Unieke bezienswaardigheid in Wroclaw is Neon Side Gallery

5x unieke bezienswaardigheden in Wroclaw, Polen

Wroclaw is wat ons betreft de allerleukste stad van Polen. Bij het plannen van een stedentrip naar Polen is het populaire Krakau vaak de voor de hand liggende keuze. Wij bezochten beide steden in 2023 en waren vooral gecharmeerd van het fotogenieke Wroclaw. De stad werd  in 2016 uitgeroepen tot Culturele Hoofdstad van Europa. Niet heel gek, want het hele centrum is één groot openluchtmuseum! Wroclaw heeft veel bijzondere bezienswaardigheden die je nergens anders zult zien, biedt betaalbare accommodatie en is wat ons betreft de ideale bestemming voor een weekendje weg! In dit blog lees je alles over de tien unieke bezienswaardigheden van Wroclaw die je echt niet wilt missen.

Bezienswaardigheden in Wroclaw

Mijn blogposts kunnen affiliate links bevatten. Wanneer je via een van deze links boekt, steun je deze website zonder dat het jou een cent extra kost!

Wroclaw is de ideale bestemming voor een korte stedentrip

Wroclaw bevindt zich in het zuidwesten van Polen. Het is de vierde stad van Polen met ruim 600.000 inwoners, en heeft het levendige karakter van een echte studentenstad. Hierdoor vind je er talloze gezellige cafés en restaurants met vriendelijke prijzen. Door de aanwezigheid van de rivier de Oder en vele kleine eilandjes staat Wroclaw ook bekend als het ‘Venetië van Polen’. De stad is snel en goedkoop te bereiken via rechtstreekse vluchten vanaf Eindhoven of Amsterdam. Wroclaw is uitermate geschikt voor een weekend weg: in twee tot drie dagen kun je de mooiste bezienswaardigheden ontdekken en heb je nog steeds alle tijd om op een terrasje te genieten van een betaalbare cocktail!

Reisblog Polen

5x unieke bezienswaardigheden in Wroclaw, Polen

Zoals gezegd heeft Wroclaw naast een prachtig kleurrijk centrum ook een heleboel bijzondere bezienswaardigheden. In dit artikel vind je geen opsomming van alle kerken en historische gebouwen. In plaats daarvan vertellen we je welke unieke bezienswaardigheden en fotogenieke plekjes je écht niet wilt missen in Wroclaw. 

1. De dwergen van Wroclaw

Waar je ook rondstruint in Wroclaw, je gaat gegarandeerd dwergenbeeldjes zien. Deze kleine bronzen beeldjes, verspreid over de stad, vormen een unieke speurtocht voor jong en oud. Mede dankzij de dwergen is Wroclaw ook een fantastische bestemming voor gezinnen. Kinderen  lopen hier zonder gezeur de hele dag de stad door op zoek naar de volgende dwerg!

Unieke bezienswaardigheid in Wroclaw zijn de Wroclaw dwergen
Wroclaw dwergen zoeken tijdens je stedentrip

De geschiedenis van de dwergen van Wroclaw

De oorsprong van de dwergen in Wroclaw gaat terug tot het politieke verzet in de jaren 80. Tijdens het communistische regime werden anti-communistiche  leuzen en graffiti direct wit gespoten door het heersende regime. Om te protesteren tegen de onderdrukking, startte een groepje excentriekelingen een  anarchistische beweging die ze het Oranje Alternatief noemden.  Hun tactiek? Ze spoten heimelijk graffiti afbeeldingen van dwergen over de witgeschilderde anti-communistische utiingen.

De hedendaagse Poolse regering besloot een standbeeld van een dwerg op te richten in Wroclaw om de vreedzame oppostie van het Oranje Alternatief te herdenken. De burgemeester van Wroclaw liet in 2005 nog eens 5 beeldjes maken door een kunstenaar. Toen bleek dat de kleine rebellen super populair waren en al  snel als een symbool van verzet en vrijheid gezien werden, bleven er nieuwe beelden bijgeplaatst worden. 

Speuren naar meer dan 300 unieke dwergen in Wroclaw

Vandaag de dag zijn er meer dan 300 dwergen verspreid over de stad. Elk dwergbeeld heeft zijn eigen unieke karakter en verhaal. Van dwergenkoks tot dwergenbrandweerlieden, elk beeldje draagt bij aan de kleurrijke folklore van Wroclaw. Wij vonden onder meer de ‘love lock’ dwergen bij de Tumski brug erg grappig. Allen al tijdens een rondje door het oude centrum kom je zo enkele tientallen dwergen tegen maar er zijn ook dwergen die heel goed verstopt zijn. Bij het toeristische loket in de stad kun je een kaart kopen waar de locaties van de dwergen op staan. De kaart is helaas uit 2012 en daarmee sterk verouderd aangezien er jaarlijks zo’n 30 dwergenbeeldjes bijkomen. Onze tip? Gewoon lekker de stad verkennen en dan kom je de dwergen vanzelf tegen!

Dwergen van Wroclaw, een unieke speurtocht door de stad

2. De lantaarnopsteker van Wroclaw

Wanneer je door tegen de avond over het zogenaamde Kathedraal Eiland van Wroclaw wandelt, kun je een uniek personage tegenkomen: de lantaarnopsteker. Dit eeuwenoude beroep, dat tegenwoordig heel zeldzaam is , wordt in Wroclaw nog steeds met trots uitgeoefend.

De lantaarnopsteker, of ‘latarnik’ in het Pools, draagt een traditie met zich mee die teruggaat tot de tijd waarin de straten van Wroclaw nog verlicht werden door gaslampen. Met een lange stok voorzien van een lichtbron, liep de lantaarnopsteker door de straten om één voor één de gaslantaarns te ontsteken. Deze ambachtsman zorgde ervoor dat de stad oplichtte zodra de avond viel. Zodra de zon opkwam, liep hij wederom zijn route om de gaslantaarns te doven. 

In Wroclaw heeft deze traditie een bijzondere plek gekregen. Elke avond, als de zon ondergaat in de straten van Kathedraal eiland, kun je de lantaarnopsteker aan het werk zien. Gekleed in historische kledij maakt hij een kleine ronde, niet alleen als eerbetoon aan het verleden, maar ook als symbool van de voortdurende verbinding tussen geschiedenis en heden. 

Tip voor goede foto’s en video’s: de lantaarnopsteker start zijn route bij de lantaarn tegenover de kathedraal. Hij trekt veel bekijks en deze toeristen lopen achter hem aan tijdens zijn ronde. Voor een goede foto of video kun je het beste bij de lantaarn aan de zijkant van de kathedraal gaan staan (als je met je gezicht naar de ingang van de kathedraal staat aan je rechterkant). Wanneer je tussen de kathedraal en de lantaarn staat heb je vrij zicht wanneer hij aan komt lopen om de lantaarn te ontsteken.

Lantaarnopsteker in Wroclaw, een unieke bezienswaardigheid op Kathedraal Eiland
Unieke bezienswaardigheid in Wroclaw: de lantaarnopsteker op Kathedraal Eiland

3. Neon Side Gallery in Wroclaw

Neon Side Gallery ligt verscholen in een smal steegje in de wijk Nadodrze. Het is meer dan een galerij; het is een soort mini openluchtmuseum dat de geschiedenis van neonverlichting in Polen weergeeft. De kunstverzameling bestaat uit een collectie gerestaureerde neonborden uit verschillende decennia die – aangesloten en wel – in de steeg zijn opgehangen. 

Neon Side Gallery in Wroclaw is een ode aan neonverlichting
Neon Side Gallery is een bijzondere bezienswaardigheid en fotogenieke plek in Wroclaw

De geschiedenis van neon in Polen

Het gebruik van neonverlichting gaat terug tot de jaren 50. Na de val van Stalin rees de vraag naar neonborden sterk in de Volksrepubliek Polen. De neonborden werden beschouwd als een teken van moderniteit en vooruitgang en de stadsbesturen zagen het als een goedkope manier om het grijze stedelijke landschap op te fleuren. Eigenlijk waren de neonborden een soort fineerlaagje van economische voorspoed in een tijd waarin de winkelschappen vrijwel leeg waren. Tijdens deze ‘neonisering’ in de jaren 60 en 70 maakten kunstenaars en ontwerpers allerlei unieke neonborden voor de meest uiteenlopende ondernemingen. 

Na verloop van tijd verloren veel van deze borden hun glans en raakten in onbruik. Met het Neon Side Gallery project wordt deze neonborden nieuw leven ingeblazen maar het dient tegelijk als een dynamisch kunstinitiatief. Hedendaagse kunstenaars krijgen hier de kans om nieuwe neoncreaties te presenteren, waardoor de Neon Side Gallery continu blijft veranderen.

Neon Side Gallery is een must-see in Wroclaw
Must-see in Wroclaw: Neon Side Gallery

De alternatieve terrasjes van Neon Side Gallery 

Naast de te gekke neonverlichting is Neon Side Gallery ook een ontmoetingsplek geworden waar de locals en de toeristen graag een drankje doen. De terrasjes zijn er wat alternatiever dan in de rest van Wroclaw. Her en der staan oude banken of zitzakken neergeploft. Doordat het hele steegje één grote verzameling van kleine terrasjes is, hangt er een fantastisch sfeertje. Het enige nadeel is dat de vele stoeltjes het lastiger maken om de perfecte foto te schieten, maar met een beetje geduld komt dat helemaal goed.

De gezellige terrasjes van Neon Side Gallery in Wroclaw

4. De Harry Potter deuren van de Universiteit

De Universiteit van Wroclaw is gevestigd in een fantastisch academiegebouw aan de oever van de Oder. Hoewel het hele gebouw de moeite waard is, zijn de twee blauwe deuren wat ons betreft toch wel de mooiste fotoplekjes aan de buitenkant! De blauwe deuren met het gouden sierlijke beslag lijken zo uit een Harry Potter of Narnia film te komen! Wanneer je voldoende tijd hebt, is het ook zeker de moeite om een bezoekje te brengen aan de universiteit zelf. 

De universiteit van Wroclaw heeft vier belangrijke bezienswaardigheden. Aula Leopoldina is een prachtige en rijk gedecoreerde barokke zaal waar allerlei plechtigheden gehouden worden. In de Wiskundige Toren kun je een expositie over astronomie bezoeken en vanaf het terras heb je een geweldig uitzicht over de stad. Oratorium Marianum is de barokke ontvangsthal in het hoofdgebouw en tot slot is er een museum over de geschiedenis van de universiteit zelf. Je kunt een ticket kopen voor 2, 3 of alle 4 de bezienswaardigheden van de universiteit. 

5. Panorama van Racławice

Waar wij in Scheveningen het Panorama Mesdag hebben, heeft Wroclaw het Panorama van Raclawice. Dit indrukwekkende en uniek panaroma is zo gemaakt dat het lijkt alsof je zelf op het strijdveld van de slag bij Raclawice neerkijkt vanaf een heuvel. Indrukwekkend! 

Het panorama van Raclawice heeft maar liefst een omtrek van 120 meter en is 15 meter hoog. Er is negen maanden aaneengesloten aan het panorama gewerkt. Oorspronkelijk stond het Panaroma van Raclawice in Lviv waar het op 5 juni 1894 geopend werd. Doordat Polen na afloop van de Tweede Wereldoorlog een stuk naar het westen opschoof en Lviv niet meer op Pools grondgebied lag, is het Panaroma van Raclawice verhuisd naar Wroclaw. 

Bezienswaardigheden in het oude centrum van Wroclaw

Nu we je de vijf unieke bezienswaardigheden van Wroclaw  hebben getipt, kunnen we het niet laten om het oude centrum van Wroclaw te benoemen. Want dat is dus niet normaal mooi! Hieronder benoemen we kort onze twee favoriete plekjes.

Rynek, een van de mooiste pleinen van Europa

Om Rynek kun je niet heen als je naar Wroclaw reist. Dit plein in het hart van de stad is met recht een van de mooiste pleinen van Europa. Het plein wordt omgeven door talloze kleurrijke en rijk gedecoreerde gebouwen. Vanaf het plein zie je de bijzondere zogenaamde Hans & Grietje huizen en op het plein zelf staat een grote fontein met een mooi hedendaags ontwerp. 

Wij hadden het geluk dat een pianist een fantastisch concert weggaf op Rynek toen wij er waren. In heel Wroclaw kwamen we trouwens geregeld uit bij geweldige straatmuzikanten die op idyllische plekjes in de stad de mooiste nummers lieten horen. 

Kleurrijk oude centrum van Wroclaw
Straatmuzikanten in Wroclaw

Tumski brug, de liefde is inmiddels over…

De Tumski brug die naar Kathedraal Eiland leidt, staat bekend als de liefdesbrug. De hele brug was namelijk volgehangen met hangslotjes waar men de initialen op schreef. De sleutel werd vervolgens door het verliefde stelletje de rivier de Oder in gegooid. Op veel blogs zie je de foto’s nog voorbijkomen maar inmiddels zijn alle hangslotjes op last van het stadsbestuur verwijderd en is er een verbod op het plaatsen van nieuwe slotjes. 

Toch is de Tumski brug een van onze favoriete plekjes. Het is een mooie brug om te zien en in de avondgloed wordt het hier nog magischer. Rondom de brug kun je bovendien de twee ‘love locks’ dwergen vinden. Wil je toch zelf een hangslotje ophangen? Wanneer je vanaf Kathedraal Eiland de Tumski brug oversteekt en direct linksaf slaat dan zie je aan de reling veel hangslotjes hangen. Disclaimer: we hebben geen idee of dit hier wel mag!

Tumski brug
Hangslot dwerg bij de Tumski brug in Wroclaw

De leukste tours en excursies in Wroclaw

In Wroclaw kun je allerlei toffe tours boeken. Veel tours hebben een vaste prijs voor een maximaal aantal deelnemers. Deze zijn dus alleen voordelig wanneer je met een grote groep bent. Wij hebben onze favorieten op een rijtje gezet. De stadswandeling met gids, de fietsexcursie en de boottocht vullen elkaar perfect aan. Wil je liever zelf op ontdekking gaan? Huur dan een fiets in Wroclaw en verken de stad op eigen houtje. 

De tofste dagtours en excursies vanuit Wroclaw

Vanuit Wroclaw kun je indrukwekkende dagtrips maken. Wij bezochten zelf Auschwitz en kunnen je dat alleen maar van harte aanraden. Wat ons betreft zou iedereen die excursie een keer moeten maken… Ook de natuurliefhebbers én filmliefhebbers kunnen hun hart ophalen. Dit zijn onze favoriete dagtrips vanuit Wroclaw:

Overnachten in Wroclaw

In Wroclaw is er een ruime keuze aan fijne hotels en goede appartementen. Zoals altijd geldt: hoe eerder je boekt, des te meer keuze. Kies voor een hotel of appartement dat in of vlakbij het oude centrum – ook wel Stare Miasto genoemd – ligt voor een optimale invulling van je stedentrip. Alle bezienswaardigheden in Wroclaw die we beschreven hebben, liggen in of op korte loopafstand van het oude stadscentrum. 

Een van onze favorieten is Wrocław Sukiennice dat op slechts 100 meter van het fantastische Rynek plein ligt en super sfeervol is ingericht. Je krijgt 10% Genius korting op Booking. waardoor je het appartement kunt boeken vanaf 79 euro per nacht.

Weiser Hotel is een fijne optie wanneer je op zoek bent naar een spotgoedkoop hotel met een binnenzwembad. Het hotel ligt iets verder van het oude stadscentrum af, maar tram 6 stopt er vlakbij en brengt je in no-time naar het hart van Wroclaw. De kamers zijn klein maar wanneer je alleen in je hotel komt om te slapen dan is dit een prima budget optie. Een prima ontbijt is bij te boeken maar je kunt natuurlijk ook gewoon ontbijten in de stad. Je boekt een tweepersoonskamer al vanaf 44 euro!

Fijne plaatjes van Wroclaw

Om dit artikel af te sluiten, delen we nog een paar fijne plaatjes van Wroclaw met je. Heb je iets aan onze tips gehad? We vinden het super leuk om te horen hoe Wroclaw je bevallen is. Laat het ons gerust weten via Instagram of door een berichtje te sturen via ons contactformulier!

Architectuur op Rynek in Wroclaw
Barokke panden en fontein in Wroclaw
Kathedraal eiland Wroclaw bij zonsondergang
Wroclaw bij zonsondergang
Train to heaven in Wroclaw
Fontein op Rynek in Wroclaw
Universiteit van Wroclaw - een unieke bezienswaardigheid

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige Post

De rakotzbrücke, de must-see in Saksen

Rakotzbrücke, de bijzondere Duivelsbrug in Kromlau

3 december 2023

Volgende Post

Schindler's List Passage in de Joodse wijk Kazimierz in Krakau

5x doen in Kazimierz: de Joodse wijk van Krakau

7 januari 2024