Hardelot Castle, het mooiste kasteel aan de Opaalkust

Opaalkust in Frankrijk: dé hidden gem dicht bij huis!

De Opaalkust in Noord-Frankrijk biedt je krijtrotsen, hoge kliffen, schattige vissersdorpjes met bijzondere architectuur en fancy badplaatsen vol bijzondere villa’s. Een prachtig pakket zou je zeggen en dat op slechts drie tot vier uur rijden van Nederland! Toch wordt deze streek – geheel ten onrechte – vaak over het hoofd gezien door Nederlandse reizigers. Wij hebben de Opaalkust bezocht en heel veel leuke stadjes, activiteiten, hidden gems en toffe accommodaties voor je op een rijtje gezet. Zo heb je alle informatie bij de hand om een te gekke vakantie naar de Opaalkust te plannen!

Cap Gris-Nez aan de Opaalkust

Mijn blogposts kunnen affiliate links bevatten. Wanneer je via een van deze links boekt, steun je deze website zonder dat het jou een cent extra kost 🙂

De Franse Opaalkust, vier uurtjes rijden en je bent er!

Voor het echte ‘buitenlandgevoel’ hoef je helemaal niet ver te rijden. De Opaalkust in Frankrijk (in het Frans de Côte d’Opale) bereik je met de auto al in drie tot vier uur. Dit deel van de Franse kust start bij de grens met België en loopt door tot Berck. Het omvat onder andere het bekende Calais, maar ook Boulogne-sur-mer, Wissant, Wimereux en Le Touquet-Paris Plage zijn zeer de moeite waard. 

Hoeveel dagen aan de Opaalkust?

Doordat de Opaalkust lekker dicht bij Nederland ligt, is het een ideale bestemming voor een weekje  of zelfs een lang weekend zoals Pasen of Pinksteren. Als je op vrijdagavond heen- en op maandagavond terugrijdt dan heb je drie volle dagen om de regio te verkennen. In een dag of drie kun je behoorlijk wat van de omgeving zien maar wanneer je ook graag één of meerdere stranddagen hebt, dan zou ik zeker een week voor deze streek uittrekken!

De Franse Opaalkust

Boulogne-sur-mer, de ideale uitvalsbasis voor de Opaalkust

Boulogne-sur-mer is de ideale uitvalsbasis voor een vakantie aan de Opaalkust doordat het stadje mooi in het midden ligt. Vanaf hier rij je in maximaal 40 minuten naar alle andere bezienswaardigheden aan de Opaalkust. En niet geheel onbelangrijk: in Boulogne-sur-mer zijn meer dan genoeg mooie plekken te ontdekken! De stad zelf is verdeeld in een oude bovenstad en een moderne benedenstad, dus er is voor ieder wat wils. De leukste bezienswaardigheden in Boulogne-sur-mer hebben we hieronder voor je opgesomd.

Nausicáa, het grootste aquarium van Europa

Nausicáa is niet alleen het grootste aquarium in Europa, het is ook een belangrijk research centrum waar veel aandacht besteedt wordt aan educatie, onderzoek en onderwerpen als klimaatverandering.

Sinds de uitbreiding van 2018 heeft het gebouw de vorm van een mantarog (deze kun je ook in levende lijve bewondere bij Nausicáa). Het aquarium heeft een fantastische emersive experience over klimaatverandering en middels augmented reality sta je oog in oog met de grootste dieren van de zee, waaronder de walvishaai.

Met een bezoek aan Nausicaa ben je ongeveer een dagdeel zoet. Het is dan ook een ideale activiteit voor regenachtige dagen in Boulogne-sur-mer. 

Tip: Het kan best druk zijn in de weekenden en vakanties dus je kunt het beste vooraf je tickets voor Nausicáa online kopen. Nausicáa vind je aan de boulevard van Boulogne-sur-mer. In de widget hiernaast controleer je eenvoudig de beschikbaarheid, zie je wat het tarief is op de door jou gekozen datum en kun je desgewenst alvast je tickets boeken.

Powered by GetYourGuide

Het best bewaarde middeleeuwse kasteel aan de Opaalkust 

In de oude bovenstad (haute ville) staat het best bewaarde en mooiste middeleeuwse kasteel van de regio: het gravenkasteel van Boulogne-sur-mer. Sinds 1988 is het kasteel in gebruik als stadsmuseum waar je in aanraking komt met allerlei culturen. Met name de Egyptische sarcofagen en mummie vonden wij erg bijzonder! Het kasteel zelf is ook prachtig om te zien met de negen ronde torens. 

Gravenkasteel Boulogne
Kasteel en museum in Boulogne-sur-Mer

Wandelen over de Promenade des Remparts

De historische binnenstad van Boulogne-sur-mer is omgeven door stadswallen. Hier kun je heerlijk wandelen met uitzicht over de benedenstad. Het pad van de Promenade des Remparts is breed, goed begaanbaar en er staan diverse bankjes langs de route. In totaal duurt de wandeling circa een uur. 

Ga ondergronds: bezoek de crypte onder de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek

De crypte van de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek is de grootste grafkelder van Frankrijk. In deze crypte dwaal je door 2000 jaar geschiedenis en ontdek je overblijfselen uit de Romeinse periode, zo’n 160 muurschilderingen uit de 18e en 19e eeuw en allerhande (religieuze) kunstwerken. Ook een bezoek aan de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek zelf is een aanrader want de kerk is prachtig van binnen én van buiten. Met zijn honderd meter hoogte is de koepel van de basiliek overal in de stad te zien. Handig voor de medeverdwalers onder ons 😉

Interieur van de kathedraal van Boulogne-sur-Mer

Ontdek de streetart van Boulogne-sur-Mer

Ben je gek op streetart? Dan zit je helemaal goed in Boulogne-sur-Mer! Dankzij het jaarlijkse Street Art Parcours Festival komen er jaarlijks namelijk nieuwe prachtige muurschilderingen bij. De streetart in Boulogne-sur-Mer is niet alleen van lokale artiesten. Jaarlijks worden er namelijk ook bekende streetart kunstenaars uit het buitenland uitgenodigd voor het festival. Het pronkstuk is een grote mural van de beroemde Kobra: een kleurrijk portret van de Franse kunstschilder Claude Monet. In het centrum staat een groot bord met daarop alle muurschilderingen én een kaart met de locaties. 

Streetart in Boulogne-sur-Mer

Beklim het monument van Napoleon voor het beste uitzicht

Hoe Boulogne-sur-mer en het omringende land eruit ziet vanaf 53 meter hoogte? Dat ervaar je wanneer je het monument van Napoleon beklimt! Deze bezienswaardigheid wordt vaak over het hoofd gezien door toeristen omdat het buiten het centrum ligt, maar je loopt er vanaf de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek in een half uurtje heen. Dat valt dus best mee! De wenteltrap met 263 treden is even zwoegen maar eenmaal boven ontvouwt zich een spectaculair panorama. Van de basiliek tot de kustlijn, je kunt hier echt héél ver kijken.

Smul van de verste vis op de wekelijkse vismarkt

Elke zondag is er een grote vismarkt in de vissershaven van Boulogne-sur-Mer. In alle vroegte komen de vissers met hun vangsten aan de kade verkopen. Het is er een drukte van jewelste en je kijkt je ogen uit bij het zien van alle verschillende vissen, inktvissen, kreeften en garnalen die er te koop zijn. 

Vismarkt in de haven van Boulogne-sur-Mer

Bewonder een stukje Egypte in het hart van Boulogne-sur-Mer

Wij keken er tijdens ons bezoek raar van op: op het plein voor de stadspoort van Boulogne zagen we een piramide, een sfinx en zelfs de zonneboot van Cheops… Dit plein is eerbetoon aan de beroemde Egyptoloog Marriette, een van de beroemde inwoners die Boulogne-sur-Mer rijk is geweest. Dertig jaar lang heeft Mariette gewerkt aan diverse opgravingen in Egypte en daarbij heeft hij belangrijke ontdekkingen gedaan. De meeste van zijn vondsten zijn naar het Louvre gegaan, maar een aantal sarcofagen en een mummie zijn te bewonderen in het kasteelmuseum van Boulogne-sur-Mer. 

De oudste badplaats aan de Opaalkust: Wimereux

Op slechts zes kilometer van Boulogne-sur-Mer vind je het sfeervolle Wimereux, de oudste badplaats van de Opaalkust. Wimereux heeft een heerlijk breed zandstrand en een gezellige boulevard met allerlei restaurantjes. Tijdens de Belle Epoque zijn er in Wimereux veel prachtige villa’s gebouwd in unieke Anglo-Normandische bouwstijl. Vandaag de dag zijn er nog circa 300 van deze villa’s te bewonderen. Een deel van deze bijzondere villa’s staat direct aan de boulevard. Voor een dagje strand met een cultureel tintje moet je dus in Wimereux zijn!

Wimereux, een kleine badplaats aan de Opaalkust

Les Deux-Caps, de trekpleister van de Opaalkust

De Opaalkust staat natuurlijk bekend om de hoge krijtrotsen en kliffen. De mooiste plekjes om deze te bewonderen zijn de twee imposante kapen Cap Blanc-Nez en Cap Gris-Nez die deel uitmaken van het natuurgebied Grand Site des deux Caps. Beide kapen kijken uit op de beroemde krijtrotsen van Dover aan de Engelse kust en bestaan zelf ook uit krijtrots. Bijzonder: in het natuurgebied loopt een wandelroute van 16 km die beide kapen met elkaar verbindt! Bij beide kapen is het mogelijk om fossielen te vinden van ammonieten, coprolieten en vuurstenen te vinden. In kleine hoeveelheden mag je deze zelfs mee naar huis nemen als souvenir!

Ontdek Cap Blanc-Nez met krijtrotsen van 130 meter hoog!

De meest imposante kaap is Cap Blanc-Nez. De krijtrotsen torenen hier namelijk tot wel 130 meter boven het strand uit! Ook rondom Cap Blanc-Nez loopt een prachtige wandelroute: La Boucle du Cap. Deze is met 4,5 kilometer goed te behapstukken voor de meeste mensen. Op de site van Les Deux Caps vind je meer informatie en kaarten met alle wandelroutes. De site is in het Frans, maar Google kan hem voor je vertalen.

Belangrijk: wil je over het strand wandelen? Controleer dan vooraf wanneer het weer vloed wordt en pas op bij regenachtig of stormachtig weer. Het verschil tussen de getijden is hier heel sterk en de zee kan zomaar opkruipen tot aan de duinen!

Bovenop de klif van Cap Blanc-Nez zijn wij op de grond gaan liggen met alleen ons hoofd net over de klif (disclaimer: op eigen risico, hou altijd rekening met factoren als regen en wind). Op deze manier kijk je loodrecht naar beneden en zie je de zeemeeuwen onder je door de lucht voorbijglijden. Echt een bijzondere gewaarwording! Cap Blanc-Nez herbergt ook verschillende Duitse bunkers en er staat een oorlogsmonument op de top. Het is niet moeilijk voor te stellen waarom deze strategische plek van groot belang was in de Tweede Wereldoorlog. 

Cap Blanc-Nez aan de Opaalkust

Cap Griz-Nez ligt het dichtste bij Engeland

Slechts 30,3 kilometer zit er tussen de Engelse kust en Cap Griz-Nez. Het is dan ook een van de beste plekken om – met helder weer – de krijtrotsen van Dover te zien. De rotsen hebben bij Cap Gris-Nez een andere kleur dan bij zijn grotere broer. De onderkant is grijs en de laag zand erboven is bruin. Toch is ook deze kaap zeer de moeite waard. De omgeving is er prachtig met weidse uitzichten en er worden hier ook regelmatig groepen zeehonden gespot! Tip: neem een verrekijker mee!

Cap Gris-Nez met de vuurtoren

Le Touquet-Paris-Plage, de hotspot aan de Opaalkust

De naam verraadt het al: Le Touquet-Paris-Plage is de favoriete strandbestemming van de Parijzenaren. En zeg nou zelf, een stad met bijnamen als ‘De Parel van de Opaalkust’, ‘De Tuin van het Kanaal’ en ‘Het Sportparadijs’ die wil je toch sowieso bezoeken? Le Touquet-Paris-Plage ligt circa 30 kilometer ten zuiden van Boulogne-sur-Mer. Zoals de bijnamen al verraden is dit niet enkel een leuke badplaats voor een dagje strand. We zetten de leukste bezienswaardigheden voor je op een rijtje!

Stadswandeling langs Engels-Normandische villa’s

Le Touquet-Paris-Plage staat – net als Wimereux – bekend om de prachtige Engels-Normandische villa’s. Je kunt deze architectonische parels op je gemak bewonderen tijdens een stadswandeling. Wanneer je graag meer wilt weten over de stad, de prachtige bouwstijl en de villa’s zelf, dan boek je het beste een begeleide fietstour in Touquet-Paris-Plage. Op Route You kun je kiezen uit veel verschillende wandelroutes in en rondom Les Touquet-Paris-Plage, waaronder leuke wandelingen door het centrum. 

Ga een dag golfen, strandzeilen of paardrijden op het strand

Aan de Opaalkust vindt je geen ander sportparadijs zoals Le Touquet-Paris-Plage! In deze kustplaats worden bijvoorbeeld veel golftoernooien gehouden. Je vindt er dan ook diverse bekende golfbanen. De golfclug Golf du Touquet behoort zelfs tot de top 100 van Europa! Ook de golfbaan ‘La Mer’ is beroemd vanwege zijn prachtige ligging nabij de zee én het feit dat de baan ontworpen is door de bekende architect Harry Colt. Niet zo’n fan van golf? In Touquet kun je ook terecht op 30 tennisbanen, je kunt er paardrijden over het strand en het uitgestrekte strand is perfect geschikt om te strandzeilen!

Kom helemaal tot rust in een van de spa’s

In een badplaats waar sinds oudher de ‘welgestelden’ kwamen, mogen spa’s natuurlijk niet ontbreken. In Touquet-Paris-Plage vind je dan ook meerdere wellness-centra en kuuroorden. Met name Spa Nuxe, Itsara Suites Spa en Thalassa Sea & Spa Le Touquet zijn erg goed beoordeeld! Veel hotels in Le Touquet hebben tevens een eigen wellness centrum. 

Bijzondere architectuur in Le Touquet-Paris-Plage

Chateau d’Hardelot: een bijzonder Engels kasteeltje

Aan de Opaalkust kom je maar weinig kastelen tegen. Maar de kastelen die er staan, dat zijn wel prachtstukken! Het Chateau d’Hardelot – liefkozend het Windsor van Frankrijk genoemd – is het énige kasteel in Frankrijk dat in de bekende Britse Mock Tudor-stijl gebouwd is. Het huidige kasteel is in 1890 gebouwd nadat een Brit de ruïnes van een middeleeuws kasteel opkocht. Sinds 2009 is het kasteel – heel toepasselijk – in gebruik als Centre Culturel de l’Entente Cordiale, een informatiecentrum over de Frans-Engelse betrekkingen én de geschiedenis van het kasteel. Tip: achter het kasteel ligt een mooi moerasgebied met allerlei houten bruggetjes. Hier kun je heerlijk wandelen. Ook erg leuk voor kinderen trouwens, want hier wemelt het van de eenden, kikkers en waterkippen!

Chateau d’Hardelot in Condette is een echte hidden gem aan de Opaalkust. Wij wisten alleen van het bestaan af dankzij een tip van onze couchsurf host. Ben je nog niet bekend met couchsurfen? Het artikel over onze couchsurf ervaringen bevat alle info die je nodig hebt!

Hardelot Castle, het mooiste kasteel aan de Opaalkust

Equihen-Plage: slapen in een omgekeerde boot aan het strand

Slapen in een omgekeerde boot? We kunnen ons er niet zoveel bij voorstellen maar voor veel arme vissers uit de streek was dit vroeger de harde werkelijkheid. Na een dag vissen ‘woonden’ ze onder hun omgekeerde boot. In het Frans worden deze huisjes Les quilles en l’air genoemd. Dit bijzondere gebruik is in Equihen-Plage (7 km ten zuiden van Boulogne-sur-Mer) in ere gehouden op de gemeentelijke camping. De prijzen vallen reuze mee: voor een verblijf van een week met twee personen betaal je 430 euro in het laagseizoen. Dat is 61 euro per nacht met zijn tweetjes. Daarvoor krijg je weliswaar maar een piepkleine accommodatie zonder luxe, maar wel een hele grote beleving 😉 Tip: vraag of er een huisje met zeezicht beschikbaar is en geniet elke avond van de zonsondergang vanaf je eigen terrasje! Toch liever wat meer ruimte en luxe? Verderop in dit artikel staan onze drie favoriete hotels!

Slapen in een omgekeerde boot in Equihen-Plage

De Draak van Calais, een indrukwekkende ontmoeting!

Calais is niet mijn stad. Nooit geweest en dat zal het waarschijnlijk ook nooit worden. Maarrr… je kunt er nu wel iets onwijs gaafs beleven! De Draak van Calais is een gigantische mechanische draak die rook, vuur en water kan spugen, zo’n 4 km per uur kan lopen en met zijn vleugels kan slaan. Dit fantastische gevaarte is gemaakt door de ontwerpers van Les Machines de l’Ile in Nantes (de allerleukste stad van Frankrijk voor een stedentrip met kinderen). Bereid je voor op een waar spektakel met live muziek en een zeer expressieve draak die zelfs zijn wimpers, oren en tong kan bewegen. Een heel bijzonder staaltje techniek!

Maak een rit op de rug van de Draak van Calais

Een bezoek aan de Draak van Calais is sowieso een fantastische ervaring, ook als je ‘alleen maar’ als toeschouwer aanwezig bent. Wil je het bezoek nog onvergetelijker maken? Boek dan tickets voor een rit op de rug van de draak! Een rit duurt circa 45 minuten en is een hele belevenis! Hou er rekening mee dat het meestal een rit is van A naar B en dat je dus niet op dezelfde plek wordt afgezet. Er zijn slechts enkele zitplaatsen, meestal zul je moeten staan. Helemaal niet erg, want dan kun je goed om je heen kijken! Tickets boek je bij Compagnie du Dragon en kosten 9,50 voor volwassenen (vanaf 12 jaar) en 6,50 voor kinderen (4-12 jaar). 

De draak van Calais

Onze vier favoriete goedkope hotels aan de Opaalkust

We zeiden het al: onze favoriete uitvalsbasis aan de Opaalkust is Boulogne-sur-Mer omdat het zo lekker centraal ligt. Een groot voordeel is ook dat je hier wat meer goedkope hotels vindt dan in de luxere stadjes zoals Le Touquet-Paris-Plage. De prijs- en kwaliteitverhouding is – zoals in de meeste steden – erg wisselend dus het loont zich om goed de reviews te lezen.  Wij hebben al het nodige uitzoekwerk gedaan en delen graag onze vier favoriete goedkope hotels in Boulogne-sur-Mer met je!

1. Een fijn appartement in hartje centrum met uitzicht op het kasteel

Een heerlijk appartement met één slaapkamer met uitzicht op het prachtige gravenkasteel van Boulogne-sur-Mer én op de kathedraal! Hier overnacht je middenin de historische bovenstad op een steenworp afstand van de bezienswaardigheden. Het appartement beschikt over een keuken, dus je kunt extra besparen wanneer je zelf wilt koken. De badkamer heeft zelfs een ligbad (heerlijk in de koudere maanden). Super fijn: er is zelfs gratis parkeergelegenheid! Als dit appartement vrij is op jouw data, dan zou ik direct boeken want beter wordt het niet! Je boekt dit appartement voor 2 personen vanaf 65 euro per nacht.

2. Een kleine studio met een heerlijk bed in het historisch centrum

Goed slapen gaat hier zeker lukken. Het bed wordt op Booking namelijk met een 9,1 beoordeeld door de gasten! Deze compacte studio ligt middenin het historisch centrum, tussen de basiliek en het kasteel. De studio is met 22m2 weliswaar klein, maar heeft toch alles wat je nodig hebt, inclusief een keuken en dat vanaf 61 per nacht! Liever uit eten? Er zitten verschillende restaurantjes op nog geen 50 meter van het appartement.

3. Appartementen in historisch centrum, tip voor het hoogseizoen

In het historisch centrum van Boulogne-sur-mer kun je ook verblijven in één van deze drie mooie appartementen in een prachtig oud gebouw (hallo smalle steile trappen). Elk appartement heeft een wat andere inrichting. Zo heeft één appartement bijvoorbeeld een ligbad. In het laagseizoen boek je deze appartementen vanaf 71 euro. Het grote voordeel is dat je ze zelfs in het hoogseizoen voor slechts 83 per nacht boekt.

4. Relaxen in een bubbelbad én een jacuzzi in het historisch centrum

Ben je toe aan wat meer luxe? In het historisch centrum boek je een tweepersoonskamer met een heerlijk bubbelbad op de kamer én een jacuzzi in de tuin! Zelfs een lekker ontbijt is in de prijs inbegrepen. Heel fijn: ook in het hoogseizoen zijn er fijn geprijsde data beschikbaar!

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige Post

Goedkope hotels in Valencia op loopafstand van de bezienswaardigheden

13x de beste goedkope hotels in Valencia

5 januari 2023

Volgende Post

Parijs met kinderen - ontdek het Louvre

Parijs met kinderen - de állerleukste dingen om te doen

31 maart 2023