Spookstad Doel, een verborgen streetart paradijs

Ontdek de verborgen wereld van spookstad Doel

Een spookstad  – of eigenlijk een spookdorp – op een steenworp afstand van Antwerpen. Doel is absoluut een unieke en fascinerende bestemming om te bezoeken! Dit verlaten dorp, dat ooit een bruisende gemeenschap was, is nu een spectaculaire mix van verlaten gebouwen en kleurrijke streetart. Hieronder vertellen we je meer over de geschiedenis van het dorp en waarom je spookstad Doel absoluut op je reislijstje moet zetten.

Spookstad Doel in België

Mijn blogposts kunnen affiliate links bevatten. Wanneer je via een van deze links boekt, steun je deze website zonder dat het jou een cent extra kost 🙂

De opkomst én ondergang van spookstad Doel

Spookstad Doel is gelegen in het noorden van België, op slechts een half uur rijden van Antwerpen. Het was ooit een drukke gemeenschap met meer dan 1.300 inwoners. Het dorp was gelegen aan de monding van de Schelde en had een strategische positie als handelshaven. Maar in de jaren ’60 van de vorige eeuw kondigde de Belgische regering plannen aan om een nieuw havendok te bouwen, dat recht door het hart van Doel zou lopen. Dit betekende dat het grootste deel van het dorp zou moeten worden gesloopt. Veel inwoners verlieten het dorp, maar een klein aantal bleef achter en vocht tegen de plannen. Uiteindelijk werd het havendok nooit gebouwd, maar het kwaad was al geschied en het dorp Doel was inmiddels zo goed als verlaten. Spookstad Doel vertelt nu het treurige verhaal van deze leeggelopen gemeenschap.

Streetart in spookstad Doel

De unieke charme van spookstad Doel

Doel is inmiddels een van de bekendste spooksteden van Europa geworden. De verlaten huizen, kerken en gebouwen zijn nu bedekt met graffiti en streetart, wat zorgt voor een surrealistische en fotogenieke omgeving. Er worden hier dan ook met regelmaat fotoshoots gehouden. De straten van Doel zijn verlaten en er zijn bijna geen auto’s te zien, wat zorgt voor een bijzondere sfeer. Toch zijn er nog steeds een aantal mensen die in Doel wonen, wat het nog fascinerender maakt om de spookstad te ontdekken. Als je goed kijkt vind je her en der sporen van bewoning. De tekst ‘dit huis is bewoond’ achter een raam of een sticker op een raam met daarop de tekst ‘Wim woont hier’ bijvoorbeeld. Hou er tijdens je bezoek dan ook rekening mee dat er nog enkele mensen wonen. Betreedt bijvoorbeeld niet zomaar gebouwen of tuinen. Niet alleen vanwege de privacy maar ook vanwege het mogelijke instortingsgevaar.

Spookstad Doel

Doel is een waar streetart walhalla!

Een van de meest indrukwekkende aspecten van spookstad Doel is de streetart. De kunstwerken op de verlaten gebouwen zijn niet alleen indrukwekkend vanwege hun grootte, kleur en details, maar ze vertellen ook het verhaal van de geschiedenis van het dorp en de strijd van de inwoners tegen de vernietiging van hun gemeenschap. Sommige van de werken zijn gemaakt door lokale kunstenaars, terwijl anderen afkomstig zijn van internationaal bekende street artists. Ons favoriete kunstwerk vonden we het lied over Doel dat op een groen houten paneel geschilderd is. Ook het apengezicht (al was dit niet meer intact), de vos, de hamster, joker en de gorilla vonden we erg gaaf. De kinderen vermaakten zich prima met het zoeken naar nieuwe kunstwerken! Voor kunstliefhebbers is Doel een echte must-see bestemming. 

Streetart aap in Doel België
Robot streetart in Doel België
streetart overal in Doel Belgie

Wat is er nog meer te doen in en rondom de spookstad?

Maar er is meer te zien in Doel dan alleen de streetart. Het dorp heeft nog steeds een aantal goed bewaarde historische gebouwen, zoals de Sint-Anna kerk en het kasteel van Doel. Deze gebouwen zijn niet meer in gebruik, maar je kunt ze nog steeds van dichtbij bekijken en de geschiedenis ervan ontdekken.

Een bezoek aan spookstad Doel is ook een geweldige gelegenheid om meer te leren over de geschiedenis van de regio. Het dorp was ooit een belangrijke handelspost en heeft daarom een rijke geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen. Je kunt bijvoorbeeld een bezoek brengen aan het Doelse gat, een oud fort dat dateert uit de 16e eeuw en werd gebouwd ter bescherming tegen de Spanjaarden. Ook kun je langs de oude dijken lopen, die vroeger belangrijk waren voor de scheepvaart en de landbouw.

In de buurt van Doel zijn er ook nog genoeg interessante bestemmingen, zoals het natuurgebied de polders van Kruibeke en het fort van Steendorp. Daarnaast ligt de spookstad natuurlijk vlakbij de toffe stad Antwerpen. Dit maakt Doel een ideaal uitstapje tijdens een weekendje België! Een andere leuke optie is om Doel als tussenstop te nemen wanneer je op vakantie gaat richting Frankrijk. Wij pakten hier onze ‘lunch-pauze’ en reden vervolgens door richting de spectaculaire Opaalkust

Kerncentrale Doel

Hoe kom je in Doel en waar kun je parkeren?

Als je een bezoek aan spookstad Doel plant, is het goed om te weten dat het dorp niet gemakkelijk bereikbaar is met het openbaar vervoer. Het is daarom het beste om met de auto te komen en te parkeren op de grote parkeerplaats buiten het dorp. Vanaf daar kun je het dorp te voet of per fiets verkennen. Vanuit Utrecht is Doel ongeveer 2 uur rijden. TIP: plan je bezoek waar mogelijk doordeweeks en in de ochtend. Het kan – zeker in het weekend – behoorlijk druk worden met toeristen. De bijzondere sfeer van de spookstad komt het best tot zijn recht als je er (nagenoeg) alleen rond kunt dwalen!

Blije bakkes streetart Doel

Spookstad Doel is een echte aanrader!

Onze conclusie is dat Doel een unieke bestemming is die je niet mag missen als je in de buurt van Antwerpen bent. Het verlaten dorp biedt niet alleen een toffe mix van streetart en verlaten gebouwen, maar ook een rijke geschiedenis en prachtige natuur in de omgeving. Of je nou geïnteresseerd bent in  geschiedenis, kunst, fotografie of urbex, Doel is een plek waar deze dingen mooi samenkomen wat ons betreft. Plan dus zeker een dagtrip naar deze bijzondere spookstad en ontdek zelf waarom het verlaten dorp steeds meer bezoekers trekt!

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige Post

Parijs met kinderen - ontdek het Louvre

Parijs met kinderen - de állerleukste dingen om te doen

31 maart 2023

Volgende Post

Mnana Beach Bungalows op Zanzibar is een betaalbaar tropisch paradijs

Mnana Beach Bungalows - Zanzibar's hidden gem!

23 april 2023