Merzouga en de Sahara woestijn in Marokko, alle tips voor je trip!
Merzouga is dé poort naar de Sahara in Marokko. Een bezoek aan deze mega zandwoestijn prijkt op menig bucketlist! Wat niet veel mensen weten, is dat een bezoek aan Merzouga en Erg Chebbi – het mooiste stukje Sahara in Marokko – eenvoudig zelf te regelen is vanuit Marrakech. Wij reden zelf van Marrakech naar Merzouga in een huurauto, dronken thee bij een berber gezin en zagen de zonsondergang in de Sahara de zandbergen goud kleuren. Niet alleen ons verblijf en de overnachting in de Sahara waren memorabel, de rit naar Merzouga was ook fenomenaal! We horen van veel reizigers dat ze het zelf rijden in Marokko spannend vinden en door de bomen het bos niet zien met de tours naar de Sahara. In dit artikel lees je dan ook al onze tips voor een onvergetelijke én betaalbare ervaring!
Mijn blogposts kunnen affiliate links bevatten. Wanneer je via een van deze links boekt, steun je deze website zonder dat het jou een cent extra kost 🙂
Merzouga en de Sahara – wat regel je van te voren?
Wanneer je na het zien van prachtige afbeeldingen van Merzouga en Erg Chebbi besloten hebt dat je op avontuur gaat in de grootste zandwoestijn ter wereld, dan komen er waarschijnlijk een aantal vragen in je op. Hoe kom ik daar? Wat draag je in de woestijn? En welke spullen zijn onmisbaar tijdens een verblijf in de Sahara? Een goede voorbereiding is natuurlijk het halve werk. Wij hebben zelf de route van Marrakech naar Merzouga gereden en geven je al onze tips mee. Ook in de Sahara zelf hebben we aan den lijve ondervonden wat wel en niet handig is. Doe er je voordeel mee zou ik zeggen!
Een auto huren in Marokko
Een huurauto is onmisbaar in Marokko wanneer je op eigen houtje het land wilt verkennen en een roadtrip wilt maken langs prachtige plekken zoals Merzouga, het Hoge Atlasgebergte en Ait-Ben-Haddou. Het beste kun je de huurauto zo snel mogelijk reserveren. Zo weet je namelijk zeker dat je een ruime keuze hebt en niet teveel betaald. De kleinere modellen auto’s zijn namelijk snel ‘uitverkocht’.
Wij reserveerden onze huurauto bij Sunny Cars. Een van de grote voordelen van Sunny Cars is dat je de boeking tot een uur vóór de aanvangsdatum gratis kunt annuleren! Je kunt je plannen gaandeweg dus nog eenvoudig wijzigen. De wegen zijn in Marokko op veel plekken niet al te best, een goede verzekering is dus echt een must wanneer je voor een huurauto gaat. Sunny Cars regelt dit allemaal voor je. Ze hanteren namelijk een all-in prijs waarin de benodigde verzekeringen inbegrepen zijn en de meest voorkomende schades gewoon gedekt worden.
Voor de reis naar Merzouga hoef je trouwens geen 4-wheel drive te boeken. Wel is het opletten wanneer je de laatste kilometers aflegt, want er kan flink wat woestijnzand over de weg waaien. Dit kan hoopjes zand veroorzaken en niet iedereen heeft zin in een partijtje driften 😉
Welke kleding draag je in de woestijn?
Wanneer je een reis naar Marokko onderneemt is het belangrijk om rekening te houden met de geldende normen en waarden, of je nu naar Marrakech reist of naar Merzouga. De kleding die je inpakt speelt daarbij een grote rol. Mijn advies is om sowieso te kiezen voor kleding die de schouders en je knieën bedekt. Voor je verblijf in de Sahara zijn er echter nog een aantal andere zaken om rekening mee te houden.
Wanneer je van plan bent om een rit op een dromedaris te maken vanaf Merzouga, een rondje op een quad te rijden of te sandboarden van de zandduinen van Erg Chebbi, dan is een lange broek echt aan te raden. Het beste kun je kiezen voor luchtige materialen zoals linnen.
Pak ook zeker een of meerdere sjaals in die lang genoeg zijn om ze om je hoofd te knopen zoals de berbers doen. Deze sjaals dienen tevens als bescherming voor je gezicht wanneer het waait. Een mondvol zand is namelijk niet heel relaxed. Sommige organisaties die tours aanbieden naar Merzouga, lenen je een sjaal maar bij andere organisaties wordt je min of meer verplicht om er een te kopen wanneer je deze niet zelf meebrengt. Kies een dunne variant uit en kies voor een neutrale kleur die goed past bij je outfits zodat het er ook op de foto’s leuk uitziet!
Bonustip: Zorg voor een opgeladen powerbank wanneer je naar de Sahara gaat. Niet alle tentenkampen beschikken over stopcontacten om je telefoon op te laden!
De Sahara tour en overnachten in een tentenkamp – al onze ervaringen
Zoals gezegd zijn er veel verschillende tours naar Merzouga en Erg Chebbi beschikbaar. Deze variëren van super luxe tot super basic. Wij kozen bewust voor een kleinschalige tour die aangeboden werd door een berbergezin. Deze boekten we eenvoudig via AirBnB. Vooraf hadden we via de app contact met Hassan over onze aankomsttijd in Merzouga en het programma. Hieronder beschrijven we al onze ervaringen, van de autorit van Marrakech tot Merzouga tot aan de kwaliteit van het eten in de Sahara. Zo kun jij weloverwogen keuzes maken en voor jezelf de perfecte trip samenstellen.
De route van Marrakech naar Merzouga
De route van Marrakech naar Merzouga is op zichzelf al echt de moeite waard. Het is echter wel een flinke rit waarvoor je zeker tien uur reistijd moet rekenen. Wij hadden slechts acht dagen in Marokko en kozen ervoor om in één dag van Marrakech naar Merzouga te rijden. Als ervaringsdeskundigen raden we je aan om onderweg rondom Aït Ben Haddou een overnachting te plannen wanneer je daar de tijd voor hebt. Er zijn namelijk veel prachtige plekken onderweg waar je zal willen stoppen en dat red je niet of nauwelijks wanneer je de rit in één dag doet.
Hoe laat moet je vertrekken uit Marrakech om voor zonsondergang in Merzouga te zijn?
Wij hadden onze wekkers om half zes staan zodat we rond zes uur aan onze roadtrip konden beginnen. Later wil je echt niet vertrekken want dan loop je de kans dat je de zonsondergang in de Sahara zult missen! Ben je een vroege vogel en een lichte slaper? Dan lig je waarschijnlijk al wakker vanaf het moment dat de lokale Imam zijn gebedsoproep begint (in ons geval om 03:40). Het is een optie om dan al te vertrekken, maar hou er rekening mee dat je dan een deel in het donker zult moeten rijden. Ongeacht hoe vroeg je vertrekt, het is sowieso aan te raden om de dag van te voren boodschappen te doen en in elk geval wat flessen water en wat te eten in te slaan voor onderweg zodat je lekker door kunt rijden naar Merzouga.
Zelf rijden door het Hoge Atlasgebergte van Marokko
Je ontkomt er niet aan: de route van Marrakech naar Merzouga gaat dwars door het Hoge Atlasgebergte. Deze route biedt je natuurlijk fantastische uitzichtpunten! Hou er rekening mee dat er genoeg slingerwegen zijn in de bergen. Wanneer je snel misselijk wordt in de auto, dan raad ik aan om reisziekte tabletten te slikken. De wegen zijn wisselend van kwaliteit. Het ene moment rij je over een prima asfaltweg en het andere moment verandert de weg in een ware bouwput. Opletten en rustig rijden dus 🙂
Toffe stop onderweg naar Merzouga: Aït Ben Haddou
Deze vestingstad ligt op ongeveer 3,5 uur rijden van Marrakesh en is een perfecte pitstop om even de benen goed te strekken voordat je doorrijdt naar Merzouga. Het stadje kan je bekend voorkomen, het is namelijk een geliefde filmlocatie! Scenes uit onder meer Game of Thrones, Gladiator en The Mummy zijn hier opgenomen. Niet gek, want dit stadje is rond het jaar 750 door de berbers gebouwd en sindsdien is het erg goed bewaard gebleven. Het is een populaire plek waar ook veel touringbussen stoppen. In het hoogseizoen – en zeker in de middag – kan het hier dus echt heel druk worden.
Wij bezochten Marokko in mei en Aït Ben Haddou was tijdens ons bezoek – in de ochtend – een oase van rust. Wanneer je de rit van Marrakesh naar Merzouga in één dag doet, heb je helaas niet heel veel tijd voor sightseeing. Wij struinden dan ook slechts een klein uurtje door het stadje. Tip: net vóór de brug zit een fijn terrasje met uitzicht op de stad. De stoelen zitten nergens naar maar er is goede – en goedkope – koffie en jus en de uitbater is super vriendelijk!
Politiecontroles tussen Marrakech en Merzouga
De kans dat je aangehouden wordt door de politie wanneer je zelf met de huurauto het land doorrijdt is groot. Gelukkig hoef je je echt niet meteen zorgen te maken. Wij werden in acht dagen tijd maar liefst vier keer aangehouden! Over het algemeen vragen ze even naar je papieren en informeren ze waar je vandaan komt en waar je naartoe rijdt. De politie in Marokko is super vriendelijk en beleefd en kwam op ons zeker niet autoritair over.
Corrupte politie in Marokko: hoe ga je ermee om?
Tijdens je roadtrip door Marokko heb je ook een kans dat je door corrupte politie wordt aangehouden. Ons gebeurde dit niet op de weg van Marrakesh naar Merzouga, maar van Merzouga naar Fez. De aanhouding voelde direct ‘anders’ dus vertrouw hierbij op je gevoel. Deze politieman kwam onvriendelijker over en liep (in tegenstelling tot eerdere ervaringen) met onze papieren naar een tafel naast de weg.
Wij zijn uiteindelijk weggekomen zonder te betalen, dus we zullen hier meteen even onze 4 tips delen voor het geval dat jij de pech hebt om door een corrupte politieman aangehouden te worden op weg naar Merzouga.
- Stop zoveel mogelijk van je geld weg op het moment dat de agent met je papieren wegloopt en laat slechts 30-50 dirham (3-5 euro) in je portemonnee. Na verloop van tijd moesten we uitstappen en meelopen. Volgens hen reden we 81 waar we 60 mochten. Wij wisten zeker dat dit niet klopte.
- Vraag altijd om bewijs dat je te hard gereden hebt. De heren konden geen bewijs leveren maar stonden erop dat we 300 dirham (30 euro) moesten betalen.
- Geef aan dat je slechts 30-50 dirham hebt, je hebt ook geen euro’s en hou dit stug vol. We bevonden ons in een impasse. Ondertussen werden er continu nieuwe auto’s aangehouden.
- Laat je reismaatje de host of het autoverhuurbedrijf bellen en ga zelf in gesprek met de politie. Vertel dat je al veel van Marokko hebt gezien, dat je al vaker bent aangehouden maar nooit eerder problemen hebt gehad en vertel over aardige marokkanen die je hebt leren kennen (verzinnen mag). Na enkele minuten mochten we ineens gaan en hoefden we niks te betalen. Volgens locals was de politie bang geworden dat we iemand met status kenden en dat ze daardoor in de problemen zouden komen. Onze aanpak was volgens de locals de enige juiste manier om met corrupte politie om te gaan in Marokko.
Merzouga en de Sahara in zicht! Onze aankomst bij het berberdorp
‘Kijk daar! Dat is gewoon de Sahara!’ Helemaal in de verte beginnen kleine gouden bergjes zich af te tekenen tegen de horizon. Als kleine kinderen zitten we in de auto te stuiteren van opwinding. De gouden bergjes worden langzaam bergen en de wind begint het zand als slingerende slangetjes over het asfalt te blazen. Ineens begint de auto te schuiven… We driften op woestijnzand! Dit is meteen een goede waarschuwing: de wind kan onverwachts ineens veel zand op de weg blazen waardoor je even geen grip hebt met de wielen. Oppassen dus!
Onze navigatie weet het woestijndorpje aan de rand van Merzouga te vinden. Vanaf het dorp heb je gewoon uitzicht op de Sahara zelf! Via Whatsapp hebben we een foto gekregen van een grote poort en in het kleine dorp hebben we het huis van Hassan zo gevonden.
We worden hartelijk welkom geheten en drinken – samen met een Amerikaans gezin en een Turks stel – thee bij het berbergezin thuis. Na een half uurtje maken we ons klaar voor vertrek. Hassan knoopt onze sjaals om ons hoofd en we lopen naar de dromedarissen die ons naar de hoge zandduinen van Erg Chebbi zullen brengen.
De kamelenrit door de Sahara blijkt een rit op een dromedaris
Overal op het internet lees je over een kamelenrit door de Sahara. Het zijn toch echt dromedarissen die geduldig op ons liggen te wachten. Navraag leert ons dat er in heel Marokko niet eens kamelen zijn, enkel dromedarissen haha. Doordat alle toeristen echter zoeken op ‘kamelenrit’ wordt deze foutieve benaming consequent voortgezet. Om eerlijk te zijn had ik er best wat moeite mee om op een dromedaris te stappen. Want wat vindt de dromedaris daarvan? Het onderwerp dierenleed houdt me bezig. Is dit hetzelfde als paardrijden? Laat vooral je mening hierover even achter onder dit artikel!
We stappen op onze dromedaris en na wat instructies staat de kameel op. ‘Hold tight!’ zegt de berber en dat is maar goed ook. Wanneer je je niet goed vasthoudt val je er tijdens het opstaan gewoon voorover weer af haha. Comfortabel is de rit zeker niet. Je hobbelt wat af en zit erg wijdbeens. Toch is het een bijzondere gewaarwording om vanaf de rug van de dromedaris het landschap langzaam goud te zien kleuren terwijl de zon zich laat zakken.
Sandboarden in de Sahara woestijn
Wanneer we aankomen bij een van de super hoge zandduinen van Erg Chebbi hebben we nog zeker een uur de tijd voor de zonsondergang. Vervelen hoeven we ons niet, want er wordt een sandboard tevoorschijn getoverd. Sandboarden is vergelijkbaar met snowboarden, maar dan vanaf een zandberg.
De eerste keer gaan we veilig op het sandboard zitten, maar de tweede keer proberen we het staand. Ik weet me staande te houden tot de voet van de zandberg en ga daar dan toch languit. ‘We call that the Sahara shower’ zegt de berber lachend.
Sandboarden is echt een toffe activiteit die je zeker wilt proberen als je in de Sahara bent rondom Erg Chebbi! Het enige nadeel is dat je steeds de hoge zandduin weer zult moeten beklimmen om nog eens naar beneden te kunnen suizen. In het losse zand glij je bij elke stap weer een stukje naar beneden dus een beetje conditie is hier wel fijn!
Bij veel tentenkampen in de Sahara rondom Erg Chebbi is sandboarden een mogelijkheid. Veel aanbieders communiceren echter niet erg duidelijk over wat de mogelijkheden zijn en welke opties inbegrepen zijn in de geadverteerde prijs. Bij ons waren het sandboarden en de dromedarisritten inbegrepen terwijl het ontbijt en diner niet inbegrepen zijn. Bij veel tentenkampen is het andersom en betaal je 20 dollar per dromedarisrit. Informeer vooraf dus goed bij de accommodatie wat wel en niet bij de totaalprijs inbegrepen is wanneer je een tour naar Merzouga en Erg Chebbi boekt.
Zonsondergang in de Sahara woestijn
De zonsondergang in de Sahara is werkelijk magisch. Het was voor ons initieel de reden om een tour naar Merzouga te boeken en wat zijn we blij dat we dat gedaan hebben! De gouden gloed van de zon die de zandduinen een warme gloed geeft, de kleuren in de lucht en zandduinen zo ver je oog reikt… Er werd ons aangeraden om de hoogste zandduin te beklimmen (nog veel hoger dan die van het sandboarden!) en vanaf daar de zonsondergang te kijken. Na een pittige klim, kwamen we er boven achter dat ons water nog beneden lag. Tip van flip: neem je water mee als je een zandduin gaat beklimmen 😉
Het uitzicht vanaf de zandduin was fenomenaal. Langzaam zagen we het landschap verkleuren en ondertussen konden we heerlijk ‘spelen’ met al het zand. In de Sahara kan het flink waaien en bovenop zo’n duin heb je natuurlijk geen enkele beschutting. Een lange broek en lange mouwen voorkomen dat je veel overlast hebt van het ‘zandstralen’. De overige reizigers in onze groep hielden het al snel voor gezien op de hoge zandduin, dus we hadden de duin helemaal voor onszelf! Wat een ervaring!
Slapen in een tentenkamp rondom Merzouga in de Sahara woestijn
Na de zonsondergang rijden we op onze dromedarissen naar het tentenkamp. De tentenkampen liggen allemaal in hetzelfde stukje woestijn tussen Merzouga en Erg Chebbi in. We slapen in een klein kampje waar slechts enkele tenten staan. In tegenstelling tot de luxe tentenkampen is dit kamp lekker kleinschalig. De voorzieningen zijn basic. Er is een toilet dat je handmatig doorspoelt door er water in te scheppen vanuit een grote ton en een wasbak met stromend water. Een douche is er niet. Onze tenten zien er prima uit.
In een grote tent schuiven we allemaal aan voor ons diner bij kaarslicht. We genieten volop van wat knabbels vooraf, een heerlijke Marokkaanse soep, een vegetarische tajine en een tajine met kip en een overvloed aan vers fruit als toetje. Het eten is allemaal heerlijk en er is zóveel dat we het met geen mogelijkheid op krijgen. De berbers vertellen ondertussen hun verhaal en we stellen ze honderd vragen over het nomadenleven en hoe ze in Merzouga terecht zijn gekomen. Geduldig worden al onze vragen uitgebreid beantwoord.
Na het diner genieten we buiten van berbermuziek. We worden allemaal uitgenodigd om deel te nemen en om liedjes uit ons eigen land te zingen. Een heerlijke avond in goed gezelschap. We hopen onze avond af te kunnen sluiten met een prachtige sterrenhemel maar helaas is de hemel helemaal bedekt met een wolkendeken.
Het klinkt romantisch: slapen in een tent in de woestijn. Ondanks de idyllische setting hoef je hier geen supergoede nachtrust te verwachten. De bedden zijn relatief hard, tijdens ons bezoek vanuit Merzouga waaide het hard waardoor het flapperen van de tentdoeken ons uit onze slaap hield en in de verte hoorde we honden blaffen. We gingen rond 00:00 naar bed en werden om 5:30 gewekt voor de zonsopgang. Begrijp me niet verkeerd, ik zou zo weer tekenen voor deze hele ervaring! Maar het is goed om je te beseffen dat een verblijf in de woestijn niet per se heel comfortabel is.
Zonsopgang in de Sahara bij Erg Chebbi
De vermoeidheid speelt ons parten en met zere benen van gisteravond, stappen we om 6 uur in de ochtend weer op onze dromedarissen om op pad te gaan. We hobbelen weer naar ‘de juiste’ zandduin bij Erg Chebbi en wachten daar in het ochtendgloren op het moment dat de zon achter de zandduinen tevoorschijn komt. Ook dit is weer een bijzonder mooie ervaring en compleet anders dan de ervaring van de zonsondergang bij Erg Chebbi! Langzaam klimt de zon boven de duinen uit en verandert de woestijn weer in een gouden landschap. De zonsopgang en zonsondergang zijn echt hoogtepunten van je tour of bezoek aan Merzouga en Erg Chebbi!
Ontbijten bij het berbergezin aan de rand van Merzouga
Onze dromedarissen – waarmee we inmiddels goed vertrouwd zijn – brengen ons weer terug naar ons startpunt. In het woestijndorp aan de rand van Merzouga wandelen we weer terug naar het huis van Hassan waar we aanschuiven voor een fantastisch ontbijt. Aan alles is gedacht en het is wederom veel te veel. Het onbijt is een mooi moment om even terug te kijken op deze bijzondere ervaring en om onze medereizigers even op te zoeken op Instagram.
Na het ontbijt mogen we gebruik maken van de douche. We nemen afscheid van onze medereizigers en onze geweldige gastheer. Wanneer de Sahara en Merzouga langzaam uit ons zicht verdwijnen wanneer we richting Fès rijden, voelt het afscheid toch een tikkie zwaar. Wát een magische plek!
Een georganiseerde meerdaagse tour vanuit Marrakesh boeken
Een bezoek aan Merzouga en Erg Chebbi in de Sahara van Marokko kun je op twee manieren boeken: je kunt zelf rijden (meer daarover lees je in de volgende paragraaf) of je kunt een georganiseerde tour boeken vanuit Marrakesh. Wanneer je voor de tour gaat, kun je ervoor kiezen om Marrakesh als start- en eindpunt te pakken (ideaal bij een stedentrip naar Marrakesh) of dat je vanuit Marrakesh vertrekt en eindigt in Fez.
Lang niet alle meerdaagse tours bieden een goede kwaliteit. Bij sommige wordt je bijvoorbeeld naar allerlei winkels of dure restaurants geleid waar je dan verpicht je lunch moet nuttigen, dit is iets wat je ook bij de beste tours zult ervaren helaas. Je kunt er altijd voor kiezen om zelf wat lunch mee te nemen als je dit wilt voorkomen. Om dergelijke praktijken zoveel mogelijk te voorkomen is het dus belangrijk om altijd veel reviews te lezen. Let hierbij wel altijd op: veel organisaties hebben een hele goede rating met veel vijfsterren-reviews. Als je wat dieper erin duikt dan lees je vaak dat reizigers min of meer geforceerd worden om ter plekke – en onder het toeziend oog van de gidsen – een positieve 5-sterrenreview te schrijven. Deze zijn dus lang niet altijd accuraat!
Onderstaande tours zouden wij zelf boeken wanneer we voor de georganiseerde tour zouden kiezen. Deze hebben fantastische beoordelingen en zijn zeer transparant over wat er allemaal inbegrepen is in de prijs. Met de datumprikker zie je meteen of er beschikbaarheid is en wat het voor je reisgezelschap zou kosten.
Je verblijf in de Sahara boeken en zelf naar Merzouga rijden
Staat een overnachting in de Sahara ook op jouw bucketlist maar zie je door de tentenkampen de woestijn niet meer? Wij hebben de beste opties voor een tour naar Merzouga met verblijf in de Sahara woestijn voor je uitgezocht en ze hieronder op een rijtje gezet. Van heel budget vriendelijk tot lekker luxe, zo kun jij de overnachting kiezen die het beste bij je past!
Onze keuze: goedkoop overnachten in de Sahara voor €40
Wij kozen zelf voor een goedkope overnachting in de Sahara. Via AirBnB boekten we ons verblijf bij ‘Sahara Bedoeïenenkamp’ aangeboden door berber Hassan. Voor twee personen betaalden we in totaal 70 euro voor de overnachting. Wat krijg je voor die prijs:
– Thee bij Hassan thuis
– Tochten per dromedaris (naar zonsondergang, naar het kamp, naar zonsopgang en weer terug naar het berberdorp)
– zonsondergang en zonsopgang
– avond entertainment middels berbermuziek
– sandboarden
– overnachting in basic tent
Voor het diner en ontbijt betaalden we in totaal 10 euro per persoon extra. Voor een overnachting inclusief ontbijt, diner, dromedaristochten en sandboarden waren we dus in totaal €45 kwijt per persoon. Dit is natuurlijk al bizar goedkoop, maar als je mijn naam noemt in je reservering dan krijg je van Hassan ook nog eens 50% korting op het diner en ontbijt! Je boekt een verblijf in de Sahara inclusief ontbijt en diner dan voor slechts €40!
Glamping in de woestijn bij Sahara Desert Luxury Camp v.a. €57
Wil je nét even een wat luxer onderdkomen in de Sahara, dan kies je voor Sahara Desert Luxury Camp. Deze glamping in de woestijn is op Booking.com inmiddels door bijna 300 mensen beoordeeld en scoort maar liefst een 9,5! Je verblijft al met twee personen in een glamping tent mét eigen toilet en douche vanaf €57 p.p. en dit is inclusief ontbijt en diner. Ook hier is er ‘s avonds berbermuziek en kun je desgewenst sandboarden. Let op: voor een tocht per dromedaris of 4×4 om de zonsopgang of zonsondergang te bekijken betaal je €20 per persoon extra! De tenten zijn luxe ingericht, in het kamp heb je een eigen zitje buiten en er zijn genoeg mooie hoekjes om prachtige foto’s te maken in het kamp. De enige kritiek die regelmatig in de reviews naar voren komt is dat het eten niet helemaal aan de verwachting voldoet en dat het personeel wat onpersoonlijk is.
Zonsopgang in de Sahara vanuit je bed: Sunrise Sahara Camp v.a. €81
De meest bijzondere accommodaties in de Sahara vind je bij Sunrise Sahara Camp. Hier overnacht je namelijk in een luxe dome. Vanuit deze romantische koepeltenten heb je dus gewoon zicht op de sterrenhemel en de zonsondergang vanuit je bed! Wil je ‘s avonds lekker even buiten sterrenkijken, dan plof je gewoon op je eigen ‘buitenbed’ op je veranda! Je boekt een dome in dit kleinschalige kamp al vanaf €81 p.p. en dat is inclusief een dromedaristocht naar de zonsondergang, ontbijt én diner. Extra tip: ook in de herfstvakantie kun je deze domes boeken voor deze prijs! Dit kamp ligt wat meer aan de rand van de Sahara en doordat de domes gericht zijn op de kant van de zonsopgang, kijk je dus niet uit op de zandduinen. Door de locatie ben je dan ook wat langer onderweg naar de hoge zandduinen. Sunrise Sahara Camp heeft bijna 300 beoordelingen op Booking en scoort maar liefst een 9,5. Gasten geven aan dat het er in de winter erg koud kan zijn en (vanwege de glazen ruit in de dome) vanaf mei erg heet kan worden in de dome.