Wat Pho: de liggende boeddha

Wat Pho in Bangkok – tempel van de liggende boeddha

Wat Pho is niet alleen de oudste en grootste tempel in Bangkok, het is ook de tempel waar je de beroemde liggende boeddha kunt bewonderen. Met een lengte van maar liefst 46 meter en een hoogte van 15 meter is de ‘reclining buddha’ gigantisch. Een echte must-see wanneer je Bangkok bezoekt! Het tempelcomplex van Wat Pho beslaat maar liefst 80.000m2 en er is ontzettend veel moois te ontdekken, dus plan zeker een halve dag voor je bezoek. We zetten de highlights voor je op een rijtje en trakteren je op het verhaal achter de Naga Boeddha. Die slangenkoppen vragen namelijk om een toelichting!

Wat Pho, de tempel van de liggende boeddha
Monnik schildert in Wat Pho
Wat Pho met kinderen

De liggende boeddha van Wat Pho

Wat Pho is één van de beroemdste en meest bezochte tempels van Bangkok en het kan er dan ook goed druk worden. Gelukkig gaat het tempelcomplex al om 08:00 open en liggen de meeste toeristen dan nog op één oor. Wanneer je Wat Pho vroeg bezoekt, hoef je bij de liggende boeddha niet in de rij te staan voor de beste fotospots en kun je in alle rust de tempel en de boeddha bewonderen.

De 108 bronzen schalen van Wat Pho

Kun je wel wat extra geluk gebruiken? Achter de liggende boeddha staan 108 bronzen schalen op een rij die de 108 gunstige karakters van boeddha symboliseren.  Voor een klein bedrag kun je in de tempel een bakje met 108 muntjes kopen en vervolgens in elke schaal één muntje laten vallen. Voor kinderen is dit trouwens een heerlijke bezigheid! De inkomsten die de monniken hiermee verdienen worden gebruikt om het tempelcomplex te onderhouden en renoveren. Je bijdrage komt dus goed terecht. Tijdens ons bezoek zagen we één van de monniken werken aan de fantastische muurschilderingen. Wat een priegelwerk!

Wachter in Wat Pho
Wat Pho
Wat Pho tempelcomplex

Het Wat Pho tempelcomplex

Wat Pho biedt véél meer dan alleen de liggende boeddha. Het tempelcomplex is bezaaid met prachtige tempels, meer dan 1000 boeddhabeelden, prachtige perkjes met intrigerende standbeelden en mooie binnenplaatsen. Je kunt hier zo een hele dag spenderen! Een aantal plekken sprongen er voor ons echt uit en die zetten we dan ook graag voor je op een rijtje. 

Rij boeddha's in Phra Rabiang
Rij boeddha's in Phra Rabiang

Phra Rabiang, de kloostergang met 400 boeddha’s

Op het eerste gezicht lijken de 400 boeddha’s in de dubbele kloostergang van Phra Rabiang nagenoeg gelijk, maar wanneer je beter kijkt, zie je toch heel veel verschillen. Deze beelden komen namelijk uit verschillende perioden van de Thaise geschiedenis en uit verschillende delen van het land. Ook de binnenplaats van Phra Rabiang is prachtig! Hier vind je oude chinese beelden – die vroeger als ballast gebruikt werden – en zuilen met minivijvers waarin prachtige waterplanten bloeien. Een heerlijke plek om even helemaal tot rust te komen.

Parkje rondom de bodhi boom in Wat Pho
Parkje rondom de bodhi boom in Wat Pho

De heilige bodhi boom in het Missakawan Park

Wist je dat… de naam Wat Pho is afgeleid van de oorspronkelijke naam Wat Photaram? Het tempelcomplex is namelijk vernoemd naar het klooster van de bodhi boom in Bodh Gaya in India. Onder deze heilige boom zou Boeddha de verlichting bereikt hebben. Ook in Wat Pho vind je een bodhi boom, en niet zomaar één… Deze boom zou namelijk ontsproten zijn uit de oorspronkele bodhi boom in India! Bijzonder is de boom zeker aangezien deze met diverse balken wordt gestut. Rondom de boom is een klein parkje waar offers gebracht worden en waar je in de schaduw even kunt uitpuffen. 

Phra Nak Prok, de boeddha met de Naga
Phra Nak Prok, de boeddha met de Naga
Ontwerp zonder titel (43)
Phra Nak Prok, de boeddha met de naga

De favoriete tempel van onze kinderen is de Phra Nak Prok. Centraal staat een naga boeddhabeeld: een boeddha met een waaier van slangenkoppen achter zich. “Deze is echt vet!” fluistert de jongste me in het oor wanneer hij terugkomt van zijn inspectierondje.

Ook hier gaat natuurlijk weer een mooi verhaal achter schuil. Zo’n vier weken nadat Boeddha startte met de meditatie onder de bodhi boom trok de hemel dicht. Er volgde zeven dagen van noodweer met zware regenval. De naga (een bovennatuurlijk wezen dat vaak de vorm van een slang of draak aanneemt) Mucilanda kwam toen uit de grond tevoorschijn als meerkoppige naga en beschermde Boeddha tegen de extreme weersinvloeden. Na afloop veranderde Mucilanda in de menselijke gedaante, boog voor Boeddha en vervolgde zijn weg. Onze jongste van zeven verslindt dit soort verhalen en kijkt vervolgens met hele andere ogen naar het boeddhabeeld. Hopelijk kunnen we dat nieuwsgierige vlammetje nog lang blijven aanwakkeren!

Praktische informatie voor je bezoek aan Wat Pho

 • Kosten: 200 baht per persoon incl. flesje water, kinderen < 1.20m mogen gratis naar binnen.
 • Openingstijden: 08:00 – 18:30
 • Dresscode: schouders tot en met knieën bedekt
 • Adres: 2 Sanam Chai Rd, Khwaeng Phra Borom Maha Ratchawang, Khet Phra Nakhon, Krung Thep Maha Nakhon 10200, Thailand
 • Hoe kom je er: 
  Grab Taxi
  Chao Phraya Express Boat, stap uit bij Tah Tian en loop in 2 minuten naar Wat Pho
  Metro, stap uit bij Sanam Chai en loop in 5 minuten naar Wat Pho
  Meer informatie lees je in ons artikel Vervoer in Bangkok
 • Best te combineren met: een boottocht over de Chao Phraya rivier, een bezoek aan het Paleis, een bezoek aan Wat Traimit of museum Siam. 

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige Post

Vervoer in Bangkok header

Vervoer in Bangkok | Dit wil je weten

19 september 2022

Volgende Post

So Heng Thai in Talat Noi

10 highlights in Chinatown Bangkok

1 november 2022