poolse tekst. De boodschap: “Woorden hebben een grote kracht. Geef ze door.” Dit mooie initiatief komt van ene Agata. De lokale bevolking en toeristen die dit kleine pareltje per toeval ontdekken – zoals wij – laten hier een hoopvolle boodschap achter. Er hangen geen lege papiertjes of een pen, dus je zult zelf even creatief moeten zijn. Je ziet dan ook boodschappen op parkeertickets, bonnetjes en zakdoekjes. 

Een plek om een boodschap achter te laten in Kazimierz Krakau
Hoopvolle boodschappen in de Joodse wijk van Krakau
Briefjes in de Joodse wijk Krakau

4. Struin door Szeroka, het hart van Kazimierz

Het echte hart van Kazimierz vind je in de straat Szeroka. Dit is dan ook de plek waar je twee belangrijke oude synagoges kunt bewonderen. Achter de Remuh Synagogue ligt een Joodse begraafplaats. Hier kun je een klaagmuur vinden die lijkt op die in Jeruzalem.  Sta even stil bij het monument voor de Holocaust slachtoffers uit Krakau en slenter langs de vele Joodse restaurants en bars. Bezoek je Krakau eind juni of begin juli? Kijk dan zeker even op welke data het Shalom festival is op Szeroka! Dit Joodse muziekfestival is het Woodstock van Polen 🙂

Holocaust monument Kazimierz Krakau
Aries in Kazimierz Krakau
Synagoge Krakau Kazimierz

5. Drink warme chocomel bij Alchemia 

Hou je van knusse kroegjes? Dan zit je bij Alchemia goed. Deze bruine kroeg wordt namelijk alleen verlicht met kaarslicht en wat kleine lampjes. De warme chocomel hier is gemaakt van echte chocola en zeker niet te vergelijken  met ‘normale’ chocomel. Alchemia is ook de enige kroeg waar je de rokersruimte wilt verkennen. De toegang is namelijk verstopt in een grote kast! In de kelder worden regelmatig live optredens gegeven. Hou er rekening mee dat Alchemia populair is bij zowel toeristen als bij de lokale bevolking. Je zult dus soms in de rij moeten wachten voordat je naar binnen kunt.

De beste tours in Kazimierz

Wil graag meer te weten komen over de indrukwekkende geschiedenis van de Joodse wijk Kazimierz? Dan is een tour met een gids een goede optie. Zoals in veel wijken kun je ook Kamizierz zowel te voet als op de fiets verkennen met een gids. Bij het kiezen van een tour kijken wij altijd kritisch naar de beoordelingen. Onderstaande tours komen daarin het beste uit de bus. 

Kazimierz, een wijk die je wilt ontdekken in Krakau!

Zoals je ziet is de hippe wijk Kazimierz  echt de moeite waard! Kazimierz is ook een fijne uitvalsbasis voor je stedentrip naar Krakau. Je zit er niet tussen de uitgaansgelegenheden en het is er heerlijk rustig. Het historische centrum is eenvoudig lopend te bereiken en met de tram ben je er echt in no-time. Vanaf Kazimierz wandel je ook moeiteloos naar Podgorze, de Joodse Getto. Kazimierz ligt daarmee lekker centraal voor de belangrijkste bezienswaardigheden in Krakau.  

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige Post

Unieke bezienswaardigheid in Wroclaw is Neon Side Gallery

5x unieke bezienswaardigheden in Wroclaw, Polen

10 december 2023