Wilde zwijnen kijken op de veluwe

7x de leukste activiteiten op de Veluwe – dit wil je er doen!

De Veluwe, gelegen in het hart van Nederland, is met haar uitgestrekte bossen, heidevelden en zandverstuivingen een heerlijke plek om je een dag of een weekend terug te trekken in de natuur. Iedereen weet dat je in de Veluwe heerlijk kunt wandelen en kunt fietsen maar in dit uitgestrekte natuurgebied zijn ook hele bijzondere activiteiten te beleven! In dit artikel zetten we onze favoriete activeiten voor je op een rij. 

Activiteiten op de Veluwe

1. Fietsen door het Nationaal Park De Hoge Veluwe

Fietsen door de Veluwe is wellicht niet de meest verrassende activiteit op de Veluwe, maar het is zeker een van onze favoriete manieren om het Nationaal Park De Hoge Veluwe te verkennen. Met meer dan 500 kilometer aan fietspaden kun je elk bezoek een andere route kiezen. Het mooie aan de Veluwe is dat het in elk jaargetijde een bijzondere uitstraling heeft. Vooral de lente met de bloeiende heide en de herfst vinden wij mooie seizoenen voor fietstochten.

Hoewel je entree betaalt voor het Nationaal Park De Hoge Veluwe kun je in het park wel gebruik maken van de gratis witte leenfietsen. Super fijn: de fietsen voor volwassenen hebben allemaal een kinderzitje achterop, er zijn ook kinderfietsen en de zadels zijn eenvoudig te verstellen. Je entreetickets voor Nationaal Park De Hoge Veluwe koop je eenvoudig vooraf online

Tip: Op verschillende plekken in het Nationaal Park zijn wildschermen en wildobservatieplaatsen ingericht. Soms dien je hiervoor het fietspad te verlaten en een stukje te wandelen. Regelmatig zijn hier herten en zelfs wilde zwijnen te zien. 

Fietsen op de Veluwe

2. Ballonvaart over de Veluwe

Deze staat op onze bucketlist! Hoe gaaf is het om de Veluwe te bewonderen vanuit de lucht bij zonsopgang of zonsondergang? Voor deze activiteit op de Veluwe zul je wel wat dieper in de buidel moeten tasten. Een ballonvaart kost vaak rond de 200 euro per persoon. Op basis van de vele uitmundende reviews zouden wij voor Ballonvaartcentrum Van Manen kiezen. Hier kost een ballonvaart in de avond 195 euro en in de vroege ochtend 185 euro. Tip: boek je een lastminute ballonvaart dan krijg je 5 euro korting. 

Leukste activiteiten op de Veluwe: een ballonvaart met zonsopgang

3. Everzwijnen spotten in Epe

Op de Veluwe leven veel wilde zwijnen maar wist je dat het Nationaal Park de Hoge Veluwe niet de beste plek is om ze te spotten? In het dorpje Epe maak je een goede kans om deze indrukwekkende dieren in het wild te spotten, vaak zelfs op relatief korte afstand! Rij na een dagje in het Nationaal park richting Epe net voor de schemering inzet. Met een beetje geluk zie je de everzwijnen wroeten in de modder of grazen op een open plek. Rij naar deze parkeerplaats en wandel hier het bos in. Wij zagen zeker 15 everzwijnen op hun dooie akkertje de grond omwoelen daar! 

Belangrijk: Everzwijnen kunnen gevaarlijk zijn. Bewonder ze altijd van gepaste afstand, blijf op de paden en geef ze zeker geen eten. Maak geen oogcontact en mocht het dier toch ongemakkelijk dichtbij komen, blijf dan rustig en zet het niet op een rennen. 

4. Huur een E-chopper en verken de Veluwe op een unieke manier

Helemaal hip: op een fluisterstille E-chopper de natuur in. Ook op de Veluwe kun je tegenwoordig deze E-choppers huren. Met deze elektrische scooter rijd je geruisloos door de natuur zonder deze te verstoren. Er zijn diverse routes uitgestippeld, variërend van korte ritjes tot complete dagtochten. Dit is een super leuke activiteit op de Veluwe om met een groep vrienden te doen of voor bijvoorbeeld een familiedag! Je huurt een E-chopper voor 3 uur – inclusief route – in Otterlo voor 37,50 per persoon. 

E-chopper huren op de Veluwe

5. Bezoek het Kröller-Müller Museum 

Wanneer je opgroeit in Nijmegen of omstreken dan is het Kröller-Müller Museum vaste prik voor de schooluitjes. Rob is er daarom helaas op uitgekeken, maar als je er nog nooit geweest bent, dan is het zeker een aanrader! In dit wereldberoemde museum hangt namelijk een unieke collectie van Vincent van Gogh, met meer dan 200 schilderijen en 500 tekeningen. Naast Van Gogh vind je er werken van andere beroemde kunstenaars zoals Claude Monet, Pierre-Auguste Renoir en Theo van Rysselberghe. Het is hier vaak druk (zeker in de weekenden) dus het beste kun je de tickets  voor het Kröller-Müller Museum vooraf online bestellen en het ‘s morgens bezoeken. 

Let op: het Kröller-Müller Museum ligt in Nationaal Park De Hoge Veluwe, je hebt dus ook een toegangsbewijs voor het nationaal park nodig. 

6. Autopuzzeltocht Veluwe

Is het slecht weer en wil je er toch op uit? Dan is een autopuzzeltocht door de Veluwe een gave activeit op de Veluwe om de regio te verkennen. Met behulp van een routebeschrijving en puzzels los je onderweg diverse opdrachten op. Zo leer je de Veluwe op een heel andere manier kennen en kom je op plekken die je anders misschien niet zou bezoeken. 

7. Ga op excursie met een boswachter

De Veluwe is een uniek natuurgebied met een interessante geschiedenis. Tijdens een excursie met een boswachter leer je alles over de flora en fauna, de bijzondere landschappen en de oude gebruiken van dit gebied. De boswachter neemt je mee op pad door de mooiste plekjes van de Veluwe en deelt graag zijn kennis en passie voor dit bijzondere natuurgebied met je. Excursies met boswandelingen worden met regelmaat georganiseerd door Natuurmonumenten. Tickets bestel je vooraf via de website.

Veluwe activiteiten wild kijken

Hebben we een te gekke activiteit op de Veluwe gemist? Tip ons!

We doen altijd ons best om zoveel mogelijk toffe bestemmingen en uitjes voor je te testen en vooraf alles voor je uit te zoeken. Toch kan het zomaar zijn dat we een super leuke activeit op de Veluwe over het hoofd gezien hebben. Heb jij iets tofs gedaan op de Veluwe wat we echt in dit artikel moeten opnemen? Laat het ons hieronder dan even weten, dan voegen we de activiteit toe!

Veluwe activiteiten

Mijn blogposts kunnen affiliate links bevatten. Wanneer je via een van deze links boekt, steun je deze website zonder dat het jou een cent extra kost 🙂

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige Post

wat te doen in Monschau Duitsland

Wat te doen in Monschau?

1 juni 2024