Kopenhagen met kinderen: kleurrijke citytrip
Ga je op vakantie naar Denemarken of zoek je inspiratie voor een bijzondere stedentrip met kinderen? Ga naar Kopenhagen met de kinderen! Wij gingen je voor deze zomer en we ontdekten naast de bekende hotspots ook een hele bijzondere plek.
Naar Kopenhagen met kinderen
Kopenhagen is een fijne stad voor een weekend weg maar je kunt je er ook gemakkelijk een paar dagen langer vermaken. Wij kiezen voor Kopenhagen als startpunt voor onze roadtrip door Zweden. Om er te komen heb je een tweetal mogelijkheden. We zetten de voor- en nadelen voor je op een rij.
Kopenhagen met het vliegtuig
Je staat al in een uur en een kwartier in Kopenhagen wanneer je met het vliegtuig gaat, ideaal met baby’s en kleine kinderen dus! Er is een ruime keuze aan vertrekpunten. Je kunt uiteraard vliegen vanaf amsterdam, Eindhoven of Brussel maar ook vanaf Groningen Eelde of Düsseldorf. De prijzen kunnen per luchthaven en periode behoorlijk variëren dus het loont zich om even Skyscanner te raadplegen. Het voordeel is natuurlijk de korte vlucht. Het nadeel is dat het mogelijk een stuk duurder is en dat je geen auto ter beschikking hebt. Natuurlijk is het een optie om een huurauto bij te boeken maar wanneer je enkel naar Kopenhagen gaat dan vinden wij een citypass voor het openbaar vervoer een betere keuze.
Kopenhagen met de auto
Wij gaan zelf met de auto omdat ons bezoek onderdeel is van een 4-weekse rondreis door Denemarken en Zweden. Je rijdt in ongeveer 9,5 uur naar Kopenhagen vanaf Utrecht. Een flinke rit dus. Wij rijden dit in één dag maar als je kinderen moeite hebben met lange ritten dan is een tussenstop met overnachting een betere keuze.
Tip:
Bremen en Hamburg liggen beide op de route naar Kopenhagen. Beide steden zijn echte aanraders met kinderen dus als je de tijd hebt is het leuk om deze onderweg te verkennen. Hieronder een kleine impressie van Bremen!
Met de auto heb je de keuze tussen de ferry of de brug. Wanneer je voor de ferry kiest maak je de overtocht van Puttgarden naar Rødby. De ferries van Scandlines varen bijna 50x per dag deze route, je hoeft dus nooit lang te wachten. Met de ferry is de reistijd ongeveer een half uur korter (een half uurtje wachten op de ferry meegerekend) en het is natuurlijk altijd feest voor de kinderen om met een boot te mogen. Een nadeel is wel dat je je ticket zeker een maand van te voren moet reserveren omdat de prijzen daarna flink op kunnen lopen.
Wij kiezen dan ook voor de route over de prachtige Grote Beltbrug omdat we niet al ver van te voren tickets willen boeken voor de ferry. Hoewel de wegen in Denemarken tolvrij zijn, geldt dat niet voor de Grote Beltbrug en de Oresundbrug. We betalen circa 35 euro tol om de brug over te mogen. Leuk feitje: de Grote Beltbrug is met 18km lengte de langste verbindingsbrug van Europa en de op drie na grootste verbindingsbrug ter wereld!
Tip:
Legoland Billund, Lego House en Lalandia liggen slechts 30 minuten van de route af!
Betaalbaar overnachten in Kopenhagen met kinderen
Nachtrust is een belangrijk ingrediënt voor een geslaagde vakantie naar Kopenhagen met kinderen. We kennen allemaal de dag na een slechte nacht waarbij iedereen kriegelig is, niet heel relaxed. Bij de zoektocht naar een geschikte accomodatie kijken we daarom vaak op AirBnB en Booking.com. Het aanbod is er groot, er is voor elk budget iets te vinden én je kunt eenvoudig selecteren op het aantal slaapkamers. Doordat onze reis redelijk last minute is, zijn de opties beperkt. Toch vinden we een betaalbaar klein, maar super gezellig appartement waar de kinderen in een echte kinderkamer slapen. Doordat er veel speelgoed voorhanden is, kunnen wij ‘s morgens nog even heerlijk blijven liggen ;).
Hou er rekening mee dat de woningen in Kopenhagen vrij klein zijn en dat er vaak maar één slaapkamer is, aangevuld met een slaapbank in de woonkamer. De goedkoopste overnachtingen in Kopenhagen liggen al snel tussen de 75 en 100 euro per nacht. Kijk bij de zoektocht in elk geval of er parkeermogelijkheden zijn bij de woning als je met de auto gaat of check de nabijheid van het openbaar vervoer.
Rondje Kopenhagen met kinderen
Kopenhagen is een flinke stad die je desondanks voor een groot deel prima te voet kunt verkennen. We verblijven slechts twee dagen in Kopenhagen maar de stad biedt meer dan genoeg vertier voor twee weken! We nemen je mee op ons ‘rondje’, inclusief de afstanden. Zo kun je eenvoudig inschatten wat wel en wat niet haalbaar is te voet. Een groot voordeel: met elke betalende volwassene mogen twee kinderen onder de 12 gratis meereizen in het openbaar vervoer!
Het startpunt: de Amagerbrogade
Onze AirBnB is gevestigd aan de Tycho Brahes Allé, een zijstraat van de bekende Amagerbrograde, de belangrijkste winkelstraat in het deel van Kopenhagen dat zich op het eiland Amager bevindt. Een perfecte locatie, want deze straat is bezaaid met leuke restaurantjes, barretjes en winkeltjes. We volgen de weg richting het centrum van Kopenhagen en slaan voor het water (de Stadsgraven) rechtsaf. Hier ligt namelijk de brug Dyssebroen die ons naar Christiania leidt. Inmiddels hebben we dan al ongemerkt al zo’n drie kilometer in de benen. Gelukkig is er genoeg te zien onderweg!
De wonderlijke vrijstad Christiania
Bijna iedereen kent het beeldje van De Kleine Zeemeermin en het kleurrijke Nyhavn maar de vrijstad Christiania is veel minder bekend. Toch ligt deze bijzondere plek middenin Kopenhagen. Deze semi-onafhankelijke enclave is een kleurspektakel waar verwondering centraal staat.
De geschiedenis van Christiania in het kort
Hoe ontstaat nou zo’n vrijstad? In 1970 kraakten hippies de verlaten Bådsmandsstrædes Kaserne. Volgens een inwoner van Christiania was dit een verzet tegen de sterk stijgende huurprijzen in Kopenhagen. In eerste instantie probeerde de regering de krakers te verwijderen, maar eind jaren zeventig werd het alsnog gedoogd als ‘sociaal experiment’. Sinds 1995 is er een overeenkomst tussen de bewoners en het Deense Ministerie van Defensie waarbij men ook belasting en een soort huur betaalt, al is deze erg laag. Desondanks zijn er regelmatig geschillen tussen de regering en de inwoners van Christiania. De inwoners van Christiania spanden al eens een rechtzaak aan om eigenaar te worden van de grond, deze verloren ze. Sinds 2011 geven ze daarom volksaandelen uit, de waarde is symbolisch en het is eigenlijk een donatie. Op deze manier proberen ze de benodigde tien miljoen euro bij elkaar te krijgen.
Christiania: een kunst- en kleurspektakel
Christiania is één groot kleurspektakel. Overal ontdek je fantastische streetart, er is zelfs een skatepark dat compleet beschilderd is met prachtige motieven! Al snel na onze binnenkomst stuiten we op een gigantische houten trol. Wow! Het loont zich echt om een hele middag uit te trekken om Christiania te ontdekken. Het gebied is namelijk zo’n 7,7 hectare groot en er zijn veel pareltjes te vinden. Zo verbazen wij ons over een prachtige stupa met kleurrijke vlaggetjes en verwonderen we ons het volgende moment bij de art gallerie. In Christiania ontdek je opnieuw de kunst van het verwonderen!
Het Green Light District
De vrijstad is berucht vanwege de openlijke handel in softdrugs in de zogeheten Pusher Street. Hoewel er in het verleden veel onrust geweest is met betrekking tot invallen van de politie, is het er nu rustig. In de zomer wandelen hier veel toeristen en we vinden de sfeer dan ook heel relaxed. Aan de zijkanten van Pusher Street staan inderdaad diverse kraampjes waar je wiet kunt kopen en overal hangen borden dat fotograferen niet toegestaan is. Er hangt een open sfeer en we voelen ons nerges onveilig. Onze jongste wil heel graag op de foto met een muurschildering van Toetanchamon dus ik vraag aan de dichtstbijzijnde verkoper of ik daar een foto van mag maken. De man staat me vriendelijk te woord en geeft aan dat ik mag fotograferen, zolang ik maar zorg dat er geen andere personen op de foto staan. Dikke prima dus.
Christiania met kinderen
Christiania met kinderen, kan dat? Het is een terechte vraag van ouders. Het belangrijkste is dat je zelf alles in overweging neemt. Voelt het voor jou niet goed? Ga dan niet, er is in Kopenhagen meer dan genoeg te beleven. Persoonlijk ben ik heel blij dat wij wel gegaan zijn. De eerste dag ging ik alleen met de kinderen omdat Rob nog moest werken. Ik was zo onder de indruk van de vibe en het concept dat we de volgende dag opnieuw de vrijstad verkenden, dit keer mét Rob. Christiania is namelijk niet in foto’s en verhalen te bevatten, dit moet je echt zelf ervaren. De kinderen speelden in de speeltuin, zochten naar de mooiste streetart en ontdekten de gekste kunst. En is het centrum je te druk? Christiania strekt zich helemaal uit tot aan het water, waar je ook heerlijk kunt wandelen, weg van de drukte.
Op zoek naar De Kleine Zeemeermin
Vanaf Christiania kun je in 35 minuutjes naar De Kleine Zeemeermin wandelen, mits je de weg weet… Met een nagenoeg lege telefoon en een vaag idee van de richting, liepen wij op goed geluk. Het voordeel? Met een omweg zie je meer mooie plekjes. Het nadeel? De Kleine Zeemeermin werd omgedoopt tot ‘het stomme wicht’ door de heer en dame.. Oeps!
Het beursgebouw Børsen
Via de Knippelsbro lopen we Christianshavn uit en direct zien we het prachtige beursgebouw Børsen. Bijzonder feitje: diit meesterwerk uit de zeventiende eeuw is in opdracht van de Koning Christian IV gebouwd volgens de plannen van de Nederlandse architecten Hans en Lorenz van Steenwinckel. Laat de kinderen eens goed naar de koepel kijken… Deze stelt namelijk vier ineengestrengelde drakenstaarten voor! De drie kronen staan voor de koninkrijken Denemarken, Zweden en Noorwegen. Rond Børsen staan ook toffe standbeelden. Zo houdt de Romeinse god van de zee, Neptunus, de wacht bij de ingang. Niet gek als je bedenkt dat het gebouw ten tijde van de bouw omgeven was door grachten. Je spot hier ook een andere griekse god: Mercurius, de god van de welvaart en handel. Børsen was namelijk tevens het handelscentrum. En als jullie je afvragen waarom de torens bij het standbeeld van de koning ondersteboven hangen? Volgens de beeldhouwer stellen ze de reflectie in het water voor. Zo, weer wat geleerd!
Kroonjuwelen in kasteel Rosenborg
Lichten de ogen van je kinderen op bij het zien van goud en glimmers? Dan is een bezoek aan kasteel Rosenborg een must. Hier liggen namelijk de kroonjuwelen van het Deense koninkrijk en die kun je bewonderen tijdens een rondleiding. Wij hebben het kasteel enkel van de buitenkant bewonderd omdat we beperkt waren in onze tijd. Ook dan is de omgeving van kasteel Rosenborg een prachtig stukje Kopenhagen om te verkennen. Komt die buitenkant je bekend voor? Dat kan! Dit pareltje is namelijk door dezelfde architecten ontworpen als Børsen!
Wisseling van de wacht bij Amalienborg
Toevallig lopen we precies op het juiste moment langs Paleis Amalienborg. Om 12:00 kun je hier namelijk toekijken bij de wisseling van de wacht en dat is best indrukwekkend! Den Kongelige LIvgarde, oftewel de koninklijke lijfwacht, bewaakt dag en nacht Amalienborg. Elke dag om 11:30 loopt de wacht, bestaande uit meerdere soldaten, van kasteel Rosenborg naar Amalienborg, waar precies om 12:00 de wisseling van de wacht plaatsvindt. Let vooral even op de vlaggen boven Amalienborg. Wappert de nationale vlag er? Dan is de koningin thuis! De wisseling van de wacht wordt dan groots aangepakt, inclusief muziek!
Eindelijk! De Kleine Zeemeermin
We hebben er wat kilometers voor gelopen maar daar is ze dan. Den Lille Havfrue, in Beuningen beter bekend als ‘Het stomme wicht’. Als sprookjesliefhebber is het natuurlijk een must om haar even te bewonderen! Jammer genoeg heeft de dame het blijkbaar zwaar te verduren gehad. We zien nog duidelijk de sporen van recent vandalisme, al heeft men geprobeerd het schoon te schrobben. Het uitzicht vinden we tegenvallen dus we wandelen wat door het havengebied. We stuiten op het indrukwekkende Maritime monument voor de burgervaarders in de Eerste Wereldoorlog. Deze engel is echt gigantisch! Al snel vindt Quinn oude kanonnen bij de Ivar Huitfeldt Kolom. Maar goed dat die kanonskogels vastzitten… Tip: hier vind je ook openbare toiletten (ongeveer 7 minuten lopen vanaf De Kleine Zeemeermin).
Waterpret en een legende bij de Gefion fontein
Onverwachts stuiten we op een enorme fontein, pal voor een idyllisch kerkje. De Gefion fontein en de Sint Albanuskerk zijn een aangename verrassing! Quinn vermaakt zich kostelijk met de waterstralen en spettert er op los. Er is een mooie legende aan de fontein verbonden.
Koning Gylfi regeerde over het gebied dat nu Zweden heet. Een bedelares had hem vermaakt en als dank beloofde hij haar een stuk land ter grootte van wat vier stieren in één dag en één nacht konden ploegen. De koning wist echter niet dat de vrouw Gefion was, een van de Noorse Asen (hemelgoden). In het noorden van het land, het land van de reuzen, haalde Gefion haar vier zonen wiens vader een reus was. Ze veranderde hen in reusachtige ossen en ploegde zo hard dat het land los kwam van Zweden. Gefion pakte het stuk land op en gooide het in zee. Zo zou het eiland Seeland, waarop later Kopenhagen werd gebouwd, ontstaan zijn. Op de oorspronkelijke plek van het land bleef een binnenmeer over, het Vänernmeer. Bijzonder detail: dit meer heeft evenveel baaien en landtongen als Seeland!
In de grote fontein zie je Gefion haar vier zonen aansporen om harder te ploegen. Een bijzonder plekje om de kinderen deze legende te vertellen! De Sint Albanuskerk die pal achter de fontein staat is gebouwd door de Anglicaanse gemeenschap. Hier kunnen liefhebbers dus kerkdiensten in het Engels bijwonen.
Winkelen in Kopenhagen met kinderen
Natuurlijk heeft Kopenhagen ook een bruisend winkelcentrum. Het leuke is dat je hier echt álles kunt vinden, van de peperdure Prada en Gucci stores tot kleine winkeltjes vol Harry Potter en Pokémon artikelen. Wij bezoeken vooral deze ‘nerdwinkeltjes’ zoals ze bij ons liefkozend genoemd worden. Wanneer je Kopenhagen met kinderen bezoekt is een bezoek aan de Lego Store natuurlijk een must! Hier bewonderen we alvast het beroemde Nyhavn in het klein terwijl Quinn zijn wensenlijstje steeds verder groeit. Het is en blijft een gevaarlijk leuke winkel!
Restauranttips in Kopenhagen
Kopenhagen barst van de leuke restaurantjes. Met name de vele terrasjes bij het kleurrijke Nyhavn zijn immens populair. Het nadeel is dat een etentje daar in verhouding véél duurder is. Wij aten tijdens ons verblijf in Kopenhagen op een van de twee dagen bij Sporvejen, een onwijs gezellige Amerikaanse burgertent. Naast heerlijke burgers en de lekkerste potato wedges wordt je hier ook getrakteerd op een sfeertje waar je u tegen zegt. Ook de prijzen zijn heel fijn: voor een burger met potato wedges betaal je tussen de 88 en 116 kronen (zo’n 12 tot 16 euro). Echt een aanrader! De tweede dag genoten van een gezonde aziatische maaltijd bij Momo Wok Box. Voor een heerlijke Phö betaal je hier 125 kronen, een kleine 17 euro dus. Er zijn niet veel zitplaatsen maar het is zeker de moeite waard om even te wachten als het vol zit!
Kleurrijk Nyhavn
Last but not least bezoeken we natuurlijk het iconische Nyhavn. De kleurrijke panden zijn een plaatje en het is hier altijd heerlijk mensen kijken. Nyhavn is vandaag de dag een hippe buurt maar dat was vroeger wel anders. Tot 1960 sotnd het namelijk bekend als de ‘rosse buurt’ waar vooral zeilers en arbeiders hun vertier kwamen zoeken in de bars. Wat een transformatie! Wist je dat Hans Chistian Andersen hier ook jarenlang gewoond heeft? We laten de overvolle terrasjes voor wat ze zijn en bekijken het geheel terwijl we voorbij slenteren. Een mooie laatste indruk van prachtig Kopenhagen!