Stadswandeling door Brussel langs te gekke streetart, waaronder deze van Asterix en Obelix

Stadswandeling Brussel: streetart & bezienswaardigheden

In één dag het grootste deel van Brussel verkennen en onderweg ook nog eens de tofste streetart bewonderen, hoe tof is dat?  Speciaal voor alle streetart lovers heb ik een stadswandeling door Brussel samengesteld die je eenvoudig in Google Maps kunt volgen. Onderweg kom je te gekke (stripfiguren) streetart tegen, wandel je door de leukste wijken vol bijzondere winkeltjes én zie je de bekendste hotspots! Brussel in één dag, yes we can!

Muzikale streetart in Brussel

Mijn blogposts kunnen affiliate links bevatten. Wanneer je via een van deze links boekt, steun je deze website zonder dat het jou een cent extra kost 🙂

Alles informatie over de stadswandeling door Brussel op een rijtje

Streetart stadswandeling door Brussel met een persoonlijk tintje

Iedereen heeft natuurlijk zo zijn eigen voorkeuren tijdens een citytrip naar Brussel. De een is gek op musea, de ander wil juist die ene toffe kerk bezoeken. Om die reden is de route makkelijk te personaliseren. Op de kaart zie je namelijk alle bezienswaardigheden en activiteiten gemarkeerd staan met paarse pijltjes. De route zelf is ongeveer 6,5 km en neemt dus zo’n anderhalf uur in beslag maar tel daar gerust een uur bij op voor het bewonderen van de schilderingen en het maken van foto’s. Hou daarnaast ook rekening met de tijd die je gebruikt om ergens wat te eten en te drinken want er gaat niks boven een lekker koud Belgisch biertje.  De rest van je dag kun je dus invullen zoals jij wilt. 

Het verschil tussen deze stadswandeling en de Striproute

Deze stadswandeling door Brussel is niet dezelfde als de Striproute. Mijn stadswandeling heb ik zo ingericht dat je het meeste uit je dag kunt halen wanneer je slechts één dag in Brussel te besteden hebt. Dit betekent dat je de meeste stripfiguren streetart ziet onderweg maar dat enkele wat meer afgelegen schilderingen overgeslagen worden. Daarentegen kom je met mijn stadswandeling wel langs de bekendste hotspots in Brussel. Ook heb ik in dit blog nog enkele toffe bezienswaardigheden op een rijtje gezet die wat verder van de route afliggen maar die wel echt de moeite waard zijn wanneer je een weekend in Brussel verblijft. 

Klik & loop – de stadswandeling loop je gewoon via Google Maps

Het gebruik van deze stadswandeling door Brussel is super simpel. Je opent de stadswandeling door Brussel en je ziet direct de route in Google Maps. De streetart is gemarkeerd met een gele marker en alle bezienswaardigheden met een paarse marker.

Later nog eens de route inzien? Ook dat is geen probleem. De route is namelijk opgeslagen in je Google Maps. Je vindt deze door op het hamburgericoontje te klikken, dan op ‘Mijn plaatsen’ en vervolgens op ‘Kaarten’. Daar klik je op deze stadswandeling en je bent weer good to go. 

Stadswandeling door Brussel met als startpunt de Grote Markt

De Grote Markt: het startpunt van je dag in Brussel

De Grote Markt wordt door velen (waaronder Victor Hugo) gezien als één van de mooiste pleinen ter wereld. Waar of niet, het is in elk geval het mooiste plekje van Brussel én het meest bekende. Waar je ook kijkt, alle gebouwen hier zijn prachtig met rijk versierde gevels. Het plein kent een rijke geschiedenis vol heftige gebeurtenissen: van protestantse martelaren op de brandstapel tot het onthoofden van graven. 

De twee beroemdste gebouwen zijn het Stadhuis en het Broodhuis. Het Stadhuis met op de hoge toren het beeld van aartsengel Michaël die een draak velt trekt meteen de aandacht. Wanneer je goed naar de toren kijkt, dan zie je dat deze niet exact in het midden staat. Een Brusselse legende vertelt het verhaal van de architect die het gebouw per ongeluk assymetrisch ontworpen had en zich vervolgens van de toren heeft laten vallen. De overige gebouwen zijn rijk versierde gildehuizen. 

TIP: Elke twee jaar wordt de Grote Markt voorzien van een gigantisch bloementapijt van 77 bij 24 meter, gemaakt van meer dan 500.000 begonia’s. De eerstvolgende datum is 16 t/m 18 augustus 2024. 

De bezienswaardigheden van Brussel

Het grote voordeel van deze stadswandeling door Brussel is dat het de vetste streetart combineert met de niet te missen bezienswaardigheden. Om je route makkelijk te personaliseren heb ik hieronder alle bezienswaardigheden waar je (bijna) langskomt op een rijtje gezet op volgorde van passeren. Kies de activiteiten die je aanspreken et voila!

1. Choco Story Brussels

Op de route. Een interactief museum waar je alles te weten komt over cacao en chocolade. Van een virtual reality beleving in een Maya tempel tot een demonstratie en lekkere proeverijtjes, een toffe tour van ongeveer een uur voor het hele gezin.

Kosten: €11 per volwassene, €9,50 per student (12-26 jaar) en €6,50 per kind (3-11 jaar). Wil je ook de VR-film van 15 minuten kijken dan betaal je €5 extra. Let op:  het museum opent pas om 10:00 dus als je de route eerder gaat lopen dan kun je het museum beter richting het einde bezoeken, je komt dan namelijk weer in de buurt van de Grote Markt.

Stadswandeling door Brussel langs alle hoogtepunten waaronder Manneken Pis

2. Manneken Pis

Op de route. Of je hem nou leuk vindt of niet, Manneken Pis mág je eigenlijk niet overslaan bij een bezoek aan Brussel. Al is het alleen maar om te kijken welk kostuum hij die dag aanheeft. Wist je dat Manneken Pis al sinds 1615 regelmatig aangekleed wordt en dat hij inmiddels meer dan 1000 verschillende kostuums heeft? Enkele bijzondere pakjes zijn dat van de Rolling Stones, James Bond en natuurlijk de sint en kerst outfit!

Puffy penis pannenkoeken bij La Zighounette in Brussel

3. La Zigounette

Deze bijzondere delicatessenzaak tegenover Manneken Pis wil je even checken. De hele etalage licht vol met pikante fluffy pannenkoeken die feestelijk gedecoreerd zijn. De versiering van de smakelijke geslachtsdelen wordt aangepast aan het seizoen of de feestdagen en het geheel is erg instaproof! 

4. Garderobe van Manneken Pis – museum

Op de route. We noemden net al even dat Manneken Pis een grotere garderobe heeft dan menig BN’er en die kleding moet natuurlijk ergens bewaard worden. Een deel van de garderobe wordt tentoongesteld in dit museum. De collectie wisselt regelmatig dus er is altijd wel iets nieuws te ontdekken. Bewonder ook zeker even de gevel van het gebouw met de megagrote muurschildering van Manneken Pis himself.

Kosten: €5 per persoon. Een combiticket (Garderobe van Manneken Pis + Museum van de Stad Brussel) kost €10. Elke eerste zondag van de maand is de toegang tot de Garderobe van Manneken Pis gratis!

5. Lift van de Marollen en het Poelaertplein

In de buurt van de route, 2 minuten lopen. Tijdens een stedentrip worden wij altijd erg blij van een mooi uitzicht over de stad. Naast het uitzichtpunt bij de Kunstberg (waar deze stadswandeling eindigt) is het uitzicht vanaf het Poelaertplein ook zeker de moeite waard. Met de lift van de Marollen wordt je gratis naar boven gebracht. Je vindt de lift door op de Hoogstraat linksaf te slaan naar de Onze-Lieve-Vrouwe van Gratiestraat. Zo pak je ook meteen de streetart van Spirou mee!

6. Hallepoort

In de buurt van de route, 5 minuten lopen. De Hallepoort is de enige Brusselse stadspoort die bewaard gebleven is. Het prachtige bouwwerk zag er in de middeleeuwen wat minder feëriek uit dan nu het geval is. De oorzaak daarvan is de restauratie in de 19e eeuw. In die tijd verfraaide men namelijk vaak middeleeuwse gebouwen tijdens de renovatie zodat ze wat meer op het middeleeuwen uit onze sprookjes leken. De prachtige wenteltrap is daar een mooi voorbeeld van. Authentiek of niet, de Hallepoort is zeker een bezoekje waard! Loop de Hoogstraat helemaal af en je komt vanzelf bij de Hallepoort uit. 

7. Vlooienmarkt op het Vossenplein in de Marollen

Op de route. In de bijzondere wijk de Marollen wordt dagelijks een vlooienmarkt gehouden op het Vossenplein. Al sinds 1873 verkopen handelaars hier hun waren en het is dé plek om oude foto’s, antiek en allerlei aparte snuisterijen te vinden. De Marollen worden door velen gezien als de leukste wijk van Brussel. Er heerst dan ook een amicale sfeer en de straatjes zitten vol met antiek en curiosa winkels. Je moet hier dan ook niet gek opkijken wanneer je ineens een opgezette ijsbeer of een ridderharnas in een etalage ziet staan!

8. MIMA

In de buurt van de route, 7 minuten lopen. Als streetart liefhebber is het Millennium Iconoclast Museum of Art (MIMA) een toffe stop. Niet alleen het thema streetart komt hier regelmatig naar voren, maar ook allerlei andere actuele stadskunst. Momenteel kun je er de tentoonstelling Invader Rubikcubist bewonderen. Invader creëert al 20 jaar schilderijen en sculpturen van met de bekende rubik cubes. Tip: je kunt hier ook een orginele Invader Rubik Cube kopen als souvenir!

Kosten: €13,50 per persoon. De tentoonstelling is te zien tot 8 januari 2023. Let op: het museum is op maandag en dinsdag gesloten! Om er te komen ga je op het meest westelijke punt van de route via de Onze-Lieve-Vrouw van Vaakstraat het Kanaal van Brussel over. Je ziet MIMA dan meteen liggen. 

Het Zinneke ofwel Zinneke Pis in Brussel

9. Het Zinneke

Op de route. Het Zinneke – ook vaak Zinneke Pis genoemd – is een standbeeld van een zwerfhond die tegen een paaltje aan plast. Natuurlijk is dit een knipoog naar Manneken Pis en Jeanneke Pis. De arme hond mocht van het bestuur van Brussel uiteindelijk niet urineren door middel van een fonteintje en dus moeten we het doen met een streep gele verf. 

10. Museum van de Stad Brussel

Op de route. Dacht je Manneken Pis daarstraks in vol ornaat gezien te hebben, blijkt het niet het orginele beeld te zijn… De originele Manneken Pis vind je namelijk in het Museum van de Stad Brussel. Het museum heeft daarnaast allerlei andere schatten uit Brussel in de collectie waaronder de oorspronkelijke, gigantische, windwijzer van het stadhuis. Als je meer wilt weten over de geschiedenis van Brussel en de Grote Markt in het bijzonder dan is dit de place to be. Het museum is gevestigd in het prachtige Broodhuis.

Kosten: €10 per persoon (dit is incl. toegang tot de Garderobe van Manneken Pis). Elke eerste zondag van de maand is de toegang tot het Museum van de Stad Brussel gratis!

Delirium World in Brussel is dé hotspot en heeft gave photobooths

11. Delirium Café Brussel

Op de route. Waarschijnlijk gaat een lekker Belgisch speciaalbiertje er inmiddels wel in! Delirium is dé plek bij uitstek om eens een nieuw biertje te proberen. Dit is het oorspronkelijke Delirium Café en het is wereldrecordhouder met maar liefst 2004 verschillende bieren. Werkelijk alles kun je hier proberen, van chocolade bier tot kokosnoot bier. Ook glutenvrij bier behoort tot de mogelijkheden. Delirium Café is daarbij een onwijs tof café waar het altijd gezellig druk is. Tip: er staat een fotobooth waar een strookje met drie foto’s én het logo van Delirium uitrolt!

Stadswandeling Brussel langs onder andere Jeanneke Pis
Jeanneke Pis zit ter bescherming achter tralies in Brussel

12. Jeanneke Pis

Op de route. Na Manneken Pis en het Zinneke komen we nu eindelijk bij Jeanneke Pis uit. Verscholen aan het einde van de doodlopende straat van het Delirium Café vind je het beeldje van een meisje dat hurkend zit te plassen. Helaas heeft men er tralies voor moeten maken om haar tegen vandalisme te beschermen. Men zegt dat Jeanneke over je relatie waakt wanneer je een muntje in de fontein gooit. Of het nou waar is of niet, het geld wordt in elk geval goed besteedt. Het gaat namelijk naar diverse goede doelen in Brussel. 

13. Beenhouwersstraat, de plek om lekker te eten in Brussel

Op de route. Vanaf Jeanneke Pis loop je de Beenhouwersstraat in. Dit smalle straatje zit bomvol met leuke restaurantjes. In de zomer staat de hele straat vol met terrasjes die allemaal gezellig vol zitten. Niet gek dus dat men deze straat vaak een van de gezelligste van Brussel noemt. 

14. Koninklijke Sint-Hubertus Galerieën en Tropismes

In de buurt van de route, 2 minuten lopen. Of je nou van winkelen houdt of niet, de Koninklijke Sint-Hubertus Galerieën zijn in elk geval een plaatje om te zien. Zeker met slechter weer kun je heerlijk door de overdekte winkelstraat struinen. Check dan ook zeker even boekhandel Tropismes. Dit is de mooiste boekhandel van Brussel. Leg je hoofd in je nek en bewonder het fantastische plafond dat de grandeur van weleer laat herleven!

15. Hortagalerij

In de buurt van de route, 1 minuut lopen.  De Hortagalerij is een ondergrondse doorgang die vanaf de benedenverdieping van het Centraal Station naar de Graslei loopt. In de galerij vinden regelmatig gave VR-exposities plaats. Naast de wisselende exposities vind je in de Hortagalerij ook MOOF, het Museum of Original Figurines. Strips dus! Van een compleet Smurfendorp tot een levensgrote Stormtrooper, je kijkt hier je ogen uit. Check ook even het grote smurfenstandbeeld voor de Hortagalerij!

Kosten MOOF: €12,50-€14 per volwassene, €10-€11 voor jeugd (13-23 jaar) en €5 voor kinderen (4-12 jaar). Let op: het museum is open van vrijdag tot maandag!

Zonsondergang vanaf de Kunstberg in Brussel met zicht op de stad

16. Kunstberg

Deze stadswandeling eindigt op de Kunstberg, een plek vol culturele hotspots en met een prachtig uitzicht over de Brussel. Voor een mooie zicht op de zonsondergang kun je het beste bovenop de trap gaan staan, tussen de Kunstberg en het Koningsplein. Wanneer je nog puf (en tijd) hebt voor een activiteit dan kun je hier – naast een aantal musea – de CINEMATEK vinden. Dit Koninklijk Belgisch Filmarchief toont ‘s avonds verschillende films op het grote doek. Een standaard ticket voor een film kost €6.

Help mee om deze stadswandeling nóg beter te maken

Deze stadswandeling door Brussel is zo opgezet dat je – naast de belangrijkste bezienswaardigheden – zoveel mogelijk van de streetart van Brussel ziet. De muurschilderingen zijn alleen sterk aan verandering onderhevig. Met regelmaat wordt er een schildering vervangen of komt er een nieuwe muur vrij voor een prachtig kunstwerk. Loop je deze route en spot je fantastische nieuwe streetart of merk je dat gemarkeerde streetart verdwenen is? Stuur me dan even een berichtje! Ik pas de route dan aan zodat iedereen deze met veel plezier kan blijven lopen. Wil je graag een streetart & bezienswaardigheden stadswandeling voor een andere stad? Laat het me weten!

Strand Westende combineren met dagje Brussel

Combineer een dagje Brussel met een dagje kust & pretpark

België is niet zo groot en je kunt gemakkelijk je dagje Brussel combineren met een dagje aan de Belgische kust want in anderhalf uur sta je al op het strand. Zo maak je er een lekker divers weekend van! Wij tippen je alvast Strand Westende! Dit prachtige weidse strand is super schoon en er is plek genoeg. Vlakbij vind je ook Plopsaland de Panne, een pretpark wat ons zeer verrast heeft en écht tof is voor het hele gezin, inclusief de echte daredevils!

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige Post

Uitzicht vanaf het dakterras in Dar es Salam

De 10 beste bespaartips voor op reis

20 november 2022

Volgende Post

Spectaculaire hangbrug in Duitsland: de Geierlay hangbrug

Geierlay hangbrug - de mooiste hangbrug van Duitsland

16 december 2022