Wat Traimit gouden boeddha omslag

Wat Traimit, de tempel van de gouden boeddha

Gouden boeddhabeelden vind je overal in Thailand, maar de gouden boeddha van Wat Traimit is een héle bijzondere. Dit boeddhabeeld van ruim 3 meter hoog is namelijk gemaakt van puur goud en heeft een geschatte waarde van maar liefst 200 miljoen euro! De tempel zelf is ook een plaatje en het geheel is dan ook een echte must-see wanneer je in Bangkok bent.

Wat Traimit tempel

Mijn blogposts kunnen affiliate links bevatten. Wanneer je via een van deze links boekt, steun je deze website zonder dat het jou een cent extra kost 🙂

Het bijzondere verhaal van de Gouden Boeddha

Het Gouden Boeddhabeeld van Wat Traimit kent een bijzondere geschiedenis. Zo’n 700 jaar geleden werd Thailand geteisterd door aanvallen van het Birmese leger. Monniken hebben toen het waardevolle beeld in pleisterwerk gehuld om het te beschermen maar doordat al deze monniken gedood werden tijdens een aanval is het geheim eeuwenlang bewaard gebleven.

Lange tijd stond het beeld,  gehuld in gouden stucwerk, in een verlaten tempel aan de Chao Praya rivier. Toen de tempel in de jaren dertig moest wijken voor de aanleg van een nieuwe autoweg werd besloten het beeld te verplaatsen naar Wat Traimit Wittayaram, een onbelangrijke Pagode in Chinatown. Het gigantische beeld pastte niet in de tempel en werd dus buiten onder een simpel tinnen afdakje geplaatst.

Na twintig jaar werd er een tempelgebouw gerealiseerd waar het beeld in zou passen en met een grote kraan probeerde men het voorzichtig te verplaatsen. Het verhaal gaat dat een van de spanbanden knapte, waardoor het beeld in de modder terecht kwam. Tot overmaat van ramp begon het tevens te stortregenen waardoor het pleisterwerk doorweekt raakte. De volgende ochtend probeerde de opzichter de modder van het beeld te wassen. Tot zijn schrik liet een stuk pleisterwerk los. Het goud blonk hem echter tegemoet en na wat onderzoek bleek het gehele beeld van goud te zijn. Wat een ontdekking!

Wat Traimit Bangkok - bellen rinkelen voor geluk
Wat Traimit tempel van de Gouden Boeddha in Bangkok Thailand
Gouden deurpaneel bij Wat Traimit, de tempel van de gouden boeddha in Bangkok

Een bezoek aan Wat Traimit en de gouden boeddha

Een bezoekje aan Wat Traimit kost de kop niet: de toegang tot het tempelcomplex is gratis en je betaalt 50 bht om de Gouden Boeddha te zien. Voor een extra 100 bht krijg je toegang tot het museum, iets wat wij hebben overgeslagen. 

Wanneer je de trappen oploopt krijg je al een aardig uitzicht over het tempelcomplex en de trap is tevens een populaire fotospot. Wanneer je graag foto’s neemt zonder andere toeristen op de achtergrond dan is het aan te raden om je bezoek vroeg te plannen. Voordat je de tempel zelf bereikt, kom je langs een reeks gouden bellen. Het gezicht van onze jongste was dan ook goud waard toen een man hem vertelde dat hij ze één voor één mocht luiden omdat dit geluk brengt. Glimmend van trots liet hij de bellen stuk voor stuk rinkelen en het bezoek aan de tempel was voor hem al helemaal geslaagd. 

Voordat je de tempel betreedt, dien je je schoenen uit te trekken. Daarnaast is het van belang dat je kleding is afgestemd op een tempelbezoek: zorg dat je minimaal bedekt bent van je schouders tot en met je knieën.  Gezien het aantal tempels in Bangkok en de kans dat je onverwachts een pareltje tegenkomt, raad ik aan om altijd een lange dunne rok en een sjaal in je dagrugzak te stoppen. Je kunt voor een klein bedrag bij veel tempels ook bedekkende kleding huren.  

Zelf vind ik het fijn om in de tempels op de grond plaats te nemen en alles rustig in me op te nemen. Zorg daarbij wel dat je voetzolen nooit richting de boeddha wijzen, dat is namelijk zeer disrespectvol.

Het Wat Traimit tempelcomplex

Wat Traimit is veel compacter dan bijvoorbeeld Wat Pho of Wat Arun. Het leven op het tempelcomplex kun je vanaf de balustrade mooi gadeslaan. Een leuke afsluiter vonden wij het kleine altaartje beneden waar een zwart boeddhabeeld staat. Wij vonden het weliswaar geen mooi altaar, maar de dame die er toezicht hield gaf onze jongste een klopper zodat hij op de grote gong kon slaan. Iets waar hij dankbaar gebruik van maakte!

Praktische informatie voor je bezoek aan Wat Traimit

 • Kosten: 50 bht per persoon (gouden boeddha), 100 bht per persoon (museum)
 • Openingstijden: 08:00 – 17:00
 • Dresscode: schouders tot en met knieën bedekt
 • Adres: 661 Charoen Krung Rd, Talat Noi, Samphanthawong, Bangkok 10100, Thailand
 • Hoe kom je er: 
  Grab Taxi
  Chao Phraya Express Boat, stap uit bij Marine Department en loop in 10 minuten naar de tempel
  Metro, stap uit bij Hua Lamphong en loop in 5 minuten naar de tempel
  Meer informatie lees je in het artikel Vervoer in Bangkok
 • Best te combineren met: een boottocht over de Chao Phraya rivier en een bezoek aan Chinatown

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige Post

Plopsaland de Panne met achtbanen en kinderattracties

Plopsaland de Panne: dagje uit voor alle leeftijden

6 juli 2022

Volgende Post

Vervoer in Bangkok header

Vervoer in Bangkok | Dit wil je weten

19 september 2022