Weekend Valkenburg

Weekend Valkenburg? Van grotbiken tot de leukste events en hotels!

Heb je een weekend Valkenburg op de planning staan en ben je benieuwd welke activiteiten en bezienswaardigheden je in Valkenburg niet mag missen? Wij bezochten het mooie Valkenburg in Zuid-Limburg inmiddels meerdere malen en hebben in dit weekend alle onze tips op een rij gezet. Zo kun je moeiteloos je weekend Valkenburg plannen! 

Kasteelruine Valkenburg

Mijn blogposts kunnen affiliate links bevatten. Wanneer je via een van deze links boekt, steun je deze website zonder dat het jou een cent extra kost 🙂

Inhoudsopgave

Weekend Valkenburg, wanneer kun je dat het beste plannen?

Het grote voordeel van Valkenburg is dat er in de vestingstad zowel buiten als binnen genoeg te ondernemen en te zien valt. Mijn advies is om te kijken naar de jaarlijkse evenementen en daar je keuze op te baseren. En wil je juist heerlijk rustig genieten van de oude binnenstad? Dan wil je juist deze evenementen vermijden, want ze trekken veel bezoekers. 

Evenementen in Valkenburg in februari: carnaval

Ben jij een carnavalsliefhebber? Dan is het natuurlijk geweldig om een keer carnaval in Valkenburg te vieren. De donderdag voor carnaval is hier jaarlijks het grootste pre-carnaval openluchtfeest van Limburg: het Auw Wieverbal. Een leuk moment voor een lang weekend Valkenburg dus, maar plan dit dan echt ver vooruit! Ga je voor het mooie centrum? Probeer dan de carnavalsperiode in Valkenburg te vermijden.

Evenementen in Valkenburg in maart: Kunst in Valkenburg

Is kunst meer jouw ding? Dan is maart een goede maand om je weekend Valkenburg te plannen. Rond de tweede week van maart start namelijk de expositie Kunst in Valkenburg. Hierbij wordt bijzondere kunst in de ruimtes van de schatkamers van de St.-Gerlachuskerk, de kloostergang en op het buitenlandgoed van Château St. Gerlach tentoongesteld. Deze expositie is alleen open op weekenddagen. Geen kunstliefhebbern? Dan kun je alsnog je weekend in maart plannen, van dit evenement zul je weinig last hebben.

Evenementen in Valkenburg in april: Amstel Gold Race

Gek op wielrennen? Dan wil je de Amstel Gold Race in Valkenburg natuurlijk een keer bijwonen. Deze race vindt plaats op zondag 20 april in 2025 en de dag ervoor kun je desgewenst zelf rijden in de Tourversie Amstel Gold Race, samen met 15.000 andere internationale recreatieve wielrenners. Het hele weekend is er van alles te doen in Valkenburg. Wil je een weekend naar Valkenburg tijdens de Amstel Gold Race, dan zul je dit echt vroeg moeten plannen. Het is inmiddels een evenement van wereldniveau! 

Evenementen in Valkenburg in mei: Pop on Top

In mei kun je een tof muziekfestival meepakken tijdens je weekend Valkenburg. Pop on Top vindt meestal plaats halverwege mei en wordt gehouden op zaterdag en zondag. Pop on Top vindt plaats bovenop de Cauberg, aan de rand van het centrum van Valkenberg. Er zijn drie stages waar zowel regionale als nationaal bekende artiesten optreden. 

Evenementen in Valkenburg in juli: Eroica Limburg

Ook in juli is er een te gek evenement in Valkenburg voor wielrenfanaten. Eroica Limburg is een tour waarbij de deelnemers alleen retro racefietsen mogen gebruiken en ook de kleding moet minimaal 30 jaar oud zijn. Dat levert natuurlijk bijzondere plaatjes op! Het evenement vindt dit jaar plaats op 28 en 29 juni 2024 en er zijn tal van activiteiten rondom de tour dit weekend. 

Evenementen in Valkenburg in augustus: de Heuvelland-4daagse

Heb je tijd voor een lang weekend Valkenburg en wandel je graag? Dan is de Heuvelland-4daagse in augustus een leuke uitdaging in Valkenburg. Je kunt kiezen uit 5 afstanden die varieren van 7 tot 42 kilometer per dag. Iedereen kan deze 4daagse lopen dus. Hou bij de keuze van de afstand wel rekening met het heuvelachtige landschap, want dit maakt het wandelen natuurlijk extra pittig 😉 Reserveer je overnachtingen zo vroeg mogelijk want ook dit is een populair evenement. 

Evenementen in Valkenburg in September: Open Monumentendag

Valkenburg heeft bijna 200 monumenten die geregistreerd staan en op Open Monumentendag kun je deze gratis bezoeken. HIeronder vallen veel gebouwen die gemaakt zijn van mergelsteen, zoals het station van Valkenburg. Bezoek in elk geval ook de kasteelruine, Nederlands enige hoogteburcht. Hier waan je je even in de middeleeuwen, want de burcht staat er al sinds 1050! Hou rekening met drukte bij de monumenten tijdens dit weekend.

Evenementen in Valkenburg in oktober: de Bokkenweken

De Bokkenweken hebben we helaas nog niet zelf meegemaakt (maar als het aan mij ligt komt hier dit jaar verandering in!). De hele maand oktober staat Valkenburg in het teken van de Bokkenrijders. Ooit een legende en volksverhaal, maar ook de reden dat honderden mensen berecht en ter dood veroordeeld zijn. Ik las ooit een Suske en Wiske hierover (waar strips al niet goed voor zijn) en sindsdien staan de Bokkenweken op mijn wensenlijstje! De hele maand zijn er ontzettend veel activiteiten van speciale bokbieren en amuse tochten tot parades en een spannende Bokkenspel. We verwachten dat je ook deze maand op tijd zult moeten boeken voor de weekenden!

Evenementen in Valkenburg in november en december: Kerststad Valkenburg

Kerst in Valkenburg is magisch! De hele stad verandert in een sprookjesachtig winterdecor en je kunt zelfs kerstmarkten bezoeken in de beroemde grotten. Op de woensdag- en zaterdagavond trekt er een grote parade door de stad. Deze is zelfs uitgeroepen tot de mooiste kerstparade van Europa! Er is in de stad van alles te doen en te ondernemen in deze periode. Plan je bezoek wel echt op tijd, Kerststad Valkenburg is erg populair, zeker in de weekenden! Kerstliefhebber? Lees dan ook onze blogs over de kerstmarkt in Bremen en de kerstmarkt in Düsseldorf!

Kerstmarkt Valkenburg

De leukste activiteiten voor een weekend Valkenburg

In Valkenburg is altijd genoeg te beleven. Of je nu een weekend naar Valkenburg gaat met je gezin of met een hele vriendengroep, we hebben hieronder de leukste activiteiten voor je op een rij gezet. Van fietsen door de grotten tot rodelen, het kan allemaal en een weekend is dan ook zo gevuld. 

1. Attractiepark Kabelbaan Valkenburg

Een van de leukste uitjes voor gezinnen is misschien wel het Attractiepark Kabelbaan Valkenburg. Voor €5,75 koop je vooraf online of ter plekke bij de kassa een dagretour voor de kabelbaan. Deze brengt je in rustig tempo helemaal naar de top van de ‘berg’ waar de Wilhelminatoren staat. Onderweg heb je uitzicht over de gave rodelbaan.

Eenmaal boven kun je kiezen uit een breed aanbod aan activiteiten. Zo kunnen kinderen voor €3,50 de hele dag lekker tuben (met een band van een soort glijbaan). In de automaat koop je voor €5,- een muntje voor het rodelen. Je mag dan beide banen een keer doen. Quinn vond dit geweldig maar stiekem ook best spannend. Kinderen vanaf 8 jaar mogen namelijk alleen rodelen. Er is verder ook nog midgetgolf, je kunt de toren beklimmen en vanaf de toren kun je zelfs tokkelend naar beneden!

Bij slechter weer kunnen de kinderen zich uitleven bij Bounce Avontuur. Hier klauteren ze over netten op verschillende hoogtes, bouncen ze met grote ballen en dat allemaal in een echte grot! Hoogtevrees? Je kunt ook kiezen uit lasergamen of curling. 

Het fijne aan Attractiepark Kabelbaan Valkenburg vonden wij dat je als ouders heerlijk op het terras kunt zitten met uitzicht over de rodelbaan en de stad. Ondertussen vermaakte Quinn zich met het rodelen. Het personeel was overal ontzettend hartelijk en dat levert een heel fijn sfeertje op!

Attractiepark Kabelbaan Valkenburg met rodelbaan
Bier drinken met uitzicht bij de Wilhelminatoren in Valkenburg

2. Grotbiken, een unieke activiteit in Valkenburg

Nederland is natuurlijk een echt fietsland, maar fietsen door een grot is toch wel echt een bijzondere beleving! Bij een klein geel kalkstenen huisje daal je 163 treden af en stap je binnen in de eeuwenoude Sibbersgroeve. In deze donkere tunnels ga je – onder begeleiding van een ervaren gids – op de speciale fietsen op pad in het ondergrondse gangenstelsel. Onderweg leer je meer over deze bijzondere plek en zijn geschiedenis. 

TIP: Wil je deze tour graag doen? Boek dan op tijd want anders heb je grote kans dat de tour uitverkocht is op jouw datum!

3. Ga voor totale ontspanning bij Thermae 2000 spa op de Cauberg in Valkenburg

Naast alle spanning en inspanning kun je tijdens een weekend Valkenburg ook heerlijk tot rust komen bij Thermae 2000. Vanaf dit resort heb je – door de ligging op de Cauberg – een prachtig uitzicht. Met je entreeticket kun je onbeperkt gebruik maken van de sauna’s, stoombaden, whirlpools en zwembaden. Je mag bovendien gratis deelnemen aan de belevingsprogramma’s waaronder het floaten en de aquafit. De lekkere scrubjes en douchegels kun je onbeperkt gebruiken. Entreetickets, dagarrangementen en overnachtingen boek je op de website van Thermae 2000.

Enkele belangrijke praktische zaken:

  • Kinderen zijn welkom vanaf 10 jaar
  • Elke dinsdag is badkledingdag, elke donderdag is ‘no dress day’ dus zonder badkleding. De overige dagen zijn de zwembaden met badkleding en de sauna’s zonder badkleding. 

De mooiste bezienswaardigheden in Valkenburg

Een weekend Valkenburg is niet compleet zonder op zijn minst het mooie centrum en de kasteelruine gezien te hebben. Onze favoriete bezienswaardigheden hebben we voor je op een rij gezet. Zo kun je makkelijk een mooie mix kiezen tussen activiteiten en bezienswaardigheden. 

1. Het historische centrum van Valkenburg

Het historische centrum in Valkenburg is niet te missen tijdens een weekend Valkenburg. De Limburgse gezelligheid zie je terug in de vele knusse terrasjes door het hele centrum. Je komt veel bijzondere winkels tegen waar bijvoorbeeld allerlei edelstenen en geodes in kratten uitgestald staan buiten. Wij waren verrast door de prijzen. Doorgaans zijn toeristische bestemmingen behoorlijk aan de prijs, maar in Valkenburg vonden we de prijzen erg schappelijk. Een speciaal bier proeverij van drie bieren en een hapje voor 9 euro, daar is echt niks van te zeggen! Wanneer je goed om je heen kijkt, zie je overal de gele mergelsteen terug in de gebouwen. 

Historische stadspoort Valkenburg centrum
Centrum van Valkenburg

2. De kasteelruïne van Valkenburg en de Fluweelengrot

Wanneer je door het centrum struint, kun je soms zomaar al een glimp opvangen van de kasteelruïne. Bovenop de heuvel torent deze namelijk boven het stadje uit. Wij bezochten de kasteelruïne en de Fluweelengrot een paar jaar geleden. We werden door een gids in een uur door de ondergrondse gangen geleid waar we boeiende verhalen te horen kregen over de winning van mergel, maar ook over legendes & historie van het kasteel. 

Toen men in de Franse Tijd niet openlijk de godsdienst mocht bedrijven, werden in de Fluweelengrot kerkbijeenkomsten gehouden en zelfs huwelijken gesloten. De kapel en diverse houtskooltekeningen kun je bewonderen tijdens de tour. De gids was geweldig en maakte het ook super interessant voor onze kinderen. Na de rondleiding kom je uit bij de Kasteelruïne. Hier kun je nog heerlijk op eigen houtje rondstruinen. Er staan informatieborden waar ook foto’s opstaan van de burcht in vroegere tijden.

Entree voor de Kasteelruïne en de Fluweelengrot is 16 euro voor volwassenen en 12 euro voor kinderen vanaf 3 jaar. TIP: zorg ook in de zomer voor een jas of een trui. In de grot is het constant 12 graden.

Kasteelruine Valkenburg
Kasteelruine Valkenburg met kinderen
Herinneringen uit de Tweede wereldoorlog in de Fluweelengrot
Wandelen bij de kasteelruïne van Valkenburg

3. Mergelrijk, de beste grotbeleving voor alle leeftijden

Wanneer je met kinderen Valkenburg bezoekt dan is Mergelrijk een echte aanrader. In het de grotten wandel je langs prachtige mergelsculpturen, zie je een film van de zandkunstenaar en kun je grappige foto’s maken bij de nieuwe 3d kunstwerken. Je kunt hier zelfs je eigen souvenir maken uit een stuk mergel! Entreetickets koop je ter plekke aan de kassa (17,50 voor volwassenen en 15,50 voor kinderen van 3 t/m 17 jaar). 

Lekker eten tijdens je weekend Valkenburg

Je struikelt in het centrum van Valkenburg bijna over de gezellige restaurantjes, maar wist je dat er ook een paar bijzondere culinaire belevenissen te boeken zijn? 

Stap en hap Valkenburg
Ze noemen het zelf ‘de smakelijkste wandeling van Valkenburg’ en daar kunnen ze zomaar gelijk in hebben. Kies een van de drie wandelingen die je langs de leukste plekjes van Valkenburg leiden (variërend van 5 km tot 12,5 km) en geniet vooraf van een heerlijk Limburgs gebak en achteraf van een lekkere keuzelunch bij de Stationnerie. Je kunt ook kiezen voor een wandeling van 6 km door de natuur met voor of na de wandeling een borrelplank met een goed glas wijn of speciaal bier bij Bistro Francis. 

Routes d’amuse in Valkenburg
Elk jaar kun je in bepaalde periodes de Routes d’amuse lopen in Valkenburg. Deze culinaire routes zijn inmiddels een begrip geworden. Je boekt online of bij het VVV een plekje en wandelt in een uurtje of 4 een mooie route door Valkenburg waarbij je op vier verschillende plekken culinair verwend wordt met heerlijke hapjes. Voor kinderen zijn er desgewenst kinder amuses en ook vegetarische opties zijn mogelijk. 

Pannenkoekenparadijs bij de Fluweelengrot in Valkenburg
Oké, dit is niet de meest culinaire tip. Maar als je de Kasteelruïne en de Fluweelengrot bezoekt met (jonge) kinderen dan is dit een fijne afsluiter. Het Pannenkoekenparadijs zit er zo ongeveer tegenover. Wij hadden heerlijke hartige pannenkoeken die rijkelijk belegd waren en het is er super kidsproof.

Pannenkoeken eten bij Pannenkoekenparadijs in Valkenburg na een bezoek aan de Fluweelengrot en Kasteelruine

Waar overnachten tijdens een weekend Valkenburg?

Aan leuke accommodaties is er geen gebrek in het gezellige Valkenburg. Natuurlijk hebben wij onderzoek gedaan en de allerleukste hotels, accommodaties en vakantieparken voor je op een rij gezet met de beste prijs-kwaliteitverhouding.  

Hotel met jacuzzi op de kamer in Valkenburg

Als ik ergens van kan genieten, dan is het van een beetje wellness. Ik check dan ook altijd of ik – voor een acceptabele prijs – een kamer met een jacuzzi, bubbelbad of sauna kan vinden. In Valkenburg kan dit gelukkig!  Je boekt er namelijk een tweepersoonskamer met jacuzzi bij Hotel Janssen in centrum Valkenburg voor 115 euro per nacht.

Dit hotel heeft niet alleen de perfecte locatie aan de rand van het centrum op slechts 250 meter van de Gemeentegrot en 600 meter van de Cauberg, maar ook een bijzonder mooie inrichting! Voor de schappelijke prijs van 115 euro krijg je een te gekke tweepersoonskamer met een heerlijke jacuzzi / bubbelbad en een leuke lichtgevende tekst op de muur ;). Boek op tijd voor de beste prijs, je mag je boeking gratis annuleren als er toch iets tussenkomt.

TIP: je kunt ook een arrangement boeken bij Hotel Janssen (en veel andere hotels in Valkenburg) op Voordeeltuitjes.nl. Dit geldt voor de standaard tweepersoonskamer (dus zonder jacuzzi) en biedt je diverse extra’s. 

Boutique hotel in Valkenburg

In het centrum van Valkenburg vind je sinds kort het splikspinternieuwe Boutiquehotel Omnia. Het hotel ligt super centraal waardoor je al je sightseeing gewoon te voet kunt doen. Wij zijn fan van de zwarte stalen kozijnen en de super moderne inrichting. Enige nadeel: er wordt geen ontbijt geserveerd maar gelukkig is een lekker ontbijt in bourgondisch Valkenburg nooit ver weg! Je boekt een tweepersoonskamer bij Boutiquehotel Omnia vanaf 140 euro. 

Overnachten op een vakantiepark in Valkenburg

Rondom Valkenburg kun je ook prima verblijven in een vakantiepark. Het voordeel van een vakantiepark is dat je gebruik kunt maken van alle faciliteiten zoals speeltuinen en zwembaden. De twee vakantieparken die het beste uit de bus komen zijn Landal Kasteeldomein de Cauberg,  en Topparken Résidence Valkenburg. 

Landal Kasteeldomein de Cauberg – 4 dagen arrangement vanaf 299 euro
Bij Landal Kasteeldomein de Cauberg geniet je van de luxe van een hotel met de faciliteiten van een vakantiepark. De prachtige ligging op de Cauberg zorgt voor een mooi uitzicht en je wandelt in een minuutje of vijf zo naar het centrum van Valkenburg. Er zijn tal van accommodaties waarvan sommige een apart thema hebben zoals de Gamevilla. Bij Voordeeluitjes boek je arrangementen met korting. 

Topparken Résidence Valkenburg – Vakantiepark met kidsclub, animatie en verwarmd buitenbad – 3 dagen arrangement vanaf 170 euro
Vlakbij Valkenburg ligt het mooie Topparken Résidence Valkenburg. Iets minder luxe dan Landal, maar wel met een verwarmd buitenzwembad en een kidsclub en animatie (alleen in de meivakantie en zomervakantie). Ideaal met kinderen dus. Honden mogen ook mee, maar zijn er niet welkom in het restaurant. Bij Voordeeluitjes boek je een arrangement met korting.

 

Historische centrum van Valkenburg ontdekken
De prachtige oude stadspoort van Valkenburg

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige Post

Kersenbloesem Bonn Duitsland

Bonn Duitsland: vulkanen, kastelen en Haribo in één stedentrip

15 mei 2024

Volgende Post

De 5 beste betaalbare hotels in Monschau

5x beste betaalbare hotels in Monschau Duitsland

25 mei 2024