Olifanten tijdens safari in Mikumi National Park

Mikumi National Park: de ideale budget safari bestemming!

Mikumi National Park is de perfecte bestemming voor een budget safari in Tanzania. Niet alleen is dit park heel wat vriendelijker geprijsd dan de bekendere safari bestemmingen zoals de Serengeti en het is ook nog eens heel goed bereikbaar vanuit de hoofdstad Dar es Salaam. Een groot voordeel van een safari in Mikumi National Park is de hoeveelheid dieren die zich in het park begeven waaronder vier soorten van de big five. Hierdoor kun je een safari in Mikumi National Park perfect combineren met een paar dagen op de bountystranden van Zanzibar, ook als je geen weken de tijd hebt! 

Kudde gnoes in galop in Mikumi National Park Tanzania

Mijn blogposts kunnen affiliate links bevatten. Wanneer je via een van deze links boekt, steun je deze website zonder dat het jou een cent extra kost 🙂

Een safari in Tanzania prijkt bij menig reiziger op de bucketlist. Oog in oog met de koning van het dierenrijk, een kudde gnoes die stampend voorbij galloppeerd of een baby giraf die wiebelend zijn eerste stapjes zet, op de savanne is elke dag een unieke belevenis! In tegenstelling tot wat veel mensen verwachten, kun je zo’n safari ook prima met een beperkt budget beleven. Beter nog, je kunt zelfs een privé safari beleven voor de helft van de prijs van een normale groepssafari! In dit artikel lees je alles over een budget safari in Mikumi National Park en zetten we zowel onze tips als onze ervaringen voor je op een rij. 

In dit artikel

Op safari in Mikumi National Park Tanzania

Zeg je safari dan denken veel mensen direct aan het Krugerpark en de Serengeti. Toch zijn er in Afrika nog veel meer fantastische plekken te vinden om een onvergetelijke safari te beleven. Het Mikumi National Park in Tanzania is zo’n hidden gem. Dit rustige park ligt in het zuiden van Tanzania en is – in tegenstelling tot Ruaha en Nyerere National Park – super goed bereikbaar. Door de overvloed van dieren in dit park wordt het vaak vergeleken met de Serengeti. Door de combinatie van de goede bereikbaarheid, de lage entreekosten en de grote kans om veel verschillende dieren te zien, is Mikumi National Park de ideale beginners- en budgetsafari en ook uitermate geschikt voor reizigers die slechts kort op vasteland van Tanzania verblijven. 

Privé budget safari in Mikumi National Park

De ideale budget safari in Mikumi National Park

Wij behoren tot alledrie de categorieën: het is onze eerste safari, we zijn in totaal maar tien dagen in Tanzania waarvan we er zes verblijven op het bounty eiland Zanzibar én we willen het liefst een budgetvriendelijke safari boeken natuurlijk. 

Tijdens ons vooronderzoek (2020) komen we tot de conclusie dat een budget/camping safari rond de $300 per persoon per dag kost. Een safari met een verblijf in een midrange lodge komt neer op zo’n $400 per persoon per dag en voor de prijs van een safari met een verblijf in een luxe lodge is de sky de limit. Een behoorlijk kostenplaatje dus. Dan stuiten we online op verschillende reviews over een specifieke gids in Tanzanzia: Silas. Stuk voor stuk zijn de recensies lovend over de safari’s in Mikumi, de kennis van Silas én de zeer gunstige prijs. Het contact verloopt via Whatsapp en dit gaat heel soepel. We spreken af dat Silas ons bij ons appartement in Dar es Salaam oppikt. Vanaf dat moment is alles inclusief: het vervoer naar Mikumi met de auto, het eten, de entree van het park, een bezoek aan een Masaai dorp, de overnachting in de midrange lodge en een sunset en sunrise safari. In totaal zijn we hiervoor slechts $330 per persoon kwijt. Een schijntje vergeleken met de reguliere safari’s, zeker als je bedenkt dat dit dus een om privé safari gaat! 

Gazelle en gnoe tijdens een safari in Mikumi National Park Tanzania

Op safari in Mikumi NP vanuit Dar es Salam

Wanneer je Tanzania bezoekt zul je  – zeker wanneer je voor de goedkoopste vliegtickets gaat – vliegen op de hoofdstad Dar es Salam. Vanuit hier is het nog een flinke rit naar Mikumi National Park. Hoewel de afstand ‘maar’ zo’n 300 km is, ben je echt wel een uurtje of zes onderweg. Een vroege start van de dag is dan ook onvermijdelijk. Silas zou ons om 07:00 op komen halen en staat stipt op tijd voor ons appartement samen met de chauffeur. 

De lange rit heeft zeker ook een groot voordeel: op deze manier krijg je namelijk ook een goede indruk van het binnenland. We rijden langs plantages waar mensen met de hand het land bewerken, komen langs scholen waar kinderen – soms blootvoets – in hun schooluniformen lopen en langs dorpjes waar het hele sociale leven zich op straat afspeelt tussen de gebouwtjes met golfplaten daken. 

Het verkeer op de ‘snelweg’ is een ervaring op zich. Niet alleen rijdt, fietst en loopt alles en iedereen hier over de weg, we zien ook de meest creatieve manieren om spullen te vervoeren. Onderweg worden we in totaal op de heen- en terugweg maar liefst drie keer aangehouden door de politie. Gelukkig kan onze chauffeur de agenten goed ‘lezen’ en kunnen we – na een boete voor de brandblusser waarvan de houdbaarheidsdatum overschreden is – telkens snel verder rijden. Alleen al om deze reden zou ik hier bij voorkeur niet zelf rijden. 

Onderweg stoppen we bij een lokaal eettentje en bij een koffietentje dat bestaat uit een tafel met heet water, mokken en een pot oploskoffie. Toeristisch is het hier niet, we zien alleen locals gedurende onze hele rit. 

Een Masai dorp bezoeken

De Masai zijn de bekendste inheemse bevolkingsgroep van Afrika. Hoewel deze stam hun grotendeels nomadische manier van leven heeft weten te behouden door de jaren heen, is er ook veel veranderd voor ze. Veel Masai verdienen tegenwoordig bij door toeristen te ontvangen in hun dorp. Silas is erg bekend in deze omgeving en kent de Masai van een klein dorpje persoonlijk. 

Wat kost een bezoek aan de Masai?

Massatoerisme bestaat in dit dorp gelukkig (nog) niet. We horen namelijk ook wel eens verhalen over ‘tours’ naar Masai dorpen waar men €50 per persoon dient te betalen voor een bezoek aan het dorp. Dit soort praktijken – meestal rond drukbezochte parken zoals de Serengeti – moet je zeker mijden. Wij bezochten het dorp gratis  en werden zeer hartelijk ontvangen. Men heeft een klein kraampje ingericht met allerhande handgemaakte sieraden die je kunt kopen en er hangt een fooienpot aan een boom. De kralenarmband die ik uitzocht is een mooi souvenir! Volgens recensies voelen toeristen in sommige drukbezochte dorpen behoorlijk veel druk om iets te kopen of om geld te geven, wij hebben dit gelukkig heel anders ervaren. 

Masai krijger in een Masai dorp bij Mikumi National Park

Wat kun je verwachten van een bezoek aan de Masai?

Eerlijk gezegd hadden wij geen idee wat we konden verwachten van ons bezoek aan het Masai dorp. Eenmaal aangekomen werden we binnen enkele tellen omringd door kinderen die allemaal een handje of een high five wilden. De weinige woordjes Engels die ze spraken, werden vol trots gebruikt. De meisjes wilden allemaal even aan mijn haren voelen en er werd verlegen heel wat afgelachen. 

Het terrein van de Masai grenst letterlijk aan Mikumi National Park. Van een van de krijgers (die goed Engels sprak) kregen we een rondleiding over het terein waarbij hij honderduit vertelde over hun manier van leven. Onderweg sneed hij met zijn machete takjes af. Hiervan maakte hij – terwijl we verder liepen – natuurlijke tandenborstels van. Na de interessante rondleiding werden we uitgenodigd voor een bezoek aan de stamoudste. In de lage hut is het erg donker. Voorin staat alleen een houten stoel naast een vuurplaats en achter een muurtje horen we iemand gigantisch hoesten en rochelen. Dat moet de stamoudste zijn… De beste man klonk niet al te best. In het schemerdonker hebben we kort kennisgemaakt. Het was een hele eer maar het voelde toch wat ongemakkelijk. 

Eenmaal buiten werden we in Masai kleding gehesen. De kinderen vonden dit maar wat grappig. Er moest een vuur aangelegd worden en Rob kon laten zien of hij overweg kon met het draaistokje. Vervolgens was het tijd voor de traditionele dans waarbij de Masai hoog springen. Deze dans wordt enkel door mannen uitgevoerd en ik mocht dus op een stoel zitten en toekijken hoe Rob zijn best deed om indruk te maken op de Masai met zijn sprongen. Het ritmische gezang op een lage toon maakt het geheel af, een onvergetelijke ervaring!

Een bezoek aan de Masai rondom Mikumi National Park kan ik je van harte aanraden. TIP: Mocht je een polaroid camera hebben dan maak je het bezoek ook onvergelijk voor de Masai denk ik. De kinderen vonden het namelijk fantastisch om selfies te maken met ons en zichzelf daarna terug te zien op de camera. 

Masai kinderen tijdens een bezoek aan een Masai dorp

Mikumi Safari Lodge, slapen tussen de wilde dieren

Onze lodge ligt net buiten de ingang van Mikumi National Park in het dorpje Mikumi. Wanneer geld geen rol speelt, kun je natuurlijk ook in het National Park zelf verblijven. Er zijn meerdere (luxe) lodges te vinden en sommige hebben zelfs een zwembad of waterpoel. De Mikumi Tourist Lodges zijn simpel maar bieden alles wat we nodig hebben: een bed en een klamboe. Doordat we een avondsafari en een ochtendsafari op de planning hebben, gebruiken we de accommodatie echt alleen om een paar uurtjes te slapen.

Vanuit onze kamer hebben we uitzicht op een watertoren waar een maraboe op zit te rusten. Hoe bijzonder is dat! Hoewel de lodge buiten het nationaal park ligt, betekent dit niet dat er geen wilde dieren rondom de lodge leven. Integendeel! Zo zien we onder andere impala’s en zelfs een wrattenzwijn op het terrein van de lodge lopen. Wanneer we ‘s avonds in het restaurant van de lodge gaan eten, worden we dan ook door een bewapende ranger opgehaald bij onze hut. Je weet maar nooit welke dieren zich ophouden in de schaduwen ‘s nachts!

Familie giraffen tijdens budget safari in Tanzania

Op zoek naar de big five in Mikumi National Park

Aan dieren is er zeker geen gebrek in Mikumi National Park. Al voordat je het park inrijdt, kun je onderweg vaak al verschillende zebra’s en giraffen spotten. Er rende zelfs een hele familie bavianen voor ons op de weg! Geluk is natuurlijk altijd een factor tijdens safari’s. Niet alle dieren zijn namelijk even gemakkelijk te vinden. 

Garanties zijn er nooit tijdens een safari maar de kans dat je zebra’s, giraffen, gnoes, buffels, bavianen, maraboes en olifanten ziet is echt héél groot. Wij zagen deze dieren zelfs in grote aantallen. Tijdens ons bezoek in februari zagen we ook behoorlijk wat jonge dieren! Zo kwamen we langs een kudde gnoes met jonge dieren, zagen we een olifanten kalfje van een jaar oud, een schattige jonge zebra en hele families giraffen. Eind februari en in maart worden er veel jonge dieren geboren in het park!

Gazelles tijdens een safari in Mikumi National Park

Landleeuwen en leeuwen die in bomen klimmen

Met een beetje geluk spot je ook leeuwen in Mikumi National Park. Wij kwamen er al snel achter dat het zeker geen zekerheid is. Tijdens onze sunrise safari vonden we sporen van leeuwen én welpjes maar we konden ze nergens vinden. Terug bij de lodge zat ik net op het toilet toen Rob aan de deur kwam rammelen. Er waren leeuwen gezien! Een sprintje naar de auto dus en vol gas richting de plek waar de leeuw gespot was. Op een afstand zagen we hem liggen in de bosjes. Helemaal zen met zijn poten de lucht in. Jammer genoeg was dit de enige glimps die we van de koning van het dierenrijk gezien hebben. Schijnbaar worden ze met grote regelmaat ‘beter’ gezien. 

Naast de ‘gewone’ landleeuwen kun je in Mikumi National Park – met veel geluk – ook een speciale leeuwensoort zien die in bomen klimt. Naar verluidt is de kans om ze te spotten in Mikumi National Park groter dan in Lake Manyara National Park wat hierom bekend staat. Ook het luipaard is een zeldzame verschijning. 

Nijlpaarden en neushoorns in Mikumi National Park

Op circa 5 kilometer van het park kun je twee kunstmatige poelen bezoeken waar grote aantallen nijlpaarden en krokodillen leven. Dat is meteen ook een groot voordeel van een privé safari: je kunt zelf aangeven waar je prioriteiten liggen. 

De neushoorn is het enige dier van de big five dat je zeker niet te zien zult krijgen in Mikumi National Park. Er gaan wel geruchten rond dat de er neushoorns gespot zijn maar deze zijn nooit bevestigd. Gelukkig leven er wel neushoorns in het Selous Game Reserve ten zuiden van Mikumi National Park. Vanaf Mikumi rij je hier in een uurtje of twee naartoe. 

Gele baviaan in de regen met vrucht van de apenboom

Beste reistijd voor een budget safari in Tanzania

Een safari boek je het beste in de droge periode. Het hoogseizoen loopt van mei tot en met oktober. In deze periode is het droog en mooi weer met temperaturen tussen de 25 en 30 graden. ‘s Nachts koelt het af tot een graad of 17. Er is daarnaast ook nog een korte droge periode in januari en februari. In deze maanden is het minder druk in het park en in februari spot je – met wat geluk – veel jonge dieren. In deze maanden ligt de temperatuur iets hoger, zo rond de 30 graden. Hou er rekening mee dat er in de middag wel een buitje kan vallen. 

In het natte seizoen is Mikumi National Park prachtig groen en weelderig begroeid. Hoe mooi dat ook is, het maakt het ontzettend lastig om wilde dieren te zien. Door de vele regen kunnen in deze periode wegen onbegaanbaar zijn waardoor je niet overal kunt komen. 

Boek een budget safari in Tanzania

Silas timmert hard aan de weg met zijn bedrijf Tanzamerica Safari’s hard aan de weg. Hij spaart zoveel mogelijk van zijn inkomsten zodat hij deze weer kan investeren in zijn bedrijf. Zo spaarde hij tijdens ons bezoek voor de aanschaf van tenten en biedt hij vandaag de dag dus ook kampeer safari’s aan. Deze harde werker met grote dromen maakt je safari tot een geweldige ervaring. Wil je ook een safari boeken bij Silas? Dat kan via Tanzamerica Safari’s of door hem gewoon even te appen op +255 755 642 968. 

Leave a comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige Post

Spectaculaire hangbrug in Duitsland: de Geierlay hangbrug

Geierlay hangbrug - de mooiste hangbrug van Duitsland

16 december 2022

Volgende Post

Goedkope hotels in Valencia op loopafstand van de bezienswaardigheden

13x de beste goedkope hotels in Valencia

5 januari 2023